|
Plodomorka hrušková (Contarinia pyrivora), 4.4.2021  Nejvíce narašená hrušeň v sadě je Elektra. Při kochání se květními pupeny jsem objevil několik podezřelých hmyzáků. Jde určitě o Plodomorku? Teď se ochladilo, budu moci ošetřit až příští víkend, plánuji předjarní postřik Mero + Karate. Nebude pozdě? |
 |
Zástava kvasu, 27.3.2021 Hledejte i starší příspěvky. Řekl bych, že více lidí chválí dvoukotlovou destilaci. |
 |
|
 |
Cacansku lepoticu alebo Stanley?, 27.3.2021 Možná na džem, kompot a do buchet, ale jinak i pro mě je to podřadná odrůda. Zato Stanley je pracant, každoročně slušně zaplodí chutné plody slušné cukernatosti. V posledních teplých letech byly plody přímo vynikající. Monilií netrpí více jak zbytek... celý příspěvek > |
 |
Zástava kvasu, 26.3.2021 Nevím co to máte za švestky, že k nim máte potřebu přidávat cukr. Většinou je problém opačný - vysoká cukernatost, kterou následně kvasinky nejsou schopny vykvasit = zbytkový cukr v kvasu. |
 |
Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2021, 23.3.2021 Přejet komplet sad mědí (Kuprikol, Champion) není jistě naškodu. Částečně zabere i na ty mechy a lišejníky. Zelenou skalici s vápnem jsem použil letos, ještě jsem nekontroloval, jak to zabírá. |
 |
Mladé broskvoně - fleky na letorostech, 23.3.2021 Děkuji pane Petře. Vyřežu co budu muset a chemicky ošetřím. Podle průběhu zimy by se měl údajně postřik mědí opakovat i v jejím průběhu, ne jen jeden postřik koncem listopadu.
Na jiném sadařském fóru mi byly doporučeny tyto přípravky:
ALIETTE... celý příspěvek > |
 |
Co k Bohemia, 21.3.2021 Jestli chcete kyselejší, zvolte Topaz. |
 |
Vhodné rozmiestnenie ovocných stromov, 20.3.2021 Další super rada, hrušně na kdouloni ve tvaru vysokokmene. Sekat tráva se dá v pohodě i pod čtvrtkmeny a zakrsky. Kolem stromů, zvláště u těchto slaběrostoucích podnožích, by jste měl udržovat bezplevelný kruh, takže tam není co sekat. |
 |
Mladé broskvoně - fleky na letorostech, 20.3.2021  Je zajímavé, že dříve se toto napadení neprojevilo. Stejně tak suchá skrnitost. Loni po dlouhé době broskve pořádně porůstly. Je k zlosti, že teď budu muset většinu nových přírustků odstranit.
Před měsícem jsem postříkal vše Kuprikolem (80g/12l),... celý příspěvek > |
 |
Mladé broskvoně - fleky na letorostech, 17.3.2021  Je to čím dál větší problém. Už jsou napadeny skoro všechny broskvoně, mandloně i část meruněk. Zdá se, že i přes zimu odumřely některé popeny na broskvoních a objevili se skvrny na letorostech.
Vyzkouším Dithane a Talent. Infekce se možná šíří... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lišejník na ovocných stromech, 10.3.2021  Nejenom proti lišejníkům jsem natřel kmeny a část spodních větví vápnem se zelenou skalicí. Nejhůře zasažené stromy jsem touto naředěnou směsí i postříkal rosičem. Uvidím, jak to zabere. |
 |
Rubinola - podnož, 16.2.2021  Určit výšku/šířku koruny není tak jednoduché. Záleží na půdě, zálivce, výživě... Pokud chcete polokmen, zvolil bych MM106. Moje Rubinoly na této podnoži jsou vysoké/široké asi 3,5m. Jde ale o suchou lokalitu. |
 |
Poraďte tretiu slivku do záhrady, 13.2.2021 Vše na myrobalánu, jen jeden Toptaste na Wagenhaimce. U mě ani na myrobalánu kvůli suchu stromky pořádně nerostou. |
 |
Naroubovat na starou švestku něco jiného?, 8.2.2021 Jako začátečník jsem se snažil přeroubovat část 15ti leté Althanovy ryngle Durancií za kůru. Problém byl v tom, že rány jsou velké a ujímavost roubů malá (u mě cc 1/3). Takže i když se jeden ze tří nebo dva z pěti roubů (dle tlouštky větve) chytil,... celý příspěvek > |
 |
Jak na kvas z hrušek?, 7.10.2020 Nezlobte se pane Vašku, ale takové rady si strčte za klobouk. Kyselina se k hruškovému kvasu přidává kvůli snížení pH pro zlepšení prostředí pro kvasinky. Místo kyseliny někdo přidává jablka, třeba kýbl na metrák hrušek.
Rozhodně se není třeba... celý příspěvek > |
 |