|
Mahalebka vs. vtacnica, 19.11.2019 Mna by zaujimalo ci rovnake odrody na mahalebke kvitnu neskorsie ako keby boli na vtacnici? Predpokladam, ze vtacnica tlaci skor miazgu kedze ma silnejsi rast? |
 |
Identifikácia rastliny, 22.11.2018 Ďakujem pekne, Lído. IH |
 |
|
 |
Zatrávnenie sadu, 11.8.2018  Jana: máte pravdu, namáhavá starostlivosť o takýto "angličák" často nevedie k žiadúcemu výsledku, a navyše to pôsobí trochu "suchársky" a neekologicky. Takto to mám ale len v jednej záhrade, v tej druhej - "adoptívnej" - máme v sade divokú kvetnú... celý příspěvek > |
 |
Xenia, 11.8.2018  Nojabrskaja - stromček je na duli Adams, na foto aktuálny stav k dnešku. Táto moldavská odroda má v génoch Viennskú a patrí k chuťovo najkvalitnejším hruškám. IH |
 |
Zatrávnenie sadu, 11.8.2018 U nás v poslednom období boli výdatné dažde (sprevádzané síce silným vetrom, ale vlahu priniesli). To sa vždy prejaví priaznivo aj na výzore trávnika v sade (foto). Tráva potrebuje aj občasné prihnojenie (tento rok zatiaľ 1x), aj pravidelné kosenie,... celý příspěvek > |
 |
Parazit na borovici, 11.8.2018  Škodca na Vašej borovici je Ploskanka sadencová (nekedy sa uvádza aj sadenicová). Je to hmyz - malá osička, v tých početných hnedých útvaroch tvorených trusom sa ukrývajú larvy, ktoré sa živia ihlicami borovice. Ochrana je problematická, v tejto fáze... celý příspěvek > |
 |
Favorita Morettini 3, 8.7.2018 Takže tá Favorita Morettini3 dozrieva súčasne s marhulami Maďarskou, Velkopavlovickou a slivkou Katinka? Maďarskú, Velkopavlovickú a Katinku mám. |
 |
Velmi rané broskve, 8.7.2018 Zdravím Vás Mikeš 13, ako je to s praskaním pecek u Luny? Kedysi asi pred 15 rokmi som mal možnosť pár plodov z tejto odrody ochutnať. Chuť bola naozaj výborná. Je škoda že stromy tejto odrody sa už nemnožia a ovocné školky ju neponúkajú do... celý příspěvek > |
 |
Prebierka plodov, 18.6.2018 Jiří II: Tento rok bol z hľadiska násady plodov jabloní nejaký vymknutý z kĺbov, asi tým superpriaznivým počasím na jar. Aj odrody ktoré si spoľahlivo robia autoreguláciu (Bohemia, Gold Bohemia, Rubinola) si ponechali v ružici 4-5 plodov a bolo ich... celý příspěvek > |
 |
Braeburn, 2.5.2018 Braeburn je kvalitná odroda, ktorá trochu dopláca na fakt, že je vychyteným "komerčákom" z hypermarketov. Podtrhnuté a v chladených skladoch držané plody mnohých chuťovo sklamú. Preto som si ho vysadil v mojej záhrade, aby som jeho kvality mohol... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Italské odrůdy meruněk, 18.4.2018 Ako je to u vás po zime s kvitnutím talianskych odrôd marhúl? Vydržali zimné mrazy alebo sa vám kvetné puky vysypali? |
 |
Třešeň Karina, 25.3.2018 Zdravím, mňa zaujíma odolnosť na jarné mrazy a praskanie plodov u Kariny. Mám Kordiu ktorá je odolná na praskanie ale v kvete často zmrzá. Úroda na Kordii býva iba v niektorých rokoch. V apríli keď kvitnú čerešne bývajú skoro každý rok jarné mrazy a... celý příspěvek > |
 |
Natyra, 21.11.2017 Vo svete aj u nás vzniká veľa nových odrôd jabloní. Mnohé z nich dostanú vo fáze vývoja "pracovné" mená, ktoré im neskôr zmenia na tzv. marketingové názvy, keď už idú do predaja (zrejme aby to znelo atraktívnejšie). Niekedy je dokonca jedna a tá istá... celý příspěvek > |
 |
Natyra, 21.11.2017 Pán Fiala, dovolím si doplniť pár údajov k odrode Natyra, ak by to niekoho zaujímalo. Vyšľachtená bola v Holandsku, pestuje sa najmä v Nemecku. Rodičovskou odrodou je Elise a viaceré (neuvedené) odrody rezistentné voči chrastavitosti (foto 1). Mne... celý příspěvek > |
 |
Falstaff, 21.11.2017 Pán Fiala: Len si dovolím doplniť, ak by to niekoho zaujímalo, k odrode hrušky Falstaff (snáď to nikoho neurazí a ovčá(č)kovi neprivodí ďalší záchvat): Hruška Falstaff vznikla ako produkt talianskeho šľachtenia z odrôd Abate Fetel a Cascade (foto).... celý příspěvek > |
 |