|
kosa, 17.9.2007 neříkal bych, že kosy jsou nyní tvrdší než dříve, záleží jaký materiál použije výrobce. Něco jiného je dnes levná kosa určená pro zavěšení na zeď do chatky a jednou za rok na posekání plevele za plotem a něco jiného je kosa dělaná třeba pro... celý příspěvek > |
|
vyhnívání stromu, 17.9.2007 Taky se připojuji. Co jde vybrat, tak z dutiny vybrat, pak ošetřit proti hnilobě, dutinu zastřešit, proti vodě stékající po kmeni bych zkusil těsnou stříšku a trvale měkký tmel, možná jen obyčejný štěpařský vosk a zespodu, kde odhadem dutina... celý příspěvek > |
|
|
|
Lis na ovoce, 17.9.2007 Já doma nerezovou ždímačku mám. Vypadá zvenku dobře, ale zevnitř, kde by tekla ta šťáva je to obyčejný černý plech a utěsněný jakýmsi pochybným tmelem. Získávat mošt ždímačkou bych dělal jen takovou, která má i ten vnitřek nerezový. A navíc není... celý příspěvek > |
|
Pěstování starých odrůd jabloní na nízkých tvarech, 17.9.2007 nevím, nevím. Staré odrůdy jabloní stříkat asi nebude potřeba. Mně se zdá nejvhodnější polokmen do výšky takových 4 - 5 - 6 metrů. Po takových stromech se lozit nemusí, všechno se dá udělat z hliníkového žebříku, který je dost lehký a tudíž vhodný i... celý příspěvek > |
|
Sekačka na velmi vysokou trávu, 17.9.2007 Na 500 m2 je nejlepší sekačka značky K.O.S.A. Spotřebu odhaduji na flašku slivovice, whisky nebo rumu podle třídy sekáče. |
|
Slivovice vs. calvados, 4.9.2007 Planá jablka mívají poměrně tvrdou dužinu a poměrně ostrý sladkokyselý mošt. Staré odrůdy mají tu tvrdou dužinu i ten mošt po nich, třeba jadernička ale znatelně i jiné. Novější odrůdy mají vyšlechtěnou měkčí dužinu a často méně kyselý planější... celý příspěvek > |
|
Myš pod podlahou, jak na ni?, 4.9.2007 A nemáte vedle nějakou hospodářskou budovu s nějakým menším nepořádkem nebo hospodářským zvířectvem? Pak by to mohli být i potkani. Já bych za prvé vyloučil tuto možnost úklidem a vyhledáním nor zvenku. Otázla je, co se stane, když tu noru třeba... celý příspěvek > |
|
Slivovice vs. calvados, 4.9.2007 Já dávám do kvasu a dobré do sklepa staré i novější odrůdy. Z novějších je horší i mošt a tím taky i kvas. Ale to je rozdílné odrůda od odrůdy, možná, že nějaká úplně nová rezidentní odrůda bude zase na kvas dobrá. |
|
Slivoň na Severní moravu?, 4.9.2007 V době, kdy u nás nebyla ještě šarka jako kluk jsem chodil jak začaly první mrazy v listopadu po švestkách v živých plotech, kolem cest a na podobných místech. Na stromech zůstávalo vždy v každé koruně několik scvrklých polovysušených... celý příspěvek > |
|
Odstranění kalu z jezírka, jak na to?, 31.8.2007 Já myslím, že pokud je dobrá přírodní rovnováha v jezírku, kal se odsávat nemusí, protože tam nevadí. Pokud to je jezírko s rostlinami. |
|
|
|
Jak vyčistit jezírko od řasy., 31.8.2007 Když se ponechá sobě, po několika letech se voda do rovnováhy a vyčistí. Podle mých zkušeností musí jezírko po několik let procházet etapou komářích larev, zelených řas, dále etapou "potvor", co ty řasy žerou, snad vodních vší a nakonec... celý příspěvek > |
|
chmel otáčivý, 31.8.2007 Roste hodně v lužních lesích kolem řek a potoků. Nebude to sice šlechtěný chmel, takže výnos bude o něco menší, ale nějaké hořčiny v němu budou. Podle ochrany lesa, kde ho najdete, buď vyloupněte rostlinu s kořeny nebo až šišice chmelu začnou... celý příspěvek > |
|
Jak ředit Roundap?, 31.8.2007 Děkuji za radu. |
|
Slivoň na Severní moravu?, 31.8.2007 To je právě ideální kombinace u Parmény. Nejlepší jabka z jižní osluněné části stromu bez strupovitosti na konzum, zbytek na pálení. A Parména má právě z podzimních jablek velice širokou časovou dobu, kdy je jedlá. Parména je jedlá u jablek... celý příspěvek > |
|
pěstování hlívy, 31.8.2007 Podhoubí by mělo růst během teplých dnů, plodnice by se měly iniciovat po nějaké době 12 - 24 hodin v chladu. Zkoušel jsem přenášet do sklepa, ale nepovedlo se. |
|