|
Zdravověda stromů - minikvíz, 26.11.2019 Pořizoval jsem původně Vlašku a vyklubala se z toho nakonec Chrudimská (shoduje se prakticky ve všem s "oficiální" Chrudimskou z roubů). Chrudimská tady střídá velké úrody s menšími. Občas při velké úrodě je kvalita plodů nízká, ale dá se to... celý příspěvek > |
 |
Zdravověda stromů - minikvíz, 26.11.2019 Vypadá to na Pseudomonas. Toho se těžko zbavuje, pokud je ve dřevě. Mám takto napadenou mladší ZR a citlivou Chriudimskou a prakticky nic z provedených opatření nezabralo. Přenáší se to i z na pohled zdravého materiálu vegetativní cestou (např.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Presenta, 26.11.2019 mino BA: Měl jsem to ze začátku s Presentou podobně, časem se to, jak se zdá, urovnalo. Původně jsem měl za to, že je to způsobeno suchem v kombinaci s podnoží (St. Julien), ale třeba i letos tady bylo hodně sucho a úroda i plody byly velmi dobré. |
 |
Myrobalán, 25.11.2019 Asi to možné je. Jeden ten keř roste u zdi/plotu zpustlé zahrady, druhý pak "v plotu" u jednoho kulturního zařízení. Nevypadá, že by to tam někdo záměrně vysadil. |
 |
Myrobalán, 25.11.2019 TomNR: Ne, jsou to náletové keře u plotů na dvou místech - po cestě od nádraží na zahradu. |
 |
Myrobalán, 23.11.2019  Žlutý a červený myroš před 14 dny a červený dnes - plody drží od léta a pořád ve stejné kvalitě; pevné, šťavnaté. Říjnový mráz je nepoznamenal. |
 |
Megafol, 9.11.2019 Podobných přípravků je mnoho. Dost jsem jich testoval především na polních plodinách, výsledkově se různily oproti hnojeným kontrolním variantám a v průměru byly výnosy plodin vyšší o 4 - 11 %, což se může jevit jako nic moc, ale při velkých... celý příspěvek > |
 |
Pravokořenné stromy, 4.11.2019 Dříve se tady dost používaly semenáče Croncelského a i jako kmenotvorná odrůda; já občas používám Panenské. |
 |
Jabloň, která snáší přísušek a lze ji zakoupit letos (170 m. n. m, 25.10.2019 Podívejte se a poptejte se v okolí, u sousedů, co mají za odrůdy, na jakých podnožích a jak stromy prosperují. Můžete také navštívit nedalekou Spomyšl (zahradnictví). |
 |
Akane, Otava, Lord Lambourne Red, 24.10.2019 Kdo můžete porovnat: Jak moc se chuťově liší Lord Lambourne od své červenoplodé formy Lord Lambourne Red? Je ten chuťový rozdíl znatelný? |
 |
|
 |
Podzimní hrušeň, 23.10.2019 Na poměrně bujněji rostoucí Radanu na semenáči jsem z nouze narouboval (na terminál) spíše slaběji až středně rostoucí Williamsovu č. - byla to blbost, Radana přerůstá Williamsovu, která na vrcholu jen přežívá. Podobně bych to viděl s Clappovou a... celý příspěvek > |
 |
Doporučte odrůdu ořešáku, 23.10.2019 Po 10 letech by ty roubované stromy už plodit měly. Mars jsem sázel na jaře 2016 a letos měl první plody. |
 |
Kanadská reneta alias kmínová, 23.10.2019 Hergot Ondro, to chcete abych nakonec přepsal cedulky na dvou stromech a vzdal se Boskoopského ? Tři ovocnáři/pomologové to kdysi jako Boskoopské označili a i předkové to měli za Boskoopa. Ale podoba tam je a možné je všechno. |
 |
Určení odrůdy z Mac Intoshe, 23.10.2019 Máš pravdu, Petře. Řekl bych, že chuť Spartanu je více ovlivněna lokalitou - od "řepy" až po vynikající chuť, kdežto McIntosh byl tak nějak všude stejný. |
 |
Kanadská reneta alias kmínová, 22.10.2019  Také bych dal skoro ruku do ohně, že je to Boskoop. Dobře vyzrálé plody jsou teď dobré, konzumovatelné a u slupky (drsnější vs. hladká) i u dužniny (světlejší, jemnější vs. tmavší, hrubší) je dost variabilní (alespoň tady). |
 |