|
Škůdce na kedlubnách, pekingském zelí, ředkvích, 25.7.2018  Pro zajímavost přikládám fotku z plantáže profesionálních pěstitelů v naší obci na Balkáně. Pole už vyprodukovalo jinou předplodinu. Před týdnem zasadili sazenice (asi zelí) do sítě kapkové závlahy. Místo je slunné a větrné. Používají navíc zřejmě i... celý příspěvek > |
 |
Jak namnožit stromkový rybíz - rondom, 25.7.2018  Ověřoval jsem jiný postup a všechno se ujalo. Obrázky jsou ve vlákně "Množení meruzalky", příspěvek z 17.2.2018. Naroubují se několik měsíců založené řízky josty (od listopadu do února) nebo černého rybízu, asi 20 cm dlouhé. Roub má asi 5-10 cm.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Clappova červená se zelenými plody na jedné větvi, 25.7.2018  Rád bych se zeptal expertů na jádroviny, zda moje Clappova je opravdu tato odrůda. Přezrálé padající plody jsou mimořádně vybarvené a plody na stromě jsou zbarveny mnohem méně. |
 |
Bergeron je nejlepší, 25.7.2018  Bergeron už zraje i v Třebíči. Mohu potvrdit, že je fakt velmi dobrý. Dnes ho však mohu srovnávat jen s Lealou, která je jen dobrá (sladká až medová). |
 |
Nejranější odrůdy meruněk II, 21.6.2018 Lealu mám v Třebíči. Je na ní letos hodně plodů, ale jsou ještě zelené. Veharda tam bude asi za 10 dní a Bergeron nejdříve za 3 týdny. Dnes jsem v Třebíči sklízel i Leskoru, která moc plodů neměla. V Bulharsku mám sklizenu už i naši "Maďarskou".... celý příspěvek > |
 |
Meruňka z pecky, 20.6.2018 Ano, meruňky snadno klíčí. Pod stromy mívám mladé semenáčky, přestože spadlé plody obvykle uklízím. Pokud jde však o kvalitu plodů z neznámých semenáčků, ochutnal jsem jich už hodně, ale nebyly lepší než standardní odrůdy. U "semenáčku s příběhem"... celý příspěvek > |
 |
Nejranější odrůdy meruněk II, 20.6.2018  Vesnu mám 12 let (strom má asi 30 let). Každoročně plodí a nikdy nezmrzne. Plody jsou vzhledově průměrně atraktivní, ale chuťově výborné. Navíc jsou poměrně ranné. Sklon k moniliové hnilobě ovoce. Letos jsme otrhali asi 100 kg ovoce. Nebyla chemicky... celý příspěvek > |
 |
Routa vonná, 20.6.2018  Samička otakárka fenyklového vidí fenykl a nic, vidí kopr a začne váhat. Ale když vidi routu, vyklade jedno nebo dvě vajíčka. Když v létě uschne kopr, ani neváhá a letí rovnou na routu... v nejhorším na mrkev. |
 |
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav, 31.5.2018 Mnohokrát jsem ochutnal pravou trnavskou moruši přímo v okrese Trnava (naposledy včera), ale i v teplejších oblastech. Musím se jí zastat. Je výborná. Bohužel si to myslí i škorci (špačci). Nikdy jsem neslyšel, že by jí na Slovensku říkali "kyslá... celý příspěvek > |
 |
Cuketa nekvete, 31.5.2018  Z cukety se dá např. dělat cuketový nákyp s přidáním mletého masa nebo bez, cuketové "zelí", kousky cukety v zeleninové polévce nebo omáčce, bramborovo-cuketové placky apod. Jím i syrové cukety. |
 |
|
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 1.5.2018 Děkuji za shrnutí. Pro mě má vysokou hodnotu. Nemusím pracně zkoušet to co je zřejmě nevhodné. A naopak. Jasné výsledky se dají ve zvoleném rozsahu opakovat. Možná se někomu zdá, že vaše pokusy byly málo efektivní. Pokud si však přečtou vaše... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost broskve - co s tím teď?, 30.4.2018 To je zajímavé. U nás bylo v minulém týdnu velmi teplo a sucho, ale u sousedů mají silně kadeřavý zapomenutý stromek. Asi to nebude jenom teplem, ale i odrůdou. |
 |
Hlávkový salát, 30.4.2018  Máte je krásné. Hned bych je vyměnil. Ty moje (pěstované na Balkáně) jsou už některé velmi přerostlé a zaplevelené. Ty největší hlávky jím dva dny. Stále jich však mám moc. Sousedka si je bere pro slepice, protože za tři týdny už nebudou dobré ani... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost broskve - co s tím teď?, 30.4.2018 Už jsem to několikrát viděl u zapomětlivých přátel a známých. Pokud je to planá vinohradnická broskvoň, nic se nestane. Plody jsou jedlé. Zrají v září, ale nijak nenadchnou. Ušlechtilá broskvoň postupně příjde o všechny plůdky a listy. Narostou nové... celý příspěvek > |
 |
Žádost o určení motýlů, 30.4.2018  Letos mám tak svěží a čisté listí u mladých broskvoní a mandloní, že mi tam často kladou otakárci vajíčka. Viděl jsem i malé černé chlupaté housenky, které snad časem zezelenají, pokud je nesežerou mravenci. |
 |