|
Má cenu pěstovat Idared v 500 m.n.m?, 20.3.2024 Smiřické není špatné, ale u nás vydrží křupavé a šťavnaté jenom 14 dní. Potom zmoučnatí a stává nevhodným k přímému konzumu. V takovém stavu už je použitelné jenom do štrůdlu nebo na sušení. A to je právě důvod proč ho plánuju časem nahradit. |
 |
Má cenu pěstovat Idared v 500 m.n.m?, 16.3.2024 Tak jsem začal přemýšlet nad výsadbou nové jabloně která by časem nahradila odrůdu "Smiřické" a napadlo mě zkusit Idared protože dlouho vydrží. Původně jsem chtěl Strýmku nebo Jeptišku (zajímalo mě, jak opravdu chutnají) ale ty se mi nepodařilo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Asparagus Sprengeri, 2.3.2024 Moc děkuju za odpověď. |
 |
Asparagus Sprengeri, 1.3.2024 Ahoj, tento týden jsem si přivezl mladou rostlinu klasického pokojového Asparátu. Měl bych tři otázky:
1. Jakou zeminu použít při přesazování?
2. Kam jej umístit, aby mi vydržel co nejdýl?
3. Jak se rozmnožuje?
Děkuju za... celý příspěvek > |
 |
Myrobalán - kdy zaplodí?, 3.9.2023 Letos na jaře jsem zrušil uschlou švestku (Čač. Lepotica) na myrobalánu. Odumřel pouze roub - podnož zůstala vitální, takže pařez přes léto pěkně obrostl a já se rozhodl to nechat růst, protože mi plané myroše zachutnaly (je to takové chuťové... celý příspěvek > |
 |
Oullinská renglóda, 5.8.2023 Závidím Vám! Já svou asi 30 letou Oulinskou nechal ač nerad před 6 lety shodit (sněhová kalamita v roce 2009 ji dala "po kabátě" a na následky poškození v roce 2017 umřela). A nový strom zasazený v roce 2019 ne a ne kvést. Přitom roste jako o závod. |
 |
Pastornice kde sehnat?, 31.7.2023 Nevíte prosím o nějaké školce, která na podzim/na jaře pravidelně prodává stromky nebo rouby odrůdy Pastornice? Soused chce nějakou zimní hrušku, která ale nebude tvrdá (nyní má nějakou tvrdou odrůdu, která je v podstatě nepoživatelná) a při... celý příspěvek > |
 |
A co vaše višně?, 20.7.2023 Zkuste višeň Favorit. Je to něco mezi Amarelkou a kyselkou - bledá téměř nebarvící šťáva. Nebo Morellenfeuer který má ráda paní Lída. Případně, pokud máte opylovače vyzkoušejte Královnu Hortenzii. O té se v tomto vlákně už psalo. |
 |
A co vaše višně?, 20.7.2023 Já zase lituju, že jsem s perfektní Morelou nekoupil i Erdi Bötermo. Ta mě také dost lákala. Mohl jsem mít višně už na konci školního roku. Ale třeba si ji jednou koupím. |
 |
A co vaše višně?, 20.7.2023 Tak po dešti se pár plodů konečně nalelo a první plody jsem už ochutnal (díky teplu dozrály dřív). A kupodivu nechutnaly špatně (připomínaly mírně natrpklý červený rybíz který mám velmi rád). Možná že po zčernání by byly trochu sladší ale holt... celý příspěvek > |
 |
|
 |
A co vaše višně?, 10.7.2023  Co moje višně? 4 letá Morela zklamala. Do 15 června na ni byla super násada višní ale pak najednou propadaly a vůbec nevím proč 🤔 A plody, které zůstaly jsou velké jako Vrabčinka.😭 Naštěstí mi pomalu začínají zrát plody na Kordii a... celý příspěvek > |
 |
A co vaše višně?, 6.6.2023 Zkuste samosprašným višním přidat nějaké "krmení". Doporučuji granulované kravince nebo pěkně odleželý kompost |
 |
TOP odrůdy na moštování, 14.5.2023 Šampion na mošt? No nevím nevím (maximálně pokud jej namícháte s nějakou kyselejší odrůdou). Čistě šampionový mošt je podle mého názoru protivně sladký.
Za sebe bych Vám místo Šampionu doporučil odrůdu Car Alexander - je kyselejší, velmi šťavnatá... celý příspěvek > |
 |
Staré odrůdy nezaměnitelné chuti, 11.5.2023 Raději jsem tam měl místo Zvonkového napsat Banánové zimní na které jsem si hned po odeslání odpovědi vzpoměl. To má taky zajímavou vůni a příchuť. Ale nevím, jestli by u zadavatele dozrálo protože vyžaduje teplejší polohu a navíc je málo odolné... celý příspěvek > |
 |
Staré odrůdy nezaměnitelné chuti, 10.5.2023 Zkuste Průsvitné letní, James Grieve, Zvonkové, Jaderničku Moravskou nebo Grávštýnské případně pokud jej seženete Gdaňský hranáč. Každá z těchto odrůd má svou specifickou chuť a Hranáč má dokonce malinovou příchuť. Ovšem má to jeden háček - některé z... celý příspěvek > |
 |