|
Kadeřavost broskvoně, 24.5.2023 Vybodnul jsem se na Amet, na prášení lísek a další "babské rady".Pohlídám si počátek pohybu šupin terminálních pupenů (tzv. zrdcádka Standy z Hradce) a v ten moment je nutno začít s postřikem mědí, pozdější zásah už je o ničem, jelikož houba už je... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost broskvoně, 14.5.2023 Síran amonný se nehodí do kyselých zemin, tam je rozumnější použít ten ledek vápenatý.Nejlepší je použít Hortilon pro broskvoně zálivkou i postřikem na list. |
 |
|
 |
Pilatka svestkova, 8.5.2023 Mospilan funguje perfektně, používám koncetraci jako na pilatku jabloňovou2,5 gramů na 10l vody.Spintor zabírá taky, ten použiju na obaleče a tmavku. |
 |
Raseni merunky nemoc nebo spaleni postrikem?, 7.5.2023 Z těchto fotek můžeme vyloučit poškození mrazem, postřikem i herbicidy.Jestli jsou ty rány bakteriálního původu nebo jsou způsobeny houbami Valsa leucostoma, Valsa cincta (Valsová korova nekroza meruňky) to může rozlousknou jen speciální... celý příspěvek > |
 |
Meruňka vadnoucí listy, 6.5.2023 Stříkat vším co je doporučeno.Osobně mám lepší zkušenost s tekutými přípravky (Horizon, Luna experience, Talent),ty jsou už bohužel pro amatérské pěstitele nedostupné.Výborný bude zřejmě nový prostředek Belanty.První postřik se doporučuje v době kdy... celý příspěvek > |
 |
Meruňka vadnoucí listy, 6.5.2023 Ořezáním napadených větví do "živého" omezíte šíření houby a zároveň podpoříte prorašení spících či bdících pupenů ze kterých se časem vybuduje nová koruna.Tedy pokud se záchranná operace povede.Pěstovat meruňky bez preventního postřiku proti... celý příspěvek > |
 |
Meruňka vadnoucí listy, 5.5.2023 Bio rozhodně nee.V tomto stavu může pomoci jen systémový fungicid (Belanty, Signum). |
 |
Meruňka vadnoucí listy, 5.5.2023 Moniliová spála, stříkali jste proti monili? |
 |
Raseni merunky nemoc nebo spaleni postrikem?, 3.5.2023 Na obou obrázcích nejsou žádné nekrozy vidět.Dejte jiné průkazné foto, nejlíp té levé rozostřené větve v pozadí (první obrázek).Takhle to vypadá na popálení špatně namícháným fungicidem, popřípadě úlet herbicidů. |
 |
Raseni merunky nemoc nebo spaleni postrikem?, 1.5.2023 Tazatel si částečně odpověděl sám.Fytotoxicita, spáleno postřikem. |
 |
|
 |
“Tradiční švestka”, 27.4.2023  Vaňkova pomologie - občas se ještě dá sehnat v některých antikvariátech. |
 |
“Tradiční švestka”, 27.4.2023  Bystrická muškátová je moje nejoblíbenější pravá švestka z cca 40. odrůd.Byla nalezena v Maďarsku jako náhodný semenáč, takže je malinko náchylnější na jarní mrazy než Domácí švestka.Plodnost je střední, nehrozí rozlámání stromů pod tíhou plodů a... celý příspěvek > |
 |
Šittov rez, 16.4.2023 Ano Šittův řez se dělá jen u meruněk, ale když švestky ořežete začátkem června nic se nestane.Dělán to taky tak, co nestihnu na jaře doženu v červnu. |
 |
Rozkvétání slivoní, 16.4.2023 Neměly,protože ty s těma květními pupeny zůstaly u mě. |
 |
Rakovinné odumírání větví peckovin, 16.4.2023 Taky to odhaduju na 4-5 let, dřív jsem nic podobného neviděl.Časová osa sedí s tou bakteriální skvrnitostí.V Maďarsku byla zaznamenána v roce 2017 a na Slovensku o rok později.Podle nejnovější mapy výskytu už je "milý" Xanthomonas i v Norsku. |
 |