|
Mantet, 27.7.2024 Nemusím hýkat 114.Mě stačí pochutnat si na jedné z nejlepších chutí letního jablka ne li nejlepší s 25 letou zkušenosti pěstování této odrůdy.Nyní jsem asi v polovině probírkové sklizně a potom nastoupí Mio.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
|
Možnost sloučení postřiku hnojivem na list, 19.7.2024 Tak si to teda porovnáme.Nemá cenu rozebírat prales a les s ovocnými stromy.Tam jsou semenáčky a tedy chybí kritické místo štěpu.Neznám normální stromy a podnože.Zapomíná se, že se mulč musí před zimou odstranit a nebo zarýt.Pochybuji že to dělají... celý příspěvek > |
|
|
|
Možnost sloučení postřiku hnojivem na list, 18.7.2024 Chemik nejsem ale pokud potřebujete potlačit chlorozu použijte přípravek Harmonie železo (proti nedostatku železa).Obsahuje Fe+N+S.Objedlal jsem na e-shopu AgroBio Opava.Mě se podobně chová jedna jablon.Postřik na list se doporučuje asi 10 dnů po... celý příspěvek > |
|
Mantet, 17.7.2024 První plody Mantetu už dozrávají. Radost trochu kalí velké ztráty plodů na monoliozu poškozených plodů kdy po dubnovém mrazivém týdnu přežívších plodů docházelo následně ke špatnému vývoji plodů jejich deformaci a výskytu zkorkovatělé slupky v... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 11.7.2024 Při dnešní kontrole po noční silné bouřce zjištěno vylomení celého letošního přírůstku loňského roubu.Příroda dala, příroda vzala.Samozapěstovaný knipp-baum se letos nekoná.Zastřihl jsem lom na nejbližší rozvětvení a vyvázal do vertikální polohy aby... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 29.6.2024 Po včerejších bouřkách jsme jeli dnes ráno na kontrolu zahrady a zvláště zalít skleník a projít brambory.Nevěřícně jsem koukal na roub na kmínku (reparát).Za tři dny narostly v úžlabí listů již letorosty.Tušení se potvrdilo ale že s tím příroda takto... celý příspěvek > |
|
Meruňky 2024, 27.6.2024 Pánové k čemu to nálepkování a nadávky.V příspěvcích pana Korzára jsem nic takového nenašel zato žel ve vašich ano. To, že mu nic nezmrzlo přece není arogance a pýcha, byla to pouze vyšší moc a mrazy se mu vyhnuly. Dáva popisy nových odrůd a pro... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 26.6.2024 Po deseti dnech jsem provedl včera opětovnou úpravu listů terminální růžice.Po dvou úpravách vše beze změn.Předčasný obrost se zatím nekoná.Příroda mě však zřejmě připravila další překvapení.Vypadá to na další předčasnou korunku tentokrát roubu na... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 17.6.2024 Snažím se v amaterských podmínkách zapěstovat stromek metodou knipp-baum. Nemám profi přípravky na regulaci růstu a laboratoře, jen dle získaných informací zaštipováním.Zatím se mě to moc nedaří ale uvidíme.Příroda je mocná což dokazuje o pár stromů... celý příspěvek > |
|
Rouby jabloně, 15.6.2024 Stav letošního roubování.
1÷2 - přeroubované Akane.V horní části loňské roubování.Ve spodní části rouby po odstranění větviček původní odrůdy ponechaných v první fázi pro tažení mízy.
3÷4 - přeroubovaný Crimson Crisp.Dva rouby se... celý příspěvek > |
|
|
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 15.6.2024 Včera jsem provedl podruhé úpravu listové růžice.Dle doporučení se má provést po nárustu terminálu od první úpravy o 10÷15 cm.Po první úpravě k dalšímu rozvětvení nedošlo.Celkem se má tato úprava listů provádět asi 3x÷4x.No uvidime jak to bude... celý příspěvek > |
|
Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2024, 30.5.2024 Včera to byl poslední letošní postřik klasickými prostředky.Na 2.generaci obaleče použiju Madex.Houbové choroby už řešit nebudu. Nevím jestli je to jenom můj pocit ale v posledních letech se počasí projevuje v jistých cyklech.Čtrnáct dnů bude stále... celý příspěvek > |
|
Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2024, 29.5.2024 V posledních dnech si naplánovat ošetření jádrovin je horor.Stromky stále mokré a 25.května bylo v naší lokaliě 100 % kladení a 81% líhnutí obaleče 1.generace v této prádelně je také důležitá ochrana proti houbovým chorobám.Dnes to vyšlo a dopoledne... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 28.5.2024 Loni jsem narouboval odrůdu na podnožový pařízek.Roub však narostl krátký a tedy nevhodný pro založení korunky.Musel bych nechat bez zaštípnutí terminálu dále růst abych získal výškově vhodný terminál pro založení korunky v příštím roce.Napadlo mě... celý příspěvek > |
|
Knipp-baum - zapěstování stromku, 28.5.2024 Před lety zde byly nějaké informace o zapěstování stromků tímto způsobem.Zaujalo mě to ale nevěděl jsem jak toho docílit.Okolnosti mě donutili tuto metodu zkusit použít.Trochu jsem zapátral a našel i metodu úpravy terminálního výhonu na letorostu... celý příspěvek > |
|