|
Otázky pre skúsených záhradkárov, 17.1.2021 A před 5 lety kvetly a plodily? |
 |
Určení jablka dle fota, 17.1.2021 Spíš Boikovo obrovské. |
 |
|
 |
Jak poznat hotový hruskovy kvas, 16.1.2021 To mi vysvětlete.
Ze 400l kvasu s 8 kg cukru vyšlo 30 l hruškovice. To je vcelku obvyklá výtěžnost.
Ovšem Marond by z 400 litrů neslazeného kvasu získal 34,5 litru. Jistě, může být rozdíl ve sladkosti hrušek, ale i tak... |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 13.1.2021 Za sebe mohu říci jen to, že přispívatelé do pomologické diskuze - ti externí, co nejsou uvedeni v tiráži časopisu - měli na výběr odrůd minimální, vlastně nulový vliv. Převahu českých odrůd bych českému časopisu vlastenecky nevytýkal, možná... celý příspěvek > |
 |
Jak poznat hotový hruskovy kvas, 13.1.2021 Jsem kousíček od Velkých Opatovic na blanensku. Takový poměr by mě nikdy nenapadlo dělat, ale jednou jsem ochutnal cizí hruškovici podle velmi podobné receptury a chutnala překvapivě dobře.
Já používám roky: 100l pomletých hrušek, 2kg cukru,... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 10.1.2021 .Víte, šlo hlavně o to ukázat jak byli kdysi zahrádkáři informováni.Dnes si musí vystačit s charakteristikami jako překonané, zastaralé,...
Informovanost zahrádkářů je dnes stonásobně lepší než v 70. a 80. letech. Stačí kliknout a víte všechno,... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 9.1.2021  Monografie Ing. Dvořáka opravdu patří k tomu lepšímu, co bylo ve své době na toto téma napsáno. Některé kapitoly jsou skutečně nadčasové. Při vší úctě k autorovi publikace, ty tabulky, které sem kopíruje pan Polehla, patří k nejslabším pasážím knihy... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 8.1.2021 Taky tu knížku mám a též se mi rozpadá. Sám ing. Dvořák v ní píše, že Jadernička roste bujně a Idared slabě až velmi slabě. Mýlit se je lidské, ovšem šířit omyly - hloupé.
M.V.
|
 |
Třešeň - prořezání (úprava tvaru koruny), 8.1.2021 Třešeň je v pořádku. Když ji necháte tak, jak je, vůbec nic se nestane. Strom na dvourozměrném obrázku vypadá hustší než v prostoru skutečně je. |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 8.1.2021 Pane Mičurine, vy skutečně věříte tomu, že Jadernička moravská má slabší vzrůst než Idared či Coxova reneta? |
 |
|
 |
Autokláv Wein na sterilizáciu konzerv/ plechoviek, 1.1.2021 Podle obrázků a videa vypadá velmi pěkně. Třebaže zavařuju často, pořídit ho nehodlám. Chybí mu totiž - jestli jsem to pochopil - dvě základní funkce:
1. Vlastní zdroj tepla. Potřeba stavět autokláv na sporák znemožňuje jeho použití mimo... celý příspěvek > |
 |
Ražná pálenka - "kvasenie škrobov"?, 27.12.2020 Ja, nielen z vlastných skúsenosti viem, že kvalitne vypálený destilát z "domáceho pálenia" je vždy (aj chuťovo) kvalitnješí než akýkoľvek iný porovnateľný alkohol dostupný na trhu.
VŽDY rozhodně ne.
|
 |
Dotaz na postup v případě nahodileho semenace merunky, 26.12.2020 Naroubovaný semenáč - jak tomu rozumět? |
 |
Otázky pre skúsených záhradkárov, 26.12.2020 Nevadí. |
 |
Uzení masa, 25.12.2020 Polévání duového dřeva je naprostý nesmysl. Za prvé to vůbec není třeba, mnozí, včetně mě udí dubem a maso vůbec hořké není. Za druhé, myslet si, že poleváním vymyjete třísloviny zevnitř polena, je iluze. Dubové dřevo není molitan.
... celý příspěvek > |
 |