|
Děkanka robertova, 12.10.2017 Děkanka Robertova - královna hrušek, naozaj? Na fotce tři "děkankovité "odrůdy. Nikoliv ale nějací rozmělnění kříženci, ale samotná Děkanka a její semenáče Generál Leclerc a Vonka. |
|
Určení odrůdy - byl jsem napálen?, 12.10.2017 ... ale celkom priemerná Konferencia
Konference je naprostá jednička. Sice je běžně dostupná v obchodech po celý rok, přesto jsem si ji narouboval na Astru, jako mnoho dalších odrůd. První plody vůbec nezklamaly. Chuťově dokonalá odrůda. Právě... celý příspěvek > |
|
|
|
Royal Glory a spol, 12.10.2017 Když máte na zahradě tolik místa, tak to se to pěstuje. Pak ani nemusíte nic "sáčkovat". Na tak velkém stromě vždycky něco zbyde. Horší to je s mrazem v květu. Už mi dvakrát po sobě kompletně na jaře zmrzl. Pak taková broskvoň jen zbytečně zabírá... celý příspěvek > |
|
Toptaste, 12.10.2017 Na myrobalánech mám Toptasty už dost velké a oba byly prakticky bez plodů. Stanley je zhruba stejně velký a vydržel. Kvalita byla ale špatná a hodně plodů Stanley shnilo. Zmrzly prakticky jen oba Toptasty. |
|
Toptaste, 12.10.2017 Dlhe zberove obdobie s minimalnym prepadom plodov je velmi cenna vlastnost.
Dalo by se snad i říct, že naprosto ojedinělá. Ta slabá mrazuodolnost v květu ale překvapila velmi nepříjemně. |
|
Broskvoň O´Henry, 12.10.2017 Broskvoň O´Henry skutečně dozraje snadno a to i celkem brzo v září. Ponechaných plodů bylo ale zbytečně mnoho, takže chuť byla nakonec neodpovídající, stejně jako u Fayette a Symphonie. |
|
Nektarinka Venus, 12.10.2017 Malý stromek nektarinky Venus překvapivě donosil rozbité plody od krup, aniž by tyto shnily, měly i slušnou velikost a chuť. Tento rok byl na kvalitu broskví vůbec mimořádně příznivý, snad vůbec nejlepší, co pamatuju. |
|
Slivoň Haganta, 12.10.2017 Z vyobrazených plodů (zleva President, Amers, Haganta, Valor) se Domácí švestce nevyrovná v kvalitě žádná. Nemůžu říct, že by byly špatné, ale proti Domácí švestce jsou to všechno jen "náhražky". Taková Haganta vyzraje oproti Presentě do měkka, ale... celý příspěvek > |
|
Rucla, 12.10.2017 RUCLA: Je odrůdou typu Coxova reneta, která se vyznačuje větší odolností proti chorobám, lepší kvalitou plodů a jejich delší skladovatelností. Odrůda se vyznačuje zlepšenou kvalitou plodů než dosud pěstované odrůdy.
První plody na roubu ukáží,... celý příspěvek > |
|
Presenta, 11.10.2017 Nemám potřebu vařit z Presenty ani povidla ani z ní pálit alkohol. Na to si pořiďte například universální Domácí švestku. Na přímý konzum je Presenta jedna z nejpovedenějších, alespoň tady. Myslím z těch starších německých švestek. Ty novější možná... celý příspěvek > |
|
|
|
Presenta, 11.10.2017 Asi nemluvíme o stejné odrůdě. Presenty si cením právě proto, že není jen fádně sladká, ale naopak silně sladce navinulá, kyselin má tedy dostatek. Tuto koncentrovanou chuť mají jen ty plody s tuhou dužninou, nikoliv ty měkké. Naštěstí jich drtivá... celý příspěvek > |
|
Salisburyho, 7.10.2017 Budu jen rád, protože rouby pěkně rostou a nerad bych se dočkal něčeho podřadného. Pána, který z ní nebyl nadšen, jmenovat nebudu. |
|
Presenta, 7.10.2017 Čest. Z pozdních slivoní je opět jednoznačným vítězem Presenta. A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá. V chuti ale výborné švestky jako obvykle. Z "Rajchu" jedna z nejchutnějších odrůd, společně s Hanitou a Katinkou. |
|
Kidd´s orange, 13.9.2017 Jak řikám, bez probírky zbylo asi dvacet jablek, z toho už jich 5 v přepravce shnilo. |
|
Gabrovská se Bulharům povedla, 13.9.2017 SPCH je starý srandista. Slovo "okopkanou" mi připomíná slovo "papkat" od doktůrka z filmu Slunce seno a pár facek. Já jsem měl všeho všudy z Gabrovské letos jediný plod. Důvody mi nejsou známy. |
|