|
TopTaste?, 7.9.2019 Dlouhé výhony u Toptaste zkracuju začátkem června, klidně i o dvě třetiny.Toptaste na jednoletých výhonech neplodí, takže přírůstky budou kratší a koruna kompaktnější. |
 |
Popel a PK hnojiva, 7.9.2019  Zkuste se poohlédnout u "huličů",např.hnojivo PK 13-14,"políčka jim kvetou jedna radost" |
 |
|
 |
J. H. Hale, 1.9.2019  J.H.Hale mi poslal vloni na podzim pan Milan Fiala.Na mladém stromečku se udržela jedna parádní broskev, kterou jsem dnes sklidil.Chuť typicky broskvová, odlučitelná, uvidíme jak si povede v dalších letech. |
 |
Wangenheim podpnik, 1.9.2019 Stromek který se kymácí za větru neroste.V prvních letech je opora nezbytná (platí pro všechny podnože).Wangenheimovy švestky se v okolí dožívají i více jak 100 let, takže i jako podnože budou dlouhověké.Hlavně bude důležité na jakém stanovišti... celý příspěvek > |
 |
Broskvo-slivoň - poznávačka, 26.8.2019 Slíva Malvazinka (stará anglická odrůda) s broskví nemá nic společného. |
 |
Broskev žloutne, 25.8.2019 Hledejte "suchá skvrnitost listů peckovin". |
 |
Marhulovy kvas s kostkami, 25.8.2019 Meruňkový kvas dělám zásadně bez pecek.Ale nikdo mi nebude vnucovat svoje pravidla, příště by chtěli slivkový kvas bez pecek a to už je nepřijatelné! Prostě tam kde se mi to nepozdává příště už nejdu.Tady na Valašku je pálenice téměř v každé větší... celý příspěvek > |
 |
Marhulovy kvas s kostkami, 24.8.2019 Takej to pálenici by som sa oblúkom, vyhol! |
 |
Je toto projev Šárky na listech?, 24.8.2019 Pôdou sa vírus šarky nešíri. Půdou ani vzduchem se šarka nešíří, roznáší jí hmyz.V půdě se stromy mohou nakazit kořenovými srůsty a hmyzem (mšicemi) parazitujícím na kořenech. |
 |
Farbaly, 18.8.2019  Farbaly tady dozrává s Tardicotem cca 20 dnů po Bergeronu.Meruňky jsou tuhé málo šťavnaté, sladké, nějaká příchuť meruňky tam je cítit ale žádný zázrak to není.Tardicot je mnohem aromatičtější a chutnější.Poslední meruňkou tady bude Keč Pšar (Kech... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Elegant Lady, 18.8.2019  První zralé plody Elegant Lady, nepopsatelné - prostě broskvová královna. |
 |
Broskvoň Symphonie, 18.8.2019 Zatím jsem obral prvních pár broskví (cca o 10 dnů později než vloni).Symphonie vyzrávájí postupně, poslední obíračka bude koncem srpna, pokud je neskosí monilie.Tabulky dozrávání jsou jen orientační, každá odrůda (podnož) se v daném roce "chová"... celý příspěvek > |
 |
Sabinovská, 17.8.2019 Sabinovská nepřežila loňské mrazy na přelomu února a března (-21°C).Letos nehnily žádné meruňky, prostě výjmečně dobrý rok. |
 |
Jofela, 17.8.2019 Pokud ve vašem okolí pravidelně dozrávájí do dobré kvality Bystrické, měla by dozrát i Jofela. |
 |
Broskvoň Symphonie, 17.8.2019  Symphonie (podobně jako Royal Glory) letos předvedla broskve té nejšpičkovější kvality, pevná dužina, chuť sladce navinlá s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin, příjemně voňavé. |
 |