|
Tardibelle, 2.6.2021 Každopádně nabízím letní výhon k očkování. Nejlépe na kontejnerovanou podnož, kterou si nenecháte přes zimu zmrznout venku, respektive chycené očko na podnoži. Popřípadě pečlivě ochránit proti zmrznutí. Odrůda je vhodná jen do nejteplejších... celý příspěvek > |
|
Kadeřavost broskvoně 2021, 2.6.2021 Na nejnovějších listech u některých stromků naskákaly pupínky. Je to celkem tradiční pozdně květnový jev "sekundární kadeřavosti", nebo-li kdeřavost v květnu (název vlákna). Zajímalo by mě proč k tomu dochází až takto pozdě. Zřejmě nějaká zažraná,... celý příspěvek > |
|
|
|
Herman, 27.5.2021 Opylení HERMANU bylo výborné, naopak vedlejší Ruth Gerstetter moc ani nekvetla, takže nemá prakticky nic. Zajímavé je, že jsem za nedalekou vesnicí narazil nedávno na nově vysázené švestky a k mému překvapení se nejednalo o žádnou pestrost odrůd, ale... celý příspěvek > |
|
Rozkvétání slivoní, 27.5.2021 Monilie. Ostříhat napadené povadlé větvičky a postříkat všechno Talentem. |
|
Suchá skvrnitost listů peckovin, 27.5.2021 "Není všechno paráda, co hrajem", vážení přátelé, nedá se nic dělat. Proto je tady varování před suchou skvrnitostí listů peckovin. Někde nenápadně a někde už poměrně dost se hlavně na broskvoňových listech objevuje dirkovitost. Něco i na meruňkách a... celý příspěvek > |
|
Kvetou hrušně, 27.5.2021 Některé rouby zababčí a nerostou ani v roce, když nekvetou. Příkladně Xenia na Vonce, Karina na Dicoloru, Armida, která se ale kapku přeci jen letos hýbe. |
|
Zpožděné kvetení třešní a višní, 27.5.2021 Opylení třešní. Nejhůř je na tom Královna Hortenzie a Kordia. Karešova průměr, velká násada je na Rivanu, Burlatu, Granátu. |
|
Meruňky 2021, 27.5.2021 Bude mít někdo nějaké meruňky? Tady sem tam nějaká monilie a začínají škodit mšice Co se týče toho počasí, tak se nechci rouhat, přísun vody se zastaví a může být zase sucho, zvláště když stále někde tají a lámovou se všelijaké ledovce a otepluje se... celý příspěvek > |
|
Vrublovanie do razstepu, 27.5.2021 U meruněk asi není nad ruční kopulaci. Přesto se jeden roub v rozštěpu také probudil a to Muscat de Nancy. Oprava po roubovacích kleštích byla také u tlustého roubu Bláhovy libovické (Libovická máslovka), ale tam byla sesazená podložka o něco málo... celý příspěvek > |
|
Co je to za houbu, 26.5.2021 Dal jsem si teď k večeři 4 řízky sírovce žlutooranžového ořezaného z kmenu Oulinské renglódy. Kdo si pošmákne na houbách všeho druhu, tak musí být spokojený. Z tatarkou nejmladší plodnice připomínala smažák. Větší plodnice byla houbovější,... celý příspěvek > |
|
|
|
Rozkvétání slivoní, 25.5.2021 Násada plůdků bude dobrá. Těším se na vysoce jakostní plody Zelené renglódy. |
|
Redwin, Amsdenova, Primissima Delbard, 25.5.2021 Bohužel nemůžu sloužit. Mám obě na podnožích BSB a Das ist wenig (to je málo). V těžké půdě jen živoří. Primissima Delbard už nadobro odešla, následoval ji tento rok Redwin. Náhrada za všechny jsou sehnané bělomasé nektarinky Super Qeen a Snow... celý příspěvek > |
|
Meruňky 2021, 25.5.2021 Duben za kamna vlezem, květen ještě tam budem. Je to sice posunuté o měsíc, ale březen nebyl o nic lepší. Přesto mám radost z prozatím vydařené meruňkové sezóny. Uvidíme, o kolik se opozdí zrání plodů. Monilie je sem tam, kam se špatně dostříklo.... celý příspěvek > |
|
Rouby jabloně, 20.5.2021 Letošní studené a deštivé jaro je pro rouby senzační. Nezažil jsem sand ještě nikdy takovou parádu v ujímání roubů jabloní. Ten čas tomu věnovaný se letos vyplatil. Ještě jsem dával na tři místa jakousi odrůdu Pacific Rose a krásně se ujaly rouby... celý příspěvek > |
|
Meruňky 2021, 20.5.2021 Stejně si myslím, že je nikdo nepozná. Kolikrát jsem potřeboval určit záměnu meruňky, leč marně. Něco jiného, když má třeba Harcot nové listy hodně do červena a stejně tak falešná Farbaly, to je potom jiná, zvláště, když zraje i ve stejnou dobu, jako... celý příspěvek > |
|