|
Libštátská dalmatinka, 15.1.2023  Belle de Paris (Pařížská slíva) nalezena v roce 1820 jako náhodný semenáč. |
 |
Libštátská dalmatinka, 14.1.2023 Velikost plodů, zbarvení a velikost plodů, doba zrání a znamenitá chuť, padání a praskání plodů = Pařížská slíva (Belle de Paris). |
 |
|
 |
Libštátská dalmatinka, 14.1.2023 Chtělo by to dodat nadmořskou výšku a dobu zrání pro přesnější určení odrůdy.Praskání je odrůdova vlastnost, slívy praskají daleko více než pravé švestky a pološvestky. |
 |
Postřik proti kadeřavosti již nyní?, 14.1.2023 Frýdecko-místecko SAT 7 1250 slunečno 10°C bezvětří, proveden první postřik proti kadeřavosti, bakteriozam a suché skvrnitosti listů peckovin ve fázi "tzv.zrdcátek".Meruňky letos opět nebudou, mají to spočítané už v polovině ledna narašené... celý příspěvek > |
 |
Ananásova česká, 12.1.2023  Ze zvědavosti jsem si pár roubů Ananasové české nechal poslat. |
 |
Podzimní postřik mědí, 21.11.2022 Nemíchat! |
 |
Schnutí borovice, 17.11.2022 Bohužel borovice už to nerozdýchá. |
 |
Finální plán výsadby stromků u RD, 14.11.2022 Stromy nevypadají nějak přestárlé, určitě by se s něma dalo pracovat.Na prvním obrázku se nejedná o rakovinné novotvary, nýbrž o zhojené rány po vylomených větvích.Být to moje slivoně a byl bych s kvalitou jejích plodů spokojen, pak bych je na jaře v... celý příspěvek > |
 |
Kech Psar (Oktoberskaja), 26.10.2022 Uvedené meruňky nemám, Většinu odrůd co jsem si na zahradu natahal postupně likviduju.Nechávám jen ty co občas nezmrnou. |
 |
Kech Psar (Oktoberskaja), 23.10.2022  První zralé meruňky Kech-Psar jsou letos lehce strupaté, chuťově velmi sladké s jemnou kyselinkou. |
 |
|
 |
Švestky 2022, 17.10.2022 Těch stromů pravých švestek mám mraky různého stáří.Ostatně skoušel jsem všemožné německé a balkánské odrůdy, ale ty postupně likviduju.Obstály jen Toptaste a Agenská, nějaký čas budu sledovat Moni a Montfortskou.Šarka na listech ... celý příspěvek > |
 |
Švestky 2022, 16.10.2022  Poslední kbelík Domácí velkoplodé a pro letošek je sklizeno.,dohromady něco málo přes 15 metráků. |
 |
Vlaška, 4.10.2022  Někde "Vaška končí",někde je nepřekonatelná! Letos i v tomhle mizerném počasí dozrála do vynikající kvality.Plody Vlašky za deště nepraskají a ze všech odrůd jsou nejmíň napadány moniliovou hnilobou.Dužina je pevná, šťavnatá, kořenitá, sladká s... celý příspěvek > |
 |
Bystrická slivka, 1.10.2022  Bystrická zlatka letos přeplodila, plody jsou menší míň sladké na druhou stranu zas víc vynikne špendlíkové aroma.V sudech pobublává cca 400 litrů. |
 |
Bergeron je nejlepší, 24.9.2022 "Špatná afinita" - nedokonalý srůst roubu (očka) s podnoží.Cegledi Bíbor zatím ještě neplodila, většina květů na jaře vymrzlo a těch pár meruní v suchém létě opadlo.St. Julien se holt do sucha nehodí, přeštěpuju na meruňkový semenáč MLE 1... celý příspěvek > |
 |