|
Beni Shogun, 3.10.2024 Beni Shogun - 2024 - štíhlé vřeteno
Velmi plodná a spolehlivá odrůda.Letos výborně odolala mrazům a zaplodila standartně.Snese i malé přeplození a nedochází k alternaci.Plodí nádherné a velmi chutné plody.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
|
Melrose, 3.10.2024 Melrose - 2024 - volně rostoucí skoro čtvrtkmen
Letos narostly velké plody.Některé až moc viz příloha.Když to tak vezmu zpětně je to velice spolehlivá odrůda i když má tak trochu neuspořádaný růst.
|
|
|
Spencer, 2.10.2024 Spencer - 2024 - štíhlé vřeteno
Tato odrůda skvěle překonala mrazy a zaplodila nádherné plody.Všeobecně některé jabloně plodily větší plody.Zřejmě vliven pravidelných srážek v počáteční a střední fázi vegetace.Doplňkovou závlahu jsem použil pouze... celý příspěvek > |
|
Kanzi, 2.10.2024 Kanzi - 2024 - vřetenový zákrsek
Letos se docela slušně vypořádalo s dubnovými mrazy.I tak byly ztráty včetně poškozením hmyzem asi 50%.Je zajímavé že Jazz je ze stejného rodičovstva a ztráty byly brutální.
|
Golden Parsi da Rosa, 30.9.2024 Golden Parsi da Rosa - 2024 - větvička na Jonathanu
V mimulých letech jsem tuto mutaci Goldenu Delicious prezentoval jinde.Nyní je mě na tuto diskusi odepřen přístup tak jse založil samostatnou stránku.Pátral jsem na webu abych zjistil přesný... celý příspěvek > |
|
Banánové zimní, 30.9.2024 Banánové zimní - 2024 - plody z Verierovy palmety
Pár plodů přežilo na původní odrůdě palmety. Snímky se moc nepovedly.
|
Orion, 30.9.2024 Orion - 2024 - štíhlé vřeteno
Letos jenom pár použitelných plodů.Ačkoli krásně kvetla všechno spálil mráz.Aspoň snad na připomenutí vynikající chuti.
|
Mix vřeteno z odrůd p.Buzrly, 29.9.2024 Letošní úroda na mix.vřeteni.Spodní patro vřetene je prázdné. Sandra zmrzla a přeživší plody sklizeny.Střední část vřetene je mix Elizabet (Festina) s převahou Vanesy.Horní část odrůda Šarlota (Sissi).
Mimochodem v posledním čísle Zahradkář... celý příspěvek > |
|
Scarlett O Hara 🍎, 29.9.2024 Zdravím pane KORZÁR.Buhužel jsem tuto odrůdy nikdy nevlastnil, tak nemohu referovat o její kvalitě.
|
Rubens (Civni), 29.9.2024 Rubens - 2024 - štíhlé vřeteno
Rubens (Civni) je italská podzimní odrůda uvedena na komerční trhy r.1988 vzniklá křížením (Gala x Elstar).Neplést si se stejnojmennou odrůdou staršího data z Holandska.Letos první plody ale načekal jsem... celý příspěvek > |
|
|
|
Meteor, 29.9.2024 Meteor - 2024 - štíhlé vřeteno
Stromek roste (M26) po výsadbě velmi dobře, pěkně se rozvětvuje tenkými a dlouhými letorosty. Letos ukázal první plody.Čekal jsem plody trošku větší ale je to premiera.Omlouvám se za nepovedenou... celý příspěvek > |
|
Esopus Spitzenburg, 25.9.2024 Esopus Spitzenburg - 2024 - roub na terminálu čtvrkmene
Stará americká odrůda o jejiž vzniku panuje mnoho informací ale žádná jistota.Uvádí se jako semenáček objevený někdy kolem r.1700.Do podvědomí odborné ovocnářské veřejnosti se dostala... celý příspěvek > |
|
Deliga, 25.9.2024 Děkuji
|
Deliga, 25.9.2024 Deliga - 2024 - Verierova palmeta
Letos velmi pěkné plody.Zdá se, že tato odůda krapitko alternuje.
|
Larisa (šlechtitel p.Buzrla), 24.9.2024 Larisa - 2024 - štíhlé vřeteno
Letos docela zabodovala.Důvěrně této odrůdě říkám podzimní Admirál.Mohu porovnávat tyto dvě odrůdy a ve vybarvení, kozistenci dužniny a příjemné konzumaci jsou si velmi podobné.Tím veškerá podobnost končí ve chvíly... celý příspěvek > |
|