|
Jak na krtky, hraboše a hryzce?, 3.10.2007 Kočka se musí na hlodavce naučit. Málokterá je chytá sama od sebe. Chce je to nechat "lovit" kousek masa na špagátu, potom jim dávat čerstvě chycené hlodavce z pastí a nejlépe jim pouštět živé hlodavce z drátěných pastí někde, kde se hlodavec... celý příspěvek > |
|
jedlé kaštany, 3.10.2007 Zdravím bratranec má jedlý kaštan na zahradě a vypadá to, že co se týká citlivosti stromků, je zhruba stejně citlivý jako ořešák, možná o trošičku citlivější. V zimě, kdy namrzly větve ořešáku a některé uschly taky podobně namrzly a uschly některé... celý příspěvek > |
|
|
|
Pořiďte kočičáky, nebo jim podstrojujte, 21.9.2007 My kočky chováme polodivokým způsobem už desítky let. Kočky samy od sebe škůdce moc nechytají, zvláště když jsou dnes dostatečně krmeny všelijakými poměrně chutnými granulemi a jiným krmivem. Zase na druhé straně dříve hodně chytaly drobné... celý příspěvek > |
|
Kořeny hrušně, 21.9.2007 Ono většinou kanály jsou dělané tak, že se dají aspoň z jedné strany něčím protáhnout. Profíci mají ocelové péro, to se mně zdá na kameninovou rouru příliš drsné a mohlo by ji to poničit. Ideální byly staré PVC hadice, ty byly poměrně... celý příspěvek > |
|
Dřevité řízky - kdy...?, 21.9.2007 Větší stromy by měly jít množit kořenovými řízky. |
|
Otázka k roubování a očkování, 21.9.2007 Podnože by většinou měly jít množit kořenovými řízky. |
|
Je olej 5W-40 lepší než 10W-30?, 21.9.2007 Čísla označují rozmezí teplot, kdy olej motor maže. Při moc nízkých teplotách je olej tuhý, při moc vysokých teplotách je příliš řídký. Znamená to čím větší rozsah, tím kvalitnější. Ale neříká to nic o pomocných aditivech v olejích, třeba... celý příspěvek > |
|
Destilační přístroj, 21.9.2007 Kotel se staví na objem, ale to co je nad ním se staví na průtok par. Když nad kotlem bude kolona, výška kolony udává počet pater, šířka kolony udává rychlost průtoku par nahoru a tok kapaliny dolů. Počet pater určuje teoreticky,... celý příspěvek > |
|
Roubování jívy, 20.9.2007 Já jsem rouboval na křížence - různé včelařské vrby exteriérem podobné jívě i vrbě a ujmutí bylo vcelku dobré. Podnože pod roubem ale brzo začaly trpět rakovinou a stromky odcházely. Myslím, že nejlepší bude asi sazenice vrby jívy. |
|
staré druhy hrušní, 20.9.2007 Já jsem tak o stovku kilometrů jižněji v Severomoravském kraji a potvrzuji, že křivice trpí hodně kamínkovatostí. Je sice úrodná a sladká, ale často se proto hodí jen jako chuťová příměs do jablečných kvasů. |
|
|
|
Jak na kvas z hrušek?, 20.9.2007 Já jen přidám, že hruškové aróma je dost těkavé, doporučuje se proto pálit hned po skončení kvašení nebo jestě ne úplně dokvašený kvas, přirozeně jen trochu. Na rozdíl třeba od kvasu ze švestek domácích a podobných plodů, tam je dobré počkat na... celý příspěvek > |
|
hrušky Červenky, 20.9.2007 Včera jsem koupil na Zelném trhu v Brně na stánku pár hrušek označených jako hrušky červenky. Velice mně chutnají a jsou dost sladké. Při zadání do vyhledávače Seznamu jsem tuto odrůdu nenašel, bude to zřejmě nějaká místní odrůda,... celý příspěvek > |
|
Ořešák omlazovací řez?, 17.9.2007 A co řez teď na konci září, když začínají žloutnout a opadávat listy? |
|
Ovoce v tvrdých podmínkách, 17.9.2007 jestli by jadernička v 800 metrech stačila dozrát, to ale závisí spíše na konkrétním místě. 800 metrů na jižním svahu je něco úplně jiného než 800 metrů na severním svahu. Musí se počítat s 14 dny až měsícem pozdějším kvetením a se 14 dny až... celý příspěvek > |
|
kosa, 17.9.2007 Jinak tvrdá a měkká kosa se dá trochu rozeznat podle zvuku. Když se zavěsí na špagát nebo tenký drátek a klepne se do ní třeba větším hřebíkem, tvrdá kosa zvoní, zatímco měkká kosa má spíše nepříjemný plechový zvuk a křapí. I když trochu to závisí na... celý příspěvek > |
|