|
Choroba meruňky - prosím o radu, 13.5.2019 Ano tahle "choroba" je spálení plodů mrazem. |
|
TopTaste?, 12.5.2019 V tuhle dobu už by měly růst.Zkontrolujte je vizuálně, jestli je kůra lesklá a hladká -napnutá, lýko zelené.Můžete ještě opatrně vykopat, zakrátit kořeny i větvičky do živého a stromky ponořte celé do sudu z vodou na 1-2 dny a znovu zasaďte.Chyba... celý příspěvek > |
|
|
|
Slivoně - monilioza, 12.5.2019 Monilióza to nebude, tam usychají větvičky na koncích výhonu.Nejspíš se bude jednat o nějaké houby (Leucostoma, Verticilium) nebo baktérie (Pseudomonas, Xanthomonas).Přesnou odpověď Vám poskytne pouze specializovaná laboratoř. |
|
Radikální řez , 12.5.2019 Zatíráni nemá žádný význam, po uřezání jednoho kmene odejde i polovina kořenového systému a jeho rozkladem se infekce (toxiny, houby a baktérie) rozšíří i do zbytku stromu.Zvážit priority (chatka-strom),pokud řezat, tak oba kmeny najednou. |
|
Radikální řez, 12.5.2019 A co takhle neřezat vůbec a boudu prodloužit nebo rozšířit do jiné strany (zbývají Vám ještě stany tři). |
|
Kadeřavost na mandloni, 7.5.2019 Kadeřavost jak vyšitá."Prskat" i mandloně. |
|
Moravka šljiva, 30.4.2019 A je samosprašná.Hodila by se mi do zbírky, Crvena ranka by měla kámošku. |
|
Opad květů se stopkou, 28.4.2019 Květ je velmi citlivý orgán, urazí ho silný vítr, skotačící ptácí atd.Další možnosti opadu je chlad, sucho, přehnojení i za ideálních podmínek nikdy nedojde k opýlení všech květů. |
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 28.4.2019 Stigmina carpophila způsobuje i vymírání pupenů. |
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 25.4.2019 Podle tmavých fleků na větvích se jedná o napadení suchou skvrnitostí listů.Podzimní měď by v tomhle případě mohla zafungovat. |
|
|
|
Broskvoně - každoroční ztráty, 21.4.2019 Věřte, nevěřte, ale je to jediný způsob jak se zbavit bakterióz a suché skvrnitosti peckovin.Troufnu si říct "každoročně bezestrát"! |
|
Střídavá úroda u některých peckovin, 20.4.2019 Spíš bych to viděl na to pokračující sucho.Po loňské šílené nadůrodě mám Špendlíky, ZR i Durancie obalené květy.Zaléval jsem prakticky celý podzim a teď na jaře už nějaké tři týdny. |
|
Topfirst poskozeni mrazem?, 18.4.2019 TOPY odolné mrazu moc nejsou.Spálené květy mají Topking, Toptaste a Azura.Meruňky a broskve jsou zatím OK.Předevčírem tady byl mráz - 1,3°C. |
|
Diana, 17.4.2019 Pravděpodobně ano, taky záleží na tom čím byl květ Elberty opýlen.Bělomasá Krasava (potomek Elberty) má květ zvonkovitý. |
|
Caldesi 2000, 17.4.2019 Ono taky záleží na tom jak byly skladovány.Ze Spomyšle mi vloni přišlo asi 5 broskvoní, ani jedna nebyla narašená (pravděpodobně je skladují v nějakých chláďících boxech).Ujaly se všechny, jen Tardibelle a Ó Henry jsem musel pomoci obalením... celý příspěvek > |
|