|
Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015, 6.4.2016 Dnes jsem provedl druhý postřik proti moniliovému úžehu (Horizon + Zato). Ovšem nechápu, proč jsem si dělal zásobu Horizonu, když má registraci ještě dva roky. Kdo to tady "plašil"? |
|
Rozkvétající broskvoně, 6.4.2016 Spokojenost by byla větší, kdybych ho měl na odpovídající podnoži do těžkých půd, ne na BSB, kde je trvanlivost takového stromku v jílu značně omezená. Mám už druhý, první zašel. Takže opět je to vlastně začátek. Při ponechání příliš mnoha... celý příspěvek > |
|
|
|
Hálčivec švestkový (Phytoptus similis), 6.4.2016 Dnes jsem provedl další postřik Kumulusem proti Phytoptus similis a Phytoptus pyri. V minulém roce se postřik proti Phytoptus pyri osvědčil. Jsem zvědavý, jestli zafunguje i ve švestkách. Někde jsem četl, že síra funguje na roztoče pouze při jejich... celý příspěvek > |
|
Elegant Lady, 6.4.2016 Přišel jsem na další záměny odrůd a to hned dvě najednou. První je broskvoň VETERAN (zvonkovitý květ, Topinka-Jaroměř) a druhá je broskvoň-tvrdka BABYGOLD 7 (miskovitý květ, Uherský Ostroh). Typy květů mají být přesně obráceně. Takže končím s nákupem... celý příspěvek > |
|
Rozkvétající broskvoně, 6.4.2016 Nemůžu to vůbec posoudit. Už si ani nevzpomínám, kdy tady naposledy nějaké broskvoňové květy zmrzly. To už je hodně dávno. V nádheře květů každoročně vítězí "falešná" Dixired, když její květy ke konci kvetení tmavnou. Co je to za odrůdu zůstává... celý příspěvek > |
|
Plumcot Melitopolski -opylení, 6.4.2016 Ne, soused opravdu nemá plumcot Melitopolski, a co jeho 30 let starou broskvošvestku opyluje, to netušíme. Kvete současně s myrobalány, tak snad na tom "pracují" oni. Plody jsou menší až střední "blumy", barvu mají červenou s fialovým ojíněním. V... celý příspěvek > |
|
Rozkvétající broskvoně, 6.4.2016 Stará bělomasá skupina raných odrůd je proti kadeřavosti dosti odolná a chemické ošetření "nepožaduje". Z toho Amsdenova překvapila i výbornou kvalitou plodů. Žlutomasý Envoy je co do kvality plodů dosti rozporuplnou broskvoní. Někdo s ní je... celý příspěvek > |
|
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 6.4.2016 Mám zhnědlé okvětní plátky téměř na všech odkvétajících meruňkách, ale důležité je, že všude mezi květy vyrážejí svěží, zelené listy. Kdyby se jednalo o moniliový úžeh, listy by byly tmavě zelené a povadlé. |
|
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 6.4.2016 Poznáte to okamžitě. Plůdky jsou povadlé, tmavě zelené a uvnitř po rozloupnutí jsou hnědé. Jestli myslíte zhnědlé okvětní plátky, tak já je mám nejvíc na Harcotu. Tady nemrzlo, takže nezbývá věřit, že to je působením fungicidů (zde Talent + Zato),... celý příspěvek > |
|
Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015, 5.4.2016 Pozor!!! Nastal čas k druhému postřiku proti nebezpečné Monilinia laxa. Na později rozkvetlé odrůdy ještě ne, ovšem na většinu už je nejvyšší čas. Také má v příštích dnech pršet. V nejbližším obchodě zatím zdaleka nezmizely žádné Horizony,... celý příspěvek > |
|
|
|
Black Gigant, 5.4.2016 Asijské slivoně rozkvétají zde o něco málo déle než okrasné myrobalány, které by je snad mohly pomoci opylit. |
|
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 5.4.2016 V tomhle počasí bude opylení skvělé, násada bude jistě nadměrná. Co bude dál, to se uvidí. |
|
Rozkvétající broskvoně, 5.4.2016 Pro pěstování meruněk je Pardubicko podle nadmořské výšky ještě 1.zóna, pro broskvoně, myslím, už druhá. Co se týče kadeřavosti listů broskvoně, tak je možné, že bude situace nakonec celkem výborná. Tedy snad. Jestli zapůsobil Thiram a... celý příspěvek > |
|
Elegant Lady, 5.4.2016 Plody Elegant Lady prodávají později v hypermarketech. Většinou jsou to obří celočervené broskve. Všechny tyto populární odrůdy brzo vybarvují a tím je umožněno jejich brzké podtržení a transport na vzdálený trh. Když ovšem chcete využít tuto skvělou... celý příspěvek > |
|
Rozkvétající broskvoně, 3.4.2016 Včechny broskvoně už rozkvetly. Zpožděná je pouze Jayhaven na Adesotu. Možná, že pozdní rozkvétání ovlivňuje právě tato slivoňová podnož. Co se týče pravosti odrůdy, tak se můžu tak leda modlit, aby to zase nebylo něco zcela jiného. |
|