|
Odrůda Admiral, 29.9.2019 ADMIRAL (Mira x Bohemia) - z tejto odrody mám asi najväčšiu radosť. Nie, kvapôčky na plodoch na fotkách nie sú od postreku, takto plody Admiralu 'skrášlila' ranná rosa. Jablká sú už dokonale vyfarbené, je čas oberať. (Na posledných dvoch fotkách je... celý příspěvek > |
 |
Jonathan, 28.9.2019 SPCH: Plody som neleštil, mal som ich v ruke iba pri oberaní. Dokonca už dosť dlho nepršalo. Ja neviem čím to je. Proste u mňa v záhrade sa všetko takto blyští...😉😁. IH |
 |
|
 |
Javor platanoides výsadba v prosinci, 28.9.2019 Teraz som si ešte raz prečítal zadávateľov prvý príspevok a je možné, že som to celé nesprávne pochopil (?) - dieťa sa má ešte len narodiť a termín je v decembri -? Tak to by bola iná situácia. Z vlastnej skúsenosti viem, že to bol najkrajší deň... celý příspěvek > |
 |
Javor platanoides výsadba v prosinci, 28.9.2019 Pokiaľ nie je zamrznutá pôda, sadiť sa dá aj v decembri. Mnohokrát som sadil ovocné stromy aj koncom novembri, dokonca aj za asistencie sneženia. ALE...! Plne chápem zámer zadávateľa vlákna zasadiť strom v deň narodenín syna. Z kontextu je zrejmé,... celý příspěvek > |
 |
Elstar, 28.9.2019 234.4: Používam takúto ochranu plodov už roky a ani raz som nezaregistroval, že by vtáky poškodili sáčok a jablko v ňom. Pravda, u nás vyzobávanie plodov vtákmi býva len ojedinele (na rozdiel od sršňov a ôs). Podľa mňa ale na vtáka pôsobí... celý příspěvek > |
 |
Jonathan, 28.9.2019  V záhrade mám desiatky odrôd jadrovín, ich oberanie v posledných týždňoch frčí ako na bežiacom páse, ale každý rok sú v tej oberačkovej sezóne dva pre mňa výnimočné dni. Tým prvým je oberanie hrušky Boscova fľaška, tým druhým oberanie jablone... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 28.9.2019  LUCY (Topaz x Fuji), jedno z najvydarenejších střížovických novošľachtení. Švajčiari zrejme veľmi dobre vedeli, prečo odkupujú jej licenciu. Toto jablko má všetky predpoklady stať sa úspešnou trhovou odrodou (od vizáže cez chuť, zdravotný stav,... celý příspěvek > |
 |
Elstar, 28.9.2019  "...třetinu plodů napíchali vosy...". Sršne, osy ale aj vtáky dokážu často napáchať rozsiahle škody na dozrievajúcom ovocí. Konečným výsledkom našej snahy sú obraté jablká. Poškodenie tretiny úrody vlastne znamená, že hmyz znegoval 33,33...% našej... celý příspěvek > |
 |
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 27.9.2019 IvanHorseman: Ďakujem. 😃 IH
|
 |
Jadroviny 2019, 27.9.2019 PINOVA - dnes tiež obratá (foto). Plody sú tento rok na pohľad pomerne pekné (platí to 'pomerne' - samozrejme, nedajú sa porovnávať s tými najatraktívnejšími sortami). Pinovu som v tomto roku obral o niečo skôr, aj s cieľom odsledovať, či sa to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jadroviny 2019, 27.9.2019 Naplno sa rozbieha aj zber zimných odrôd. Dnes prišiel rad na Red Chief (syn. Camspur) - foto. Je to klon Red Deliciousu, takže sladšie, výrazne aromatické jablko. Vyfarbením je menej atraktívny než jeho sesterský klon Red Cap. IH |
 |
Kam se poděl Šampion?, 27.9.2019 'No predsa do mojej pivnice!' (odpoveď na otázku v názve vlákna). Na fotkách sú tohtoročné Šampiony - vizuálne podpriemer, veľkosťou vysoký nadpriemer, chuťovo špička. IH |
 |
Elstar, 27.9.2019 TELSE - novšia odroda, pochádzajúca z kríženia Topaz a Elstar (foto). Prvá úroda, podpník M-25, mladučký stromček. Jedno jablko práve ochutnávam. Oranžová farba je príjemná, menej všedná, vizuálne priemer. Konzistencia dužiny je bezchybná, šťavnatosť... celý příspěvek > |
 |
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 27.9.2019 Keď už je reč o tých Boskovkách, tak sa trošku neskromne pochválim - viď foto (ale bola to len regionálna výstava, žiadna veľká sláva). IH |
 |
Jonathan, 25.9.2019  7.9: Pýtate sa na Melrose - aby sme boli presní: Melrose nie je klon Jonathanu, ale jeho 'potomok' (rodičovskými odrodami Melrose sú Jonathan a Red Delicious). Pod slovom 'klon' rozumieme mutáciu danej odrody (príklad: klonmi Jonagoldu sú Jonagored,... celý příspěvek > |
 |