|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 27.4.2024 Zdá se, že alespoň stromy na zahrádce v centrální části města o chlup unikly mrazům. Nevím ještě, jak se mráz projevil na broskvoních, které mám v nižších tvarech, ale plůdky meruňky s větvemi od 2 metrů výše zatím vypadají dobře, stejně tak slivoní... celý příspěvek > |
|
Je to mrazem nebo chorobou, či škůdcem?, 26.4.2024 Listy jsou s největší pravděpodobností omrzlé, zejména jde o vrcholové listy a vrcholové stonky. Listy s řapíky, které jsou takto poškozené, časem opadají, ale bude to pár týdnů trvat. Jak to bude se zmrzlými vrcholky větviček, postupně zakrní a... celý příspěvek > |
|
|
|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 25.4.2024 jen nechápu, proč tam dávají jako ilustrační snímek myší ouško jabloně pokryté ochranou z ledu, ale mrazem zcela netknuté, když úplně stačí aktuálně vyfotit venku stav jakékoli květní části ovocného stromu a každá taková fotka bude reálně blíže v... celý příspěvek > |
|
Jablon OPAL, 25.4.2024 ale ve velkoobchodu tuto odrůdu nabízejí |
|
Jablon OPAL, 25.4.2024 Ve Vlkově mají hektary Opálů, které musejí každé jaro ostříhat. To by nešlo je poprosit o pár tlustých roubů? No ale nikdy jsem to nezkusil, třeba nic nedají ze zásady. Nebo přeci jen ano? Pane Františku, máte to asi 85 km daleko. |
|
Jablon OPAL, 25.4.2024 Já jsem si jeden stromek Opálu pořídil v 2017 a pak ještě několik v 2019. To byl taky poslední rok, kdy ho prodali v maloobchodu. Od té doby je ve Fytosu jen ve velkoobchodu, takže třeba asi stovky kusů najednou pro velkopěstitele. Sám jsem ho ještě... celý příspěvek > |
|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 25.4.2024 Spálená Černošická švestka, morušovník a květy jabloní. |
|
Roubování, 25.4.2024 Letos jsem opět narouboval nějaké jabloně, všechno na podrůstající výmladky podnože M9, které vyrazily minulý rok u kmínků již plodících stromků. Po ujmutí výmladky odstříhnu i s malou částí kořenů od původní podnože a přesadím na jiné místo k... celý příspěvek > |
|
Roubování na pařízek, 25.4.2024 Letos pokračovalo roubování na pařízek a zapěstování roubů z minulého roku. Walter |
|
Prosím o radu, 23.4.2024 Dobrý den, počkal bych s tím, rostlina sama vyhodnotí nefunkčnost namrzlých listů a listy pak opadnou samy. Bude to ale pár týdnů trvat. Zároveň se začnou na rostlině probouzet tzv. spící očka a z nich postupně narostou nové listy. Opět to bude... celý příspěvek > |
|
|
|
Rajčata 2024, 23.4.2024 dozrávají první rajčátka. |
|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 22.4.2024 jinak mráz úřadoval při zemi i výše. |
|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 22.4.2024 Tak to jste na tom o poznání lépe, než já. Asi 2/3 stromků u mě už opadaly okvětní lístky a na zbytku je vidět, že je mráz pořádně přetáhl. Snímky jsou včerejší, po dnešní noci bude poškození ještě větší. Walter |
|
Mráz ve vegetačním období v roce 2024, 22.4.2024 v ČB po dnešní noci vymalováno. Jak je vidět na grafu červenou linkou ve 2 metrech nad zemí bylo až -2,4st. V přízemní vrstvě (fialovou) -6,2. Z toho mi vychází asi -4 u jabloňových štíhlých vřeten po odkvětu. Ani zateplení pálením parafínu by... celý příspěvek > |
|
Ochrana pred mrazom, 20.4.2024 diskuze a dohadování, co je v případě ochrany proti mrazovým škodám na plodech nejvhodnější, je asi zbytečná, když každý má na zahradě nebo v sadu jiné podmínky a také má každý jiné možnosti, jak plochu zateplit. Ve většině případů jde o metodu... celý příspěvek > |
|