|
Hruška konferencia, 9.9.2019 Súhlas s dr.Vysloužilom - s opelením by nemal byť žiadny problém. V prírode často vidíme mohutné solitéry hrušiek staré aj vyše 100 rokov (či už plánky alebo 'ušľachtilé'), ktoré bohato zarodia, aj keď v ich okolí aj niekoľko kilometrov žiadne hrušky... celý příspěvek > |
 |
Nové odrody jabloni, 9.9.2019 Oprava(korekcia): SURPRISE je staršia anglická odroda, jej pôvod sa datuje od r.1905. SURPRIZE je novšia anglická odroda (foto), uvedená na trh v r.2000. Má žltú farbu plodov, pričom dužina je sfarbená do ružova. Inak 'surprise' znamená po anglicky... celý příspěvek > |
 |
|
 |
J.E. Proche, 9.9.2019 Pán Hasman, pestujete zaujímavé odrody a máte krásne, výstavné plody. Naozaj paráda, vidno že ste fachman. S tým skorším dozrievaním väčšiny odrôd to platí aj u mňa, aj keď niektoré ešte stále zrejú 'podľa pomológií'. IH |
 |
Nové odrody jabloni, 8.9.2019  Pán Morvai: Opäť si dovolím doplnenie, v tomto prípade skôr uvedenie na pravú mieru. RELEIKA nie je novinka, táto odroda bola uvedená na trh pred takmer 25 rokmi. Je produktom šľachtenia v Pillnitzi v bývalej NDR. Vyšľachtili tam celý rad odrôd s... celý příspěvek > |
 |
Nové odrody jabloni, 8.9.2019 Pán Morvai: Len doplnenie - KARNEOL je potomkom odrôd Golden Delicious x Gloster. RODONIT má materskú odrodu tiež Golden Delicious, otcovská je neznáma. IH |
 |
Travník, 8.9.2019 Nie som expert na trávnik, ale myslím si, že vertikutácia by teraz vhodná nebola - aj vzhľadom na krátky čas od výsadby. Ja mám trávnik pod stromami v sade, vertikutáciu som na ňom nikdy nerobil a vyzerá celkom dobre (ak chcete, môžete si pozrieť... celý příspěvek > |
 |
Co to je?, 8.9.2019 Je to hrdza hrušková (rez hrušňová). Veľmi časté hubové ochorenie hrušiek, najmä vo vyšších a vlhkejších oblastiach (ale nielen tam). Pôvodcom je hubový patogén Gymnosporangium sabinae, ktorý pre svoj vývojový cyklus potrebuje okrem hrušiek ako... celý příspěvek > |
 |
Travník, 8.9.2019 Zrejme je to kombinácia oboch príčin, ktoré sám uvádzate. V starostlivosti o trávnik sú najdôležitejšími práve kvalitná závlaha a časté kosenie. Ak Ste ho nechali narásť vyšší, bolo vhodné kosiť ho na výšku postupne, nie hneď na najnižší stupeň. Na... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Bude aj on raz legendou? (Potenciál na to má, ak to nestroskotá na pehovitosti...). Česká odroda ADMIRAL. IH |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Odroda z ďalekej východnej Ázie - japonské FUJI (foto). IH |
 |
|
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Poľská odroda LIGOL - foto. IH |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Ďalšia americká odroda - legendárny JONATHAN (foto). IH |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Americká odroda MATKINO (Nonetit) - foto. IH |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Česká odroda z ÚEB Střížovice LUCY - foto. IH |
 |
Jadroviny 2019, 7.9.2019 Dve zahraničné odrody - novozélandský BRAEBURN (foto 1) a francúzska FLORINA (foto 2). IH |
 |