|
Broskvoň Harnas, 13.8.2021 Tome,
nějak podobně vypadaly na stromě i mé plody této odrůdy. Pokud i po dozrání budou na broskev plody mimořádně tvrdé, tak máte stejnou odrůdu jako já. Koupil jsem ji jako Harnas v zahradnictví na východním Slovensku. |
 |
Broskvoň Harnas, 11.8.2021 Plody na snímcích z roku 2019 mi přijdou jako typické, z roku 2020 nikoliv. Samozřejmě se tvar, velikost i vybarvení plodů v jednotlivých letech mění, takže si nedovolím tvrdit, že jde o záměnu, zejména pokud jsou všechny snímky z jednoho... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Broskvoň Harnas, 10.8.2021 Plody na posledních snímcích Petra z Pardubic jsou na Harnas netypické, takovou temnou barvu jsem na plodech této odrůdy zatím neviděl ani u mne ani jinde. Můj Harnas má v základu žlutou barvu, která přechází v barvu pomerančovou. Červené líčko je... celý příspěvek > |
 |
Rezistentní višně v České republice, 3.8.2020 Meteor Korai prakticky nevyholuje. Moniliový úžeh jsem na této odrůdě ještě nepozoroval (s nulovou ochranou). Podle mne super višeň. I když plody nejsou úplně velké, mají výbornou sladkokyselou chuť. |
 |
Kněžna Olga, Princess Augusta, 19.1.2020 Ještě Kněžna Olga
Pro majitele této odrůdy přikládám odkaz na youtube.
Pokud někdo neumí rusky, tak jde o tříletý keř, na kterém 19.8.2019 dozrálo 19 hroznů hmotnosti kolem kilogramu/hrozen. Bobule žluté barvy střední velikosti, 10-12 g. Chuť... celý příspěvek > |
 |
Kněžna Olga, Princess Augusta, 17.1.2020 No konečně, výborný začátek diskuze.Že jste révu vloni přetížil, z toho si nic nedělejte, to se často stává i (alespoň podle vlastního názoru) zkušeným pěstitelům. Velká úroda prostě láká.
Nyní ke Kněžně Olze. Vaše údaje skutečně odpovídají... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI, 16.1.2020 Pokud se někdo chce něčeho "dogúglit" o podobných odrůdách, je to velmi snadné, ale chce to vědět kde a umět azbuku.
Jinými slovy, pan Jonáš překládá (že by omylem?) špatně. Odrůda má zrát v Primorsku po 10. září (nikoliv koncem srpna) neboli je... celý příspěvek > |
 |
Kněžna Olga, Princess Augusta, 12.1.2020 Nedalo mi to a přemýšlel jsem, z jakého zdroje můžete zmíněné odrůdy (a ještě asi 30 dalších) mít. Zřejmě jsem to objevil - Zahradnictví Jonáš z Kolína. Přesně pan Jonáš na ve své nabídce odrůdy Kněžna Olga a Princess Augusta. Dokonce i fotografie u... celý příspěvek > |
 |
Kněžna Olga, Princess Augusta, 12.1.2020  Proč synonyma? Dosud by mne nenapdlo, že se tyto odrůdy do ČR vůbec dostanou, když jsou docela vzácně pěstované i na východě.
Kněžna Olga je kříženec Bogotjanovskij x Arkadija šlechtitele Krajnova, který již docela dlouho není mezi námi. Není to... celý příspěvek > |
 |
Japonské odroby hrozna, 12.1.2020  Konkrétní zkušenosti s některými odrůdami:
Fujiminori - krásné bobule tmavé barvy, zrání spíše pozdnější. Problémem byla chuť, silná labruska. Pro můj vinohrad je to už historie.
Ťan Šan - velmi velké bobule žlutozelené bery a zajímavé,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI, 8.1.2020  Skazka
Téměř vše jsme zkonzumovali těsně před vánocemi, dnešního dne se dožil jediný hrozen (viz snímek). I na něm už na některých bobulích není slupka tak pevná jako dříve. Je nejvyšší čas ji sníst.
Podle zkušenosti uplynulé sezóny vydrží... celý příspěvek > |
 |
Jesenna vysadba, 8.1.2020 Pro školky bývá většinou podzimní vyorávka stromků výhodnější, protože nebývá tak vlhko a při prodeji na podzim mají peníze dříve. To je logické.. Tento obchodní důvod ovšem nemusí brát v úvahu autoři příruček o řezu ovocných dřevin. A tam se všude... celý příspěvek > |
 |
Jesenna vysadba, 7.1.2020 Omlouvám se za následující poznámku počtářského charakteru, ale 99 % z asi 50 hlav je asi 49 a půl sazenice.Zřejmě jste chtěl napsat, že skoro všechny prostokořenné sazenice vysazené na jaře měly po prvnm roku krásný kmínek. Na druhé straně podle... celý příspěvek > |
 |
Jesenna vysadba, 7.1.2020 Ovocné dřeviny se obecně doporučuje vysazovat na podzim, snad s výjimkou broskvoní, ale já vysazuji broskvoně také raději na podzim a vždy úspěšně.
Výhod je více (lepší struktura půdy na jaře než při jarním sázení, lepší využití zimní vláhy,... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI, 4.1.2020 Ohledně Slavy Ukrajině Bačinského jsem psal v tomto vláknu už někdy na podzim a naposledy 26.12.2019.
|
 |