|
Liliovník tulipánokvětý, 4.11.2008 Vědecké pojmenování rostlin (i živočichů) je nejčastěji založeno na (staro-)řeckém či latinském pojmenování, ale základ slova může být jakýkoliv (třeba i slovanský: viz třeba Swida); mohou být i složené názvy kombinované (třeba řecko-latinské).... celý příspěvek > |
 |
Azalka japonská - střihaní, 3.11.2008 Rozhodně ji na podzim stříhat nemusíte.
Spíše ji nestříhejte vůbec; když už musíte, tak ji trochu přitvarujte hned po odkvětu. Teď už má založené květní pupeny a ty byste ostříhal (-a).
Josef. |
 |
|
 |
Okrasná tráva - střihání na podzim?, 30.10.2008 Ta páska, to je dost dobrý nápad. Josef. |
 |
Kdo ví, co je to Wichichintum? Chlubím se cizím peřím, 29.10.2008 Dobrý den. Vůbec to není pozdě: nic podrobnějšího jsem nesehnal. (K dr. Větvičkovi se můj dotaz asi nedostal, ale pokusil jsem se o to).
Takže by to mohla být Cylindroopuntia chola?
Literatura, kde jsem tu původní zmínku našel, byla knížka o Antoni... celý příspěvek > |
 |
Koupací jezírko svépomocí?, 22.10.2008 Nic ve zlém, ale jestli je koupací jezírko na obrázku výhra, s tím se dá polemizovat.
Mně osobně se toto konkrétní provedení dost značně po vzhledové stránce nelíbí.
Josef. |
 |
Co je to za skalničku?, 22.10.2008 Mléko dráždí pokožku a sliznice. Sám jsem to letos poznal na vlastní kůži (a to nejsem nijak zvlášť citlivý). Josef. |
 |
potřebuji poradit, 22.10.2008 S Láďou (a jeho paní učitelkou) nesouhlasím. Pravidelně udržované živé ploty ze smrků jsou pěkné i po mnoho desetiletí. Je to nejhezčí živý plot do prostředí blízko lesa apod. (do města a "satelitů", k silnicím apod. bych se s ním... celý příspěvek > |
 |
zahradní kala, 22.10.2008 Dobrá, beru na vědomí, že je to možné. Josef. |
 |
Roundup Energy 450 SL - zkušenosti?, 21.10.2008 Obvykle postačí koncentrace okolo 3%; pro rychlejší účinek může být vyšší (třeba 5, ale i 10%, což už je ovšem zbatečné); pro pomalejší účinek je možné použít koncentraci okolo 1% (ale třeba všechno nezničí a trvá to déle).
Je dobré přidávat... celý příspěvek > |
 |
čarověník na vrbě?, 20.10.2008 Nejspíše to čarověník nebude, ale je to způsobené obtížnými škůdci - roztoči (snad hálčivci či vlnovníky).
Doporučuji nemnožit, likvidovat - postřiky jako na svilušky a ostatní roztoče (tedy akaricidy) anebo vyzkoušet biologickou ochranu - dravý... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Viete prosím Vás identifikovať tento strom (ker)?, 20.10.2008 Podle mého názoru to bude semenáč jabloně; žádná slivoň.
(zoubkování listů, žilnatina, nasazení na výhonu)
Josef. |
 |
Červené trumpetky - zná někdo název?, 20.10.2008 Málo používaný český název je hlazenec.
Existují i další pěstované druhy, zrovna nedávno to byla fotka jiného.
Josef. |
 |
Neznámý plevel, 20.10.2008 Podle popisu by to mohla být kokotice - Cuscuta. Je jich několik druhů. Obrázek si jistě najdete sama a buď potvrdíte či vyvrátíte mou domněnku.
Je to cizopasná rostlina a jak to bude s její likvidací, to si nejsem jist.
Zatím na shledanou. Josef. |
 |
Štírovník, 20.10.2008 Opravuji: nikoli Lotos, ale Lotus. Josef. |
 |
zahradní kala, 17.10.2008 Nevěřím, že by "klasická" kala - tedy Zantedeschia aethiopica - snesla přezimování venku (možná pod hodně dobrým, nepromrzavým krytem - vrstva suchého listí, slámy apod. překrytá fólií).
Pokud myslíte kalu jako Calla palustris - česky... celý příspěvek > |
 |