|
Rozkvétání 2019, 11.3.2019 Mně osobně nevadí, že HARGRAND už v zahraničí nikoho nezajímá a ani se s odpuštěním "nepokakám" ze všech možných novinek. Nechci Hargrand ani srovnávat s VP. Podobně zajímavou příchuť jako má Hargrand jsem zaznamenal například u Lemedy. Nakonec i ten... celý příspěvek > |
|
Jaký je správný termín řezu peckovin?, 9.3.2019 U mě slivoně a meruňky snášejí řez bez problémů v jakoukoliv dobu. Klejotok prakticky neznají. Z broskvoněmi je to mnohem horší. Mimo vegetační dobu to už vůbec nezkouším, ale problém bude jinde. |
|
|
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 9.3.2019 Suchá skvrnitost jistě nezmizela, ve srážkově chudých letech to ale není až takový problém. Indikátorem byla citlivá slivoň Hanita (listy), ale i poměrně čisté plody meruněk a broskví. Na letorostech možná něco bylo, ale tolik jsem to nesledoval. Se... celý příspěvek > |
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 9.3.2019 Hodně jílu. |
|
Kadeřavost - jaký postřik je nejúčinější?, 9.3.2019 Dobrý den. Každý pesticid má svoje rizika, o některých se začne mluvit až později. Jen jsem chtěl připomenout, že ani používání měďnatých fungicidů není zcela neškodné. Jak psal onen pán (viz. jiný příspěvek v tomto vlákně), při dlouhodobém používání... celý příspěvek > |
|
Odrůda švestek na povidla, 9.3.2019 V minulém roce jsme vařili lekvár hlavně ze Stanley a Toptaste. Přesně jak uvádí předřečník - sladká jsou dostatečně a netřeba ničím dochucovat. |
|
Děkanka zimní - Beurré Easter, 9.3.2019 Původem z Belgie. Známá od konce 18. století. Strom roste poměrně slabě. Široce jehlancovitá koruna dosahuje malých rozměrů. Bohatě nasazuje na květ. Odolnost proti mrazu střední, náchylná ke strupovitosti. U nás je možno tuto odrůdu úspěšně pěstovat... celý příspěvek > |
|
Clingy, 9.3.2019 Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti s clingy typu BABYGOLD? Je jich více odrůd různě dozrávajících. Kdysi je chválil jeden prodejce s jednoho subtropického zahradnictví ve Středočeském kraji. V Itálii prý "top" kvalita, ale snad i tady u nás. Mám jeden... celý příspěvek > |
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 9.3.2019 Tak jak to u Vás letos vypadá? Tady pravidelně každým rokem nějaký ten stromek, nebo strom broskvoně na jaře nevyraší. Tentokrát budou ztráty vyšší, než jsem čekal. Bude to pravděpodobně v důsledku asfyxie, protože zvláště letos se nedalo o nějaké... celý příspěvek > |
|
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 9.3.2019 Pro mě je zdejších 10°C na 9.3. velmi pěkné. A vůbec všechno, co je v zimě nad nulou, je parádní. |
|
|
|
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 9.3.2019 +6°C je poměrně slušných. Horších by bylo -6°C, pokud někdo sází stromky právě teď. Mimo pana Mimma na Balkáně, tam už je všechno zřejmě v plném proudu. |
|
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 9.3.2019 Počasí výsadbě stromků přeje. Březen "za kamna vlezem" je věc minulosti, alespoň letos, jak se zdá. |
|
Meruňka Nancyská (Apricot Nancy), 9.3.2019 Jsme zvědaví, jak pořídí Jirka von Friedeck-Friedberg (Frýdek-Místek) s Aprikose von Nancy. Poměrně slabé vybarvení slupky i dužniny, jak se uvádí, není pro zahrádkáře u Nancy-Marille žádnou překážkou v pěstování. Co se týče Marlen, tak by plodila o... celý příspěvek > |
|
Meruňka Nancyská (Apricot Nancy), 9.3.2019 Aprikose von Nancy (Hladík a kolektiv) Odolnost: proti mrazům je ve dřevě středně odolná, květové pupeny a květy jsou málo odolné. Značně trpí houbovými chorobami, zvláště moniliózou. Vyžaduje chráněné a teplé polohy.
|
|
Mirabelka Malvazinka a Nancyská, 8.3.2019 Jirka from Frýdek preferuje před Nancyskou mirabelkou Nancyskou meruňku. Je to holt správný meruňkář. |
|