|
Fíkovník - nedozrávají plody, 10.9.2020 Fíky u nás plodí typicky ve 2 fázích: jednak na jaře při rašení nasadí plody na loňském dřevě (breba), a ty v létě stihnou dozrát. Pak během léta nasazují plody na nových letošních výhonech, a ty většinou dozrát nestihnou. Záleží na poloze, průběhu... celý příspěvek > |
 |
Usychání katalpy trubačovité, 24.7.2020 Jedná se o verticiliové vadnutí. Právě u ní je to dost častý problém. Katalpa je jednou z našich 300 rostlinných druhů, které tato houba napadá (ucpává vodivá pletiva, díky tomu pak nejsou dostatečně zásobeny větve a listy usychají). Soused má... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Meruňka má malé povadlé listy, 23.7.2020 Ano, taky se mi to stalo. V každém případě je to konec, nemusíte si dělat jakékoli naděje a s klidem ji můžete zlikvidovat. |
 |
Očkování meruněk a nektarinky, 23.7.2020 Na přelomu července a srpna se očkuje spíš už na spící očko (podle podmínek). Letos už pravděpodobně nevyraší nic nového - ani z očkovaného pupenu, ani ze stromu (s výjimkou myrobalánu či vrby ). |
 |
Kde kúpiť ovocné stromy (Praha a okolie), 20.7.2020 Stromy se prodávají a sází až na podzim (prostokořenné). Rozhodně doporučuji zahradnictví Spomyšl (u Mělníka) - obrovský výběr a dobrá zkušenost s kvalitou a ujímavostí. |
 |
Ferramol neúčinkuje?, 15.7.2020 "slimáci intenzivně slizí-až pění, zčásti zmizí pod povrchem půdy, někteří to nestihnou..."
Vážený pane, pravděpodobně jste si spletl přípravek, protože Ferramol nezpůsobuje slizení, ale plži pouze přestanou žrát a po několika dnech zemřou... celý příspěvek > |
 |
Srnka se mi chodí pást na zahradu, 9.7.2020 Co je na tom složitého? Natáhněte si kolem živého plotu lesnické pletivo. Pachový ohradník ani repelentní nátěry nefungují, mám spolehlivě odzkoušeno. |
 |
Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II, 9.7.2020 Chcete říct, že septoriová skvrnitost se vám šíří prostřednictvím semen? To je nesmysl. Spíš se nějak dostala na některé rostliny - ze zeminy nebo prouděním vzduchu. |
 |
Kdy je správný čas na vykopání brambor?, 7.7.2020 Tak já třeba sklízím až koncem léta, protože je chci na uskladnění a celou zimu. V létě jsou levné a chutné brambory v obchodech.
A sklízím až mi zachne nať. Nicméně vloni se mi stalo, že bylo suché léto, v určitou dobu hodně pršelo, a některé... celý příspěvek > |
 |
Světlušky 2020, 29.6.2020 Se světluškama jsem se naposledy setkal tak před 10 lety či jako dítě na táboře, ale tady, kde aktuálně bydlím, jsem je zatím v noci nijak nevyhledával. Pokud bych se za nimi do lesa vydal, najdu je spíš někde dole u vody, nebo na kopci? |
 |
|
 |
Mulčování štěpkou u rajčat?, 19.6.2020 Já rajčata mulčuju trávou. Ano, je to vhodné, jedno čím mulčovat, protože pak nemusíte celou sezónu rajčata zalívat. Samozřejmě pokud je máte zasazena v zemi dostatečně hluboko.
Důvod "ubohoučkosti" bych viděl v kontejnerech - rychlé vyčerpání... celý příspěvek > |
 |
Jabloň - moučnatka, 16.6.2020 Nemáte pravdu. Padlí se objevuje především při teplém a suchém počasí (jako bylo třeba letos v březnu a dubnu). |
 |
Jabloň - moučnatka, 16.6.2020 To je dotaz na úrovni
můj kocour přišel domů pokousaný - nemám si pořídit nového?
Promiňte, ale snad nejjednodušší a přirozené řešení je ošetřit jabloň proti padlí a nechat ji dál růst. Terminál poroste dál, a kdyby náhodou ne, snadno si... celý příspěvek > |
 |
Ošetření kmenu po aplikaci Chemstopu, 16.6.2020 Samozřejmě! Pravidelně se mi přemnožují mšice na švestce a ringli. Cca po 2 týdnech napadení jsou stromy plné slunéček a jejich larev, stovky až tisíce, a mšice velmi rychle zlikvidují. Škoda jen, že to je s tím zpožděním a že vždy dojde k pokroucení... celý příspěvek > |
 |
Jak vypadá váš skleník snů?, 12.6.2020 No, chtělo by to trochu korektnosti. Nejsou výjimkou zimy, kdy měsíc v kuse mrzne a slunce nezasvítí. Pak prostě ve skleníku bude úplně stejný mráz jako mimo skleník a půda promrzlá do stejné hloubky. Ať skleník uděláte ze skla nebo 20 mm... celý příspěvek > |
 |