|
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018, 15.4.2018 Dnes som dokončil blok postrekov s pracovným názvom "Pred kvitnutím". Zajtra by malo pršať, takže som rád že to časovo dobre vyšlo najmä u marhúľ (tie jediné už aj odkvitli). Teraz bude trochu pauza, najbližšie bude postrek sliviek proti piliarke pri... celý příspěvek > |
 |
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 15.4.2018  Tvarovanie hrušiek je väčšinou o niečo náročnejšie než u jabloní, predovšetkým pre častú tendenciu hrušiek smerovať rast výhonkov v ostrom uhle alebo takmer kolmo nahor. Platí to najmä ak máte stromček na semenáčovom podpníku. Tu sa pri tvarovaní... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lilla Seemik, 15.4.2018 Lilla Seemik je jabloň rodiaca plody s červenou dužinou, pôvodom z Estónska. V našich končinách je pomerne neznáma. Stromček som sadil pred 3 rokmi, na podpníku M26. Rast je aj na M26 dosť bujný. Tento rok prvýkrát zakvitne. O kvalite jabĺk si ilúzie... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - jaký postřik je nejúčinější?, 8.3.2018 37.86: Tak toto asi nie... Jednak nejde o kvetné púčiky, kučeravosť postihuje listy. A potom - podľa Vašej teórie by malo stačiť, keby skoro na jar pár týždňov nepršalo. Zažili sme také roky, a kučeravosť bola. Rannej vlhkosti/rose žiadna fólia... celý příspěvek > |
 |
Meruňky a mrtvice, 8.3.2018  Na fotke je jeden už dosť starý článok (resp. len jeho názov a abstrakt), ale s jeho myšlienkou sa stotožňujem : mŕtvica=porážka=apoplexia marhúľ je výraz používaný pre pomerne náhle vädnutie a chradnutie stromov tohto druhu ovocia, končiace sa... celý příspěvek > |
 |
Chrastavitosť: "rezistenty" versus "nerezistenty", 15.7.2017  Pár fotiek z ekipy "nerezistentov": chrastavitosť (zatiaľ) "neřádí". A to bolo postrekov - najmä vďaka počasiu - tento rok minimum. IH |
 |
Konferencia, 15.7.2017 Konferencia má jedno špecifikum - v horúcom počasí, obzvlášť pri prúdení horúceho vzduchu ("fén") jej listy často zhnednú, čo imituje spálu ružokvetých. A pestovateľa to väčšinou vydesí. Mnohí začnú odušu postrekovať. Nejde ale o nič vážne,... celý příspěvek > |
 |
Mráz, 13.4.2017 Nespomínaj čerta, lebo sa ti zjaví... Nelamentujme dopredu, aby sme ten mráz napokon neprivolali. Čo má prísť príde, aj tak si nič proti mrazu nepomôžeme. Vis maior. IH |
 |
Miapple, 13.4.2017 Pekné jabĺčko. Typický jablkový "mainstream", pekne sa vynímajúci v regáloch supermarketov. Sladké Fuji a sladká Gala dajú zrejme sladké Miapple. Ja som viac zvedavý na iného potomka Fuji - LUCY. Spojenie s Topazom by mohlo priniesť viac balansu... celý příspěvek > |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 13.4.2017 Ešte na tému genetického pôvodu a genetickej diverzity českých odrôd jabloní. Zaujímavý článok, aj keď viac vedecký, ale možno niekoho zaujme. Odrody sa podľa genetického pôvodu dajú zaradiť do 3 skupín podľa svojich pra-rodičov. 1.skupina je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zimní jabloně, 15.1.2017 Odrody, ktoré nemajú ešte svoju mutáciu, nech sa červenajú hanbou 😃. Má ju už aj Ligol - dostala názov Dark Idol. Treba ale uznať, že na fotkách vyzerá dobre. IH |
 |
Zakládání tzv. květnatých luk, 24.11.2016 Tá naša vyzerá tretím rokom takto. Žiadna veda to nie je. Najprv bol herbicíd, potom rotavátor, pohrabané, zasiate (osevná zmes cez internet). Počas sucha trochu zavlažované (prvý rok). Kosené 2x ročne. Je tam asi 30 stromov, brané ako extenzívny... celý příspěvek > |
 |