|
Nejranější odrůdy meruněk II, 28.6.2022 Petře, budu sice od tématu, ale rád bych se tě zeptal. Četl jsem že jsi před časem měl také Hargrand a byl pro tebe chuťově zajímavý (pozdnější meruňka). Máš jej stále? Měl jsi nějaké potíže s jeho zdravotním stavem? Můžeš ho podle sebe chuťově... celý příspěvek > |
 |
Velké poškození kůry a pletiva u meruňky, 27.6.2022 Jak se tedy postavit nejlépe k nalezenému poškození? Otevřít a vyčistit ránu, kterou pak zatřít stromovým balzámem. Nebo ji nechat bez povšimnutí (usadí se v ní havěť). Nebo ji otevřít a vyčistit a nechat odkrytou pro vysušení? U havěti se obávám... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Velké poškození kůry a pletiva u meruňky, 27.6.2022 Ta větvička uprostřed letos uschla a měla průměru 10mm v místě řezu (zaschla patrně pro tu nekrózu, která ještě nebyla tak vidět). Doposud jsem ořez tak slabých větviček neošetřoval. Zatíral jsem rány po řezu větví tak nad 15mm. Bílení jsem v... celý příspěvek > |
 |
Velké poškození kůry a pletiva u meruňky, 27.6.2022 Děkuji za informace. Smutné, nejedl jsem chutnější plody meruněk. Pokud bych přenesl rouby na VP (ta u mne prozatím neplodila a i květů měla jen po málu), myslíte že hrozí i přenos té infekce? Stromek Hargrandu se mi právě podařilo dopěstovat k... celý příspěvek > |
 |
Velké poškození kůry a pletiva u meruňky, 26.6.2022  Obracím se na zdejší meruňkáře, aby mi pomohli identifikovat příčinu a probrali jsme možnou záchranu stromku meruňky. Jedná se o odrůdu Hargrand. Letos jsem našel v kůře základny nejplodnější větve trhlinu a pokusil jsem se ji ošetřit odstrněním... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 15.5.2022  Tak se vracím po týdnu se dvěmi fotografiemi stejných větví. Dnes foceno už při soumraku. |
 |
Meruňky 2022, 10.5.2022 "Naházet do hnoje", a co takhle rozdat to s láskou přátelům? Jejich radost a vděk je moc malou tržní cenou? |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 10.5.2022 Trvaleji stříkající, mrznoucí voda by ku prospěchu nakonec nebyla. Moc ledu a patrně i zamrzání trysek. Co jsem kdy četl, je to tak na osobní procházky s rozstřikovačem při již velmi nízkých teplotách. Musí se vytvořit jen lehká ledová krusta co... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 9.5.2022 Pro příští sezónu začnu aplikovat i postřik. Meruňka letos také začala ronit smolu, v minulých letech jsem to nepostřehnul. Je ale pravda, že je letos na co koukat a je tedy stromek víc v hledáčku. Byla doposud dost namáhaná výchovným řezem. Letos už... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 8.5.2022 Patrně riskuju, ale moje meruňka za svůj život zatím nepoznala vůbec žádný chemický postřik, ani přihnojování. Její výhodou je umístění v blízkosti obytné budovy na jižní straně. Nevýhodou pak boční mírný svah, na kterém z údolí od řeky skoro trvale... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 8.5.2022  Tak už se mi ta letošní úroda začíná rýsovat. Je to velmi milé překvapení s ohledem na to jak se to jevilo beznadějné. Tohle snad nemůže být jen díky samotné odolnosti meruňky. Nebyl použit žádný postřik a teploty se po rozkvětu několikrát pohybovaly... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 4.5.2022  Nejsem v jejich situaci a nemůžu pořádně posoudit. Říkám si ale, že pořízení přitápěcích parafínových svící pro celý sad a pak případně i pro více nocí je tak nákladné, že pokud by to infra dobře chránilo, může to být nakonec i levnější a navíc... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 2.5.2022  Smysl to dává a rozumím vám. Já pěstuji kotlovitou korunu a zdroj byl ve středu nad ní. Měl to tedy vcelku stejně daleko k osvíceným větvím - květům. Možná i 90° květů bylo ozařováno. Vzdálenost zdroje ale nebyla malá, kolem 1,5 m. Při předešlém... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 1.5.2022 Pane Walter, tak trochu obdivuji lidi co dokáží i probdít noc a kolem meruněk topit. Ať už svícema, vaším kolečkem s briketami, nebo jinými ohni o které je určitě potřeba se starat a hlídat je. Viděl jsem vaše fotky zástěny. U mne bývá poslední dobou... celý příspěvek > |
 |
Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky, 1.5.2022 Vaše maximum 1200W by tedy ten termostat utáhnul bez dalších prvků v rozvodu. Stačilo by jej připojit na síť 220V (nejlépe přes nějaký vypínač alespoň na 10A) a na něj pak připojit přívod vašeho zářiče (třeba přes zásuvku připojenou k tomu... celý příspěvek > |
 |