|
Mráz ve vegetačním období, 1.4.2023 Rané broskve jsem vyřadil, Haveny,F.M.3 a O.Henry by to příští týden měly zvládnout.Co bude dál je ve hvězdách.Vloni bylo snad 5 nebo 6 mrazových vln -5 až -6°C a nakonec nějakým zázrakem z toho spáleniště časem vykukly i nějaké meruňky.Broskve tady... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2023, 1.4.2023 Jelikož se má provádět druhý postřik po odkvětu idealně když je nad 10°C, tak dnes je ten den D.Navíc nemusím vymýšlet nějaké protimrazové koktejlíky. |
 |
|
 |
Mráz ve vegetačním období, 30.3.2023 Určitě další postřik Championem neplánuju, neměl by žádný smysl když už jsou květy K.O.Pokud Vám ještě květy nezmrzly a nebyly ošetřeny Championem, pak by postřik smysl měl.Ideální je ošetřovat dva dny před příchodem mrazů a při teplotě nad 10°C.Pak... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období, 29.3.2023 Marná snaha -6°C, ani Champiom nepomohl.Byla to taková "rána z milosti" jelikož většina květních pupenů šla do kytek už v polovině února. Vánoční obleva se protáhla do poloviny ledna, teploty šplhaly až k 19.°C a jednoho krásného únorového dne... celý příspěvek > |
 |
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 26.3.2023 Včera jsem do rozkvetlých meruní prsknul směsku Horizon a Champion (20 gramů na 10 litrů vody).Předpověď na útery a středu je -3 a -4°C.Pokud teploty nepůjdou ještě níž měly by to květy prozatím zvládnut. |
 |
Jakou odrůdu nektarinky, 22.3.2023 Podnož prunus Mandschurica (meruňka Mandžuská) je ve své domovině až 40 metrový strom, takže o slabě rostoucí stromeček opravdu nepůjde.Manžuská roste ve středně těžkých půdách velmí bujně (cca o 30% silněji než GF 677). |
 |
Cegledi Bíbor (Karmínová), 22.3.2023 Zatím není co hodnotit.Květní pupeny se nevysypaly jako u většiny odrůd, jenže ještě příjdou jarní mrazy. |
 |
Pozdní odrůdy meruněk, 21.3.2023 Důležitější je kdy bude "Fardao" zrát .Mi kvete na Valašsku velmi pozdní Kech-Psar která dozrává až na přelomu října a listopadu. |
 |
Skodca na broskyni, 14.3.2023 Není to žádný škůdce, nýbrž některá z hub vyskytujicích se na odumřelém dřevě.Broskvoni už není pomoci, vysaďte novou a řezné rány zamažte tmelem. |
 |
Scillato, 4.3.2023  Více jak 30. leté zkušenosti pěstitele Scillata ze zlínska (400 mnm) mě přesvědčily aby jsem tuto odrůdu taky vyzkoušel. Meruňky Scillato se pěstují na Sicílií v okolí stejnojmené obce nedaleko Palerma.Plody jsou kulovité, střední velikosti, velmi... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Madarska neplodi, opada velka vetsina plodu, 23.2.2023  Bór se v půdě špatně rozpouští je téměř nepohyblivý a rostlinnými pletivy se rozvádí velmi neochotně.Takže nějakého zlepšení se dočkáte nejdříve za 1-2 roky.Proto je vhodné k rychlému zlepšení nedostatku některého z mikrokroprvku použít hnojení... celý příspěvek > |
 |
Madarska neplodi, opada velka vetsina plodu, 4.2.2023 Maďarská meruňka je samosprašná tudíž žádné opylovače nepotřebuje navíc tazatel uvádí že v okolí jsou další odrůdy.Problém bude v píščíté půdě, patnáctiletý strom spotřeboval veškeré dostupné živiny (draslík, fosfor a některé mikroprvky bor,... celý příspěvek > |
 |
Ochrana stromků před mrazem, 3.2.2023 Bohužel oba přípravky, jako ochrana proti mrazu nefungují.Obsah mědi a boru jsou v zanetbatelném množství, dají se použít jen jako listová hnojiva ke zmenšení stresu rostlin po mrazovém poškození.Jediné co funguje je Champion do rozvinutých květů v... celý příspěvek > |
 |
Tuleu Timpuriu, 24.1.2023  Taky se ke mě jeden roub zatoulal. |
 |
Tuleu Timpuriu, 24.1.2023 V nabídce roubů a oček z Holovous je jen zlomek slivoňových odrůd z tamní genobanky ve ktré se nachází cca 250 odrůd. |
 |