|
Pocta Rubinole, 24.12.2020 Panenské |
|
Výchovný řez jabloně - lze udělat do staršího dřeva?, 18.12.2020 S přeroubováním bez tažných větví mám velmi dobré zkušenosti. Chce to jen dodržet určitá pravidla.Roubování je třeba nechat na pozdější termín - do květu nebo po něm. Před štěpoáním stromek vydatně zalijeme. Kromě roubů nové odrůdy použijeme i rouby... celý příspěvek > |
|
|
|
Výchovný řez jabloně - lze udělat do staršího dřeva?, 18.12.2020 Jabloňový semenáč má na tříletém dřevě nepochybně spící pupeny.Obrazí i z kmínku. Přesto bych místo expermentu se semenáčem raději stromek v kýžené výšce uřízl a naštěpoval za kůru spolehlivou odrůdou. |
|
Poznáte starou odrůdu podle fotky?, 12.12.2020 Smiřické vzácné a Bláhova oranžová. |
|
Stříhání stromů, 2.12.2020 Nepůsobí. Opak je pravdou. Zmražení je nejlepší způsob, jak uchovat čerstvé potraviny, vitaminy, ale i původce houbových chorob v dobrém a živém stavu. |
|
Určení jablka dle fota, 29.11.2020 Londýnský jadernáč. |
|
Odrody do ťažkých, vlhkých ílových pôd, 19.11.2020 Ingrid Marie |
|
Nemoc jabloně, 16.11.2020 Spíš proti rzivosti. |
|
Kultivacia pody, 13.11.2020 Písek s kompostem určitě přidejte. Když nedáte cement, žádný beton nevznikne. |
|
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 1.11.2020 Tím se ovšem výrazně prodlouží zavařování a stoupnou náklady na energii. Lahvové sklo bez problémů zvládá teplotní skok 40 st, C, ale mám vyzkoušené, že při opatrném vkládání (neklepnout o stěny hrnce) snese i víc. Máte-li strach, postavte pár lahví... celý příspěvek > |
|
|
|
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 1.11.2020 Nejlepší je měřit teplotu moštu v jedné z lahví a orientovat se podle ní. Záleží totiž na zdroji tepla, jak rychle se lázeň a v ní ponořené láhve znovu prohřejí. Já už to mám v oku a řídím se tepelnou roztažností tekutiny v láhvi. Jakmile dosáhne... celý příspěvek > |
|
A co vaše švestky 2020, 31.10.2020 Bavíme se o stejné odrůdě, moje plody jsou naprosto identické s Vašimi na fotkách. To, že letos Stanleye nezarodily tak jak minulé roky, neznamená, že bych na ně zanevřel a ihned se jich zbavoval, to v žádném případě!! Minulé roky byly vlajkovou... celý příspěvek > |
|
A co vaše švestky 2020, 30.10.2020 Za mě letos výborný rok, domácí švestka zarodila jak nikdy předtím, šarky a monílie minimálně, rodina široké příbuzenstvo poděleno a v bečce i přesto bublá cca 200l
Švestka, co jsem asi před 30 lety sázel s otcem, neznámá odrůda, ale domácí se... celý příspěvek > |
|
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 27.10.2020 Samozřejmě chybou bylo uzavření lahví před sterilizací. Zahřívám mošt v otevřených lahvích a uzavírám po dosažení teploty (a pak ještě chvíli ponechám v lázni kvůli vysterilizování víček). Láhve vyjmu v horké vody a opatrně vkládám nové. Poslední mi... celý příspěvek > |
|
Citronové zimní, 23.10.2020 Naroubujte za kůru starším dřevem. Chytne se to.
|
|