|
Příspěvky uživatele - 189.109
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Roubováni švestek, 7.1.2021 Je to jedno. Resp. traduje se, že čím výš nad zemí budete podnož roubovat, tím větší bude mít podnož vliv na růst roubované odrůdy. Všimněte si na starých stromech, že jsou roubované někde ve výši hlavy (zřejmě si to každý rouboval sám a takto to... celý příspěvek > |  | Hryzec a pořád hryzec, 23.12.2020 "Tam, kde tuším podzemní hnízdo, strčím do díry petardu"
Jakým způsobem se "tuší hnízdo"? |  |
|  | Otázky pre skúsených záhradkárov, 22.12.2020 To ale není pravda. Zkuste se projít třeba alejí kolem silnice u sadů v Žernově. Na starých stromech rozstou zcela běžně takto velké třešně. |  | Rakovina jabloně - lze odebrat rouby?, 8.12.2020 Přesně tak. Nemá to žádnou souvislost z půdou ani ničím jiným, je to vlastnost podnože. Mám to totiž jak na jabloni v zahradě s kvalitní zeminou a dostatkem vláhy, tak na propustné a vysychající půdě v sadu. Nicméně ničemu to nevadí.
|  | Stříhání stromů, 2.12.2020 Řez můžete provádět kdykoli. Rány se hojí mnoho týdnů, takže tento argument je nesmysl. Důvod je pouze ten, že když je nad 0, nemrznou vám tolik ruce od kovových nůžek. |  | Odrůda Admiral, 8.10.2020 Souhlas - taky mám výrzně horší polohu, ale jablka jsou úplně rudá. Takovou barvu mohla mít tak v červnu či červenci. |  | Proč, 8.10.2020 Taky jen nevěřícně vrtím hlavou. Ten stromek vypadá naprosto zdravě, listí má normální podzimní barvu a opadává. Ten krček bych maximálně ošetřil kuprikolem, ale rozhodně bych počkal do příštího roku. Rozhodně nejeví známku žádného strádání či... celý příspěvek > |  | Lepidlo na ovocné stromy - dlhodobo, 2.10.2020 Ano, občas sem někdo podobné názory píše, ale ještě se nikomu nestalo, že by lepidlo strom poškodilo. I já jej některé roky používám. Strom má jinou barvu kůry, ale to je tak vše. |  | Výchovný řez třešně na jaře ve druhém ruce, 25.9.2020 Po pravdě, třešeň a ořešák jsou jediné stromy, u kterých řez neprovádím, a není potřeba.
To ovšem ale předpokládá, že vám roste standardně - tj. cca 4 kosterní větve a terminál. Pokud je kosterních větví víc, musíte přebytečné samozřejmě... celý příspěvek > |  | Merunka Sirena, 17.9.2020 Pořídil jsem tuto meruňku matce, měla letos první (jediný) plod. Já jej nechutnal, ale matka ho velmi chválila - prý chytný a šťavnatý.
Já si ji narouboval a vysadil, ale plody budu mít tak příští nebo přespříští rok.
Víc k tomu zatím... celý příspěvek > |  |
|  | Napadená hrušeň, 16.9.2020 Rez neřešte, zbytečná chemie navíc, na fotkách je vidět, že se nejedná o nijak masivní napadení, takže strom to nijak nepoznamená. Rez nemůžete vymýtit chemií - přežívá ve 2.fázích - v zimě na jalovcích, v létě na hrušních. Musela byste zlikvidovat... celý příspěvek > |  | Svinuté listy na meruňce, 15.9.2020 Tak zákrsek přeci "nedáváte", ale zapěstováváte. Na podzim si koupíte silný 2m výpěstek, uděláte z něj špičák a zastřihnete v takové výšce, pod kterou chcete mít korunu. Na jaře vám v horní části vyraší výhony.
Podnož asi podle lokality a... celý příspěvek > |  | Řez broskvoně, 15.9.2020 Broskvoň rodí pouze na jednoletých výhonech. Tzn. musíte každoročně velmi tvrdě řezat, aby broskvoň nenarostla do obřích rozměrů a husté změti, ve která by nešlo ani sklízet, ani ošetřovat, a navíc by to dost hnilo.
Takže odpověď je asi jasná -... celý příspěvek > |  | Svinuté listy na meruňce, 14.9.2020 Ano, přesně takto mi odešla třeba Pinkcot (nyní už vím, že je velká fajnovka). Jarní mráz -> celý rok svinuté listy -> další rok jen desetinu listů a téměř žádné přírůstky. Letos jsem ji zrušil a budu sázet novou. Stejnou zkušenost má i... celý příspěvek > |  | Svinuté listy na meruňce, 14.9.2020 Praskliny (předpokládám, že i klejotok) a svinuté listy můžou souviset s pozdními jarními mrazíky, kdy došlo k oslabení stromku a jeho možnému napadení.
Schází zde ale foto celého stromku, nicméně i z toho detailu je vidět, že stromek téměř vůbec... celý příspěvek > |  |
 |
|
|
|