|
Slivoň President, 7.9.2017 Dával jsem Prezidentovi šanci hezkých pár roků. Letos na jaře jeho éra skončila. Chuťově dobrý, ale hnilobě každoročně unikla tak 1/3 plodů. V plné zralosti a plné sladkosti jsou plody taky hodně měkké. Na jedné větvi přiroubovaný Topgigant zraje... celý příspěvek > |
|
Používáte drtič?, 4.9.2017 To jak označují strojky ve Stize, jste zjistil z originálu, nebo z českého překladu prodejců?
1. Ve firmě Stiga - ve Švédsku i v Itálii, ať v továrně či projekci, se česky patrně nemluví.
2. Prodejce obvykle nebývá překladatel.
Pozn.:... celý příspěvek > |
|
|
|
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 4.9.2017 MV, porovnáváte naprosto rozdílné pěstovatelské podmínky.
Porovnávám přesně stejnou zahradu, na níž mi Stanley - jako všechny ostatní "bosenské" švestky před lety nechutnala, zatímvo dnes její chuť na stejném místě Svitavska chválím.
... celý příspěvek > |
|
Zvláštní strom, 21.8.2017 Tedy SPCH, jestli jste to neopsal, tak je to zatím Váš největší literární výtvor. |
|
Ideální slivoňový semenáč, 21.8.2017 Ontario - alespoň u mě - roste diametrálně bujněji než Z.r. Na jednu věvičku Zelené r. jsem si Ontario narouboval. Je to nepěstovatelné, za 2 roky byla ta větvička silnější než všechny ostatní dohromady. Pokud by se růstové vlastnosti a vitalita... celý příspěvek > |
|
Slivoně 2017, 20.8.2017 píšete, že slivoň Procházkova nemá největší plody, co si pod tím můžu představit?
Asi jako Wangheimova (možná nepatrně větší), kterou připomíná i tvarem a nazelenalou dužinou. Na rozdíl od ní voní podobně jako Katinka. Zatímco Wangheimova u nás... celý příspěvek > |
|
Slivoně 2017, 20.8.2017 Falešný Opál bude zřejmě Viktorie. Pravý Opál už je víc jak 2 týdny pryč.
Všechny Vaše plody mi přijdou tvarem i barvou typické, krom Stanley. Ten u nás vypadá jinak. Šedě ojíněný a ne tak oblý. Čačanská rodna, Tuleu gras a Haganta ještě u nás... celý příspěvek > |
|
Ideální slivoňový semenáč, 20.8.2017 Marunke se množí vegetativně, což znamená přenos viróz.
O Chrudimské,. jako podnoži, jsem neslyšel. Odrůda sice mimořádně plodí, ale samotná roste snad ze všech švestek nejslaběji. S tím vitálním růstem to víte najisto? Jinak dík za tip,... celý příspěvek > |
|
Topaz nepřekonaný, 17.8.2017 Já mám Topaz na semenáči doteď. Jistě to jde, ale plody jsou v některých letech drobnější a procento nekvalitních při sklizni dost vysoké. Myslím ale, že je to obecná vlastnost Topazu jako odrůdy |
|
Slivoň Amers, 17.8.2017 Plodově je Amers kvalitní. Letos tedy ještě není zralý. Zato monilie na něm řádí. Náchylnější je už snad jen Topstar. |
|
|
|
Choroba Admirálu, 17.8.2017 Já používám čistý chlorid vápenatý. Aplikaci je třeba opakovat, což si u mikroprvků nejsem jistý. Taky to vyjde levněji. Do konce června dávám místo chloridu dusičnan. |
|
Amsdenova, 15.8.2017 Amsdenova je vynikající bělomasá broskev..
Vynikající je i na zavařování!
Tyto dvě věty se vzájemně vyvracejí. |
|
Ovocné stromky nerostou, 14.8.2017 Maximum kořenů u jabloně na M9 je v hloubce 60 cm, ta Austrálie je přeci jen trochu dál.
Máíte-li k dispozici černozem navíc, promísil bych ji se stávající zeminou. Skutečnost, že spodina pod 30 cm ornice vypadá jinak, ještě... celý příspěvek > |
|
Slivoně 2017, 14.8.2017 Ta "šlechtěná" durancie je šlechtěná jen tím, že je naštěpovaná na myrobalán kvůli snadnějšímu množení. Jinak je stejná.
Násada samozřejmě vliv na velikost má. Nicméně k duranciím 5 cm v průměru Vám blahopřeji. |
|
Azura, 14.8.2017 U mě zatím tvrdé. |
|