|
Napadení jabloní, 1.6.2008 Mně se to občas na jednotlivých větvičkách některých jabloní objevuje, ale větší vliv na plodnost to nemá kromě jonathanu, tam jednou za 2 - 3 roky vždy po velké úrodě předchozího roku jsou napadeny všechny listy a strom neplodí. Nijak to neřeším,... celý příspěvek > |
 |
Jadernička, 1.6.2008 Já si to myslím taky, že to byla ta příčina, proč jabloň neplodila. Už nejméně 20 let. Ta jabloň mě tehdy vyučila. |
 |
|
 |
Priprava na akci: Vyroba travniku, 1.6.2008 Bagr způsobí takové hrubé zásahy do půdy, že bude třeba na tom místě pěstovat aspoň půl roku, lépe rok pionýrské rostliny, třeba hořčici a zaorávat ji několikrát na zelené hnojení, aby se půda rovnoměrně prokypřila a provzdušnila. Jinak budou ty... celý příspěvek > |
 |
sekačka na malý trávník, 1.6.2008 Záleží jak je třeba mít ten trávník kvalitní a s jakou námahou. Někomu na 100 m2 stačí kosa a srp a je to taky nejekologičtější, potom existují ruční sekačky, pojižděním se na sekačce otáčí vodorovné vřeteno s noži a zkracuje trávník. Pokud není... celý příspěvek > |
 |
Výška čerpadla, 1.6.2008 Čerpadlo saje vodu k sobě nahoru tak, že z nasávací roury vysává vzduch. Teoreticky když čerpadlo vysaje všechen vzduch a vytvoří vzduchoprázno, může nasát vodu maximálně z 10 metrů. V praxi to je nějak maximálně 7 metrů. Je výhodné tento... celý příspěvek > |
 |
Jadernička, 1.6.2008 Já bych na to předčasné plození nespoléhal. Kdysi dávno jsme koupili zákrsek jabloně a umístili na příslušně prostorově dimenzovaném místě zahrady. Zákrsek jsme udržovali řezem na výšku 2 - 3 metrů a neplodil a neplodil. Každý rok nasadil... celý příspěvek > |
 |
Výmladky švestek po celém sadu, 1.6.2008 Já bych řekl, že v určitém malém množství jsou výmladky z švestkových podnoží normální. Pokud je jich skutečně hodně, desítky kolem stromu, podíval bych se na kvalitu příslušného kmene švestky Obecně výmladky jsou projevem toho, že... celý příspěvek > |
 |
vhodne odrudy, 1.6.2008 Jestli to je ještě aktuání, záleží, jak moc je ten svah "jižní" Na skutečně jižním svahu 600 metrů vysoko může být stejné klima jako jinde v nadmořské výšce 300 metrů. Pokud jsou nějaké zahrady vedle v podobných podmínkách, radil... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 1.6.2008 Jinak Jonathan potřebuje slunečnou stranu zahrady a v letech s chladnějším podletím a podzimem tady na severní Moravě v předhůří Beskyd nadm výška cca 330 m mu teplo evidentně nestačí, jsou spíše kyselejší bez chuti a i po vánocích, kdy chutí... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 1.6.2008 Pořád jonathany máme na zahradě na středně až silně vzrůstných podnožích typu A2 a potvrzuji, že jsou skutečně nepřekonatelné. Jsou to jediná jablka, které se mohou uložit do sklepa i mírně mechanicky poškozené, ve sklepě tu ránu zatáhnou něčím... celý příspěvek > |
 |
|
 |
naroubování špendlíku na švestku, 1.6.2008 Obyčejná kopulace je podle mně roubování nevhodné pro začátečníka. Řezy jsou sice jednoduché, rovné, ale to je právě problém, protože při omotávání páskou roub a podnož se vzájemně hýbe a tím mechanicky poškozuje, takže výsledky jsou obvykle horší,... celý příspěvek > |
 |
Jadernička, 21.5.2008 Jadernička je stará, prakticky "přírodní" odrůda, která v mnoha starých venkovských zahradách a kolem podhorských políček vyrostla bez jakéhokoliv ořezu. Radím tedy spíše nechat tak, maximálně odstranit větévky dovnitř koruny nebo které... celý příspěvek > |
 |
elektrická motyčka, 21.5.2008 Před asi 10 a více lety vyráběl "elektrickou motyku" na pohon vrtačkou VOP (Vojenský opravárenský podnik) u Nového Jičína. Nasadil ale moc vysokou cenu, tuším 4800 za zařízení bez vrtačky, zatímco podobná věcička se spalovacím... celý příspěvek > |
 |
jezírko ve sklepě?, 21.5.2008 Hlavně jestli ta voda neprosakuje z nějakého hnojiště, pak by to na ryby nebylo. Nevím taky, jestli chov ryb v takovém prostředí nebude spíše trápení. Střevle podle mně není vhodná, žije sice v v malých potocích a ríčkách, které mohou být chladné,... celý příspěvek > |
 |
popol z dreva, hnojenie?, 16.5.2008 Jenom by se neměl dostat k hnojivům obsahujícím amoniakální dusík, amoniak se potom uvolní a uteče do ovzduší. Pozor třeba při přihnojovní kompostů. |
 |