|
Tomel pro republiku, 19.10.2019  Ten váš už je pěkně vybarvený. Můj roste o něco severněji, ale už se také trochu vybarvil. |
 |
Papriky 2019, 21.9.2019  Už jsem to vícekrát četl a slyšel, že papriky nepálivé, opylené pylem z pálivých paprik, pálí. Pokud jsou semena hybridní a pálivá, může se alkaloid ze semen difuzí rozvést do celého plodu. Proto sázím pálivé papriky raději na samostatný záhonek. |
 |
|
 |
Broskyňa Suncrest, má ju niekto?, 30.8.2019  Pro zajímavost, Suncrest mi začíná zrát i na Vysočině (480m.n.m.). Plody jsou sice ještě tuhé a zatím hůře oddělitelné od pecky, ale jsou krásné a chutné. |
 |
Vyhnívání stromu, 30.8.2019  Po dalších deseti letech je díra v kmeni ořešáku, vyplněná polyuretanovou pěnou, zcela zatažena. Strom je v dobré kondici.
Na druhou stranu, některé dutiny vypadají fotogenicky a stromu nemusí vadit. |
 |
Jakou pozdní odrůdu broskvoně?, 2.8.2019 Vypadá to na Cresthaven na nějaké mandloňové nebo broskvomandloňové podnoži. |
 |
Roubování na pařízek, 2.8.2019 ad 1) semena neklíčí hned. Obvykle až po chladné stratifikaci. I kdyby část semen vyklíčila ještě dnes (např. z loňských jablek), do jara nebudete mít dostatečně silnou podnož na štěpování. Nakonec i ujatý velmi slabý štěpovanec roste velmi... celý příspěvek > |
 |
Farbaly, 2.8.2019  Po roce a půl od výsadby mi zaplodila opravdická Farbaly v SZ Bulharsku. Zrání oproti Bergeronu asi +6 týdnů. Všech 13 plodů jsem musel z důvodu odcestování podtrhnout. Dají se jíst, jsou chutné a pěkné, ale trochu tuhé. Ještě tam měly týden zůstat.... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Bergeron, 2.8.2019  Jak tak cestuji v prostoru a čase, mám dnes po měsíci znovu sklizeň Bergeronu - na Vysočině. Většina plodů je velmi pěkná a až překvapivě chutná. Jen některé plody jsou zjizvené od krupobití. |
 |
Bábiny zuby, 2.8.2019  Včera jsem viděl na jednom maďarském dálničním parkovišti dvacetimetrový pás mladého divoce rostoucího kotvičníku (20 x 1 m). Ještě nemá plody, pouze mnoho květů. Roste na svahu obráceném k jihu. Tenhle asi bude obsahovat kromě vitamínů i jiné... celý příspěvek > |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 26.5.2019 Pokud máte na mysli počasí v S. Bulharsku, je tam o něco vyšší teplota než u vás (příští týden do 32º) a zdaleka ne tak vlhko. Den je tam o 41 minut kratší, ale slunce víc pálí. |
 |
|
 |
Mandloň bez listů, 26.5.2019 Svým způsobem vám dávám za pravdu. Asi bych to v březnu udělal podobně, jak doporučujete. I ta voda pomůže. Ale koncem května už jde o život. I tak je možné, že se vytvoří několik letorostů a může se vytvarovat pěkná kotlovitá korunka. |
 |
Aprílová hádanka pro pokročilé entomology, 26.5.2019 Ano, je to tak. Mě na tom udivuje jak tak veliký motýl vyleze nepatrným otvorem ventilu v kokonu. Křídla roztáhne až potom. Trvá to asi hodinu. Samička, která má kokon dole na stromě, vyleze z kokonu a večer začne vábit. Samci přiletí za... celý příspěvek > |
 |
Mandloň bez listů, 24.5.2019  Vidlák ze dvou kosterních větví je zmetek. Pokud kupuji mandloň, nechám tam 3 až 5 kosterních větví a v březnu je zkrátím o 90%. Tedy na 1 až 3 očka. Nebudeme však řešit minulost. Pokud se chcete pokusit o vyrašení stromku, navrhuji okamžitě... celý příspěvek > |
 |
Růže na kmínku, 24.5.2019  Je vidět, že je nejen pěkně tvarovaná, ale hlavně je v teplé lokalitě. Moje růže na Vysočině je zatím jen silně olistěná a má malá žlutá poupátka. Během sezóny budeme vyřezávat květy do vázy a pak snad nebude tak hustá jako dnes. Na Vysočině... celý příspěvek > |
 |
Mandloň bez listů, 23.5.2019 Pokud jste mandloň v předjaří velmi silně nezastřihla, zcela jistě uhyne. Vložte foto. |
 |