|
Čo to je zo slivkami?, 2.8.2019 Pseudomonas syringae. Mne tak odešlo mnoho šlechtěných švestek včetně šeříku a okrasné vrby.
Nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského o mimořádných rostlinolékařských opatřeních k ochraně proti zavlékání a rozšiřování... celý příspěvek > |
 |
Proč uschla jabloň?, 7.7.2019 Vytáhnout ze země a zkontrolovat kořeny. Po hryzci to vypadá jako "mrkev". |
 |
|
 |
Rozměry kořenového systému stromů, 27.4.2019 Na to aby kořen nějaského stromu něco rozrušil musí najít skulinu kam se dostane (taková bříza umí dobře pronikat). U plastové hadice to nehorzí a můžu za to ručit.
Ale do plastové kanalizační trubky se přes hrdlo a gumovou manžetu dostane a... celý příspěvek > |
 |
Košíkářská vrba, 21.4.2019 Pamatuji dobu kdy se cíleně pěstovalo proutí na koše malé, velké a jiné. Tomuto místu se říkalo na Považí "sihoť". Pruty byly do hodně vlhkého místa zasazeny v pravidelné osnově a hlavy budoucího keře byly asi 0,5 m nad zemí. Všechny pruty i... celý příspěvek > |
 |
Jabloň po jabloni, 23.3.2019 Vykopal jsem asi 60 stromů ze staré zahrady ale půdu jsem tam vrátil i s hnojením. Mnohdy stačí odstranit tzv. půdní únavu.
Rigolaci jsem viděl na vlastní oči jak po starém vinohradu, tak po intenzivně pěstovaných ovocných sadech. Tam se strojem... celý příspěvek > |
 |
Jabloň po jabloni, 23.3.2019 Je možné sázet ale má to své ale. Dobrá rigolace, zásobní hnojení a hlavně správně nadávkovat stopové prvky. To je totiž to co nejvíce stromům schází. Nejlepší je sadba na panenské půdě. Pamatovat na to, že stopové prvky v předávkování jsou pro strom... celý příspěvek > |
 |
Kdy roubovat za kůru, 21.3.2019 Potvrzuji, že je dobré u peckovin roubovat na mladý tenký kolmý výhon (ze silnější větve) kopulací v době květu. Jiné způsoby měly malou přijatelnost. Používal jsem k tomu kolíček na prádlo a půlenou pásku. Správná je i poznámka, že poloha větve... celý příspěvek > |
 |
Rozsáhlé poškození starších jabloní, 3.3.2019 Mne se podobné velké poškození vyskytlo asi na třech jabloních Sudetská reneta, které jsem radikálně zakrátil, tedy zmladil a přerouboval. Rouby se ujaly a až třetím rokem, kdy už měly i nějaký usměrńující řez byla napadena kůra stromů stejným... celý příspěvek > |
 |
Jak pěstovat slivoně v 21 století? Lze se něčeho dopěstovat?, 12.1.2018  JOJO bylo mé největší zklamání. Foto z 27.4.2011. Nejhorší je, že jsem nenašel od té doby žádnou švestku, která by netrpěla stejnou chorobou ale v menší míře. Jedině odolná je Domácí, Duranzie a nezmámá místní s plody kulovitého tvaru. |
 |
Choroba plodů odrůdy Jonathan, 7.12.2017  Prosím znalce o zjištění názvu jablek na obrázku. Letos byl strom přeplozen jako každý rok a plody jsou tím pádem drobnější ale velmi chutné a nevyžadují resp. nedostávají žádnou ochranu. Rodí to na mírně převislém dřevě. Je to strom už velmi dávno... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kyselejší odrůdy na vaření, 5.12.2017 Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením. |
 |
5 TOP odrůd jabloní, 1.12.2017 Nedá se na tuto otázku jednoznačně odpovědět. Potřebovalo by to podkategorie dvě.
Dobré jabloně a nutnost ošetřovat (chemicky) a dobré jabloně tedy přijatelně i chutné a bez chemického ošetření. Řeknu jména těch na kterých jsem se nějak zklamal... celý příspěvek > |
 |