|
Lipnická švestka, 14.4.2019 Tak jak si stojí Lipnická po letech? Já mám 4 stromky zasazené na podzim 2015 a až letos poprvé kvete. 3 stromky lehce, jeden trochu víc. Růst stromků je "brutální".Tak budu doufat, že letos bych třeba mohl ochutnat. |  | Kvas z mandarinek, 14.4.2019 Před lety jsem dělal pálenku z jablek, mrkve a citronů. Dohromady. Takovou tu hmotu, co se dělá dětem)) citrony domácí (zrovna se urodily) takže rozhodně bez postřiků) nakrájel jsem je do kvasu celé. Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to... celý příspěvek > |  |
|  | Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek, 10.2.2019 Mám vše ve skle, lahve, nebo demižony naplněny ze 3/4, uzavřeny neprodyšně a minimálně jednou za rok ochutnám, tudíž provzdušňuji. A ten rozdíl tam je) |  | Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek, 10.2.2019 Pane Vysloužile, vždy s Vámi ve všem souhlasím, ale co se týká tohoto a stárnutí pálenky z hrušek, tak si dovolím nesouhlasit. Jsem paličský zelenáč, ale vidím a hlavně cítím a chutnám hruškovice, které jsem pálil v 2014, 2016 a troufám si tvrdit, že... celý příspěvek > |  | Pálenka z melasy, 10.1.2019 Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.
|  | Síření sudů, 5.1.2019 Sířit sud pro pálenku je zbytečné. Dělá se to u sudů na víno. |  | Aroma slivovice, 5.12.2018 Mám to taky tak, vůně jemná, není tam to klasické švestkové "šťouchnutí". Myslím si, že je to o materiálu v sudu. U nás (střední Čechy) švestky, ať klasické české nedosáhnou té kvality jako třeba na Moravě.
Mám klasickou skleněnou kolonu,... celý příspěvek > |  | Ananasovice, pomerančovice, 4.12.2018 no moc nevěřím, chutnal jsem koštu, takže za mě kecy, kecy, kecy... není nic lepšího, než dobrá slivovice. Tyhle experimenty ochutnám, jsou i někdy zajímavý, ale pak rychle vypálit slivkou)) |  | Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?, 21.11.2018  Odkaz asi už nefunguje, tak nemohu porovnat s tím, co.mi přinesl včera kamarád abych mu poradil jak s tímto (viz. obrazek) palit. Je to.pripojeno na asi 8mi litrovy klasický nerez papinak. Vše nerez bez kousku mědi a v návodu ještě rádi používat... celý příspěvek > |  | Trnkovica (trnka obecna), 10.11.2018 kecy, kecy, kecy a s křížkem po fůnuse..
a věřte, že bez vody vykvasí spousta kvasů
a do třešní, nebo mirabelek přidáváte vodu? a proč? tyto kvasy jsou řídké dost a dost
a myslíte že vám páleničář, který vám pálí na výdělek řekne, že ta... celý příspěvek > |  |
|  | Pálenka z moštu, 7.11.2018 Nejhorší je smrt z vyděšení))) jedna bublinka za 15 sec pro vás znamená že už to nebublá a tím pádem nekvasí? Buďte v klidu, bublá to a kvasí to. Jestli teplota kolísá i k 16°C tak kvasinky zpomalují činnost, ale furt makají a ještě nějaký čas makat... celý příspěvek > |  | Jablkovy kvas meranie cukru, 7.11.2018 Po dalších týdnech dokvášení se třeba hodnoty nehnou, ale bylo mi doporučeno nechat kvas když je zdravý klidně 12 í více týdnu tzv. Na peckach, ze se to.pak projeví pozitivně na vůni, tak uvidíme. Chci letos dvě bečky nechat minimálně přes 100 dnů,... celý příspěvek > |  | Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru, 23.10.2018 Určitě lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše, však ono něco nateče)) |  | Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru, 23.10.2018 Ano, údaj na refraktometru je při měření kvasu zkreslen obsahem alkoholu. Kvas by ale měl být příjemně alkoholový, ale ne kyselý. A jak vypadala deka? v pohodě bez náznaků bílého křísu? nebo už propadla? V 16ti stupních by myslím kvas měl ještě... celý příspěvek > |  | Odolnost kvasinek, 23.10.2018 Jsme v rubrice pálení, ne výroba vína)) proč do kvasů dávat VINKY nebo droždí, když na trhu je hafo kvasinek, které jsou určeny na ovocné kvasy? Sesbírat, či natrhat ovoce a založit kvas stojí spoustu času a úsilí, tak proč mu nedopřát i vhodné... celý příspěvek > |  |
 |
|