|
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 24.2.2020 K zapěstování habrového plotu přistupuju stejně, jako k zapěstování štíhlých vřeten. Terminál zakracuji každý rok (než doroste do požadované výšky), ale jen lehce, abych podnítil rozvětvování. V předjaří odsraňím konkurenty, příliš silné větve... celý příspěvek > |
 |
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 24.2.2020 Zarovnávat vršky ve 3m 2m širokého plotu musí být lahůdka. Úzký plot lze rovnat teleskopickým plotostřihem ze země. Lišta má 60cm.
V. |
 |
|
 |
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 21.2.2020 Na větvičky mi stačí 30 cm. Plot s pevnou neplandavou kostrou se i líp řeže. Kmeny po ukončení růstu při pravidelném řezu už moc netloustnou.
V. |
 |
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 21.2.2020 I vysoký habrový plot lze udržet v šířce do jednoho metru. Vyžaduje to ale kvalitní zapěstování. Ideální rostlina má cca do dvou třetin konečné výšky rovný průběžný kmen. Ten je rovnoměrně obrostlý vodorovnými větévkami. Vystoupavé a nadbytečné... celý příspěvek > |
 |
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 20.2.2020 Řez po výsadbě dělám vždy, i u kontejnerovaných rostlin. Jen je potřeba v stromku udržovat hierarchii. Pokud chcete plot úzký a vysoký, je rozumné vybudovat drátěnou konstrukci.
V. |
 |
Hrab ako živy plot - vysadba v jednom rade, 20.2.2020 Sázel bych to 50cm od sebe. Větší sazenice klidně dál. Postup je jednoduchý. Vykopete rýhu podle špagátu. Nasázíte habry krčkem k provázku. Pod habry udržujete bezplevelný pás. Habrový plot lze udržet poměrně štíhlý, přitom vysoký. K tomu je potřeba... celý příspěvek > |
 |
Partenokarpická (bezsemenná) rajčata, 20.2.2020 Jo, občas mi takový neomrlý bezsemenný plod na rostlině vyroste. |
 |
Poškození třešně v oblasti roubu, 17.2.2020 Rychlost práce je při očkování důležitá. Prodlužování této operace rozhodně ujmutí nezlepší (mezi rychlostí očkováka a ujímáním je spíš nepřímá úměra). Těch 1500 je reálný výkon. Podstatně rychlejší než očkování do T je Forkertův způsob. Zkuste... celý příspěvek > |
 |
Angrest - roubování, 12.2.2020 Jo, ale mám tam pouze 50% úspěšnost. Lednoví roubovanci právě začínají rašit. Meruzalkový prut pouští kořínky do boku po celé zasazené části, nepotřebuju mít dole kalus. Asi ty nerašící, ale již zakořenělé ještě opravím.
V. |
 |
Ochrana stromků proti okusu, 11.2.2020 Plastový rukáv vyrábí Juta. Jmenuje se to Polynet. Je to relativně levné řešení. Nařežete si jak chcete dlouhé chráničky. Ty se navlečou na kanalizační trubku a pomocí ní se aplikují na mladý stromek.
V. |
 |
|
 |
Angrest - roubování, 11.2.2020 Nastartovaná podnož bude jistě lepší. S nenastartovanou mám cca 50% úspěšnost. Mě to ale stačí.
V. |
 |
Angrest - roubování, 10.2.2020 Roubuju meruzalku v ruce. Nařežu si meruzalkové pruty a rouby. Naroubované řízky založím do písku do bezmrazé místnosti, nebo napíchám do studeného skleníku. Roub přiroste a meruzalka začne pouštět kořínky. Na jaře ujmuté jedince nasázím.
PVC... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - bio ochrana, 9.2.2020 Mycosin k nám samozřejmě dorazil (Biocont), jen asi nebude k dostání v zahrádkářském balení. |
 |
Roubování třešně, 8.2.2020 Zrovna v případě třešní bych dal přednost standardnímu mladému materiálu.
Snazší je přeroubovat terminál, než jednotlivé větve. Jde samozřejmě obojí, jen je potřeba, aby přeroubované větve měly dost energie k dalšímu růstu.
Loňi jsem... celý příspěvek > |
 |
Prosím o určení, 5.2.2020 Vůbec to není jehličnan. |
 |