|
Za kolik prodat slivovici, 27.10.2018 Chci se zeptat odborníků na slivovici. Proč slivovice po vypálení v pěstitelské pálenici má takový nepříjemný pach. Neumím to k něčemu přirovnat ale prostě smrdí. Po několika dnech větrání pach vyprchá a už je to klasická voňavá pálenka. Kvas nebyl... celý příspěvek > |
 |
Toptaste, 11.10.2018 Nemůžu si na tuto odrůdu stěžovat, pravidelná vyská plodnost, odolnost pro ti šarce i monilii. Je nenáročná na řez, jde dobře od pecky. Letos byly trochu menší díky suhu a přeplození. Podnož Myrobalán a St. Julien, těžká jílovitá půda. |
 |
|
 |
Durancie, 25.9.2018 Také si myslím, že je to z jader. Letos před pálením kvas v pálenici nechám odstředit, tuto službu nabízejí. Po úrodě v r. 2015 jsem vypálil 400 litrů kvasu z čistých durancií s klasickou příchutí jader. Letos jsem na výsledek zvědavý, také budou cca... celý příspěvek > |
 |
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 19.9.2018 Ještě je nechte dozrát, podle barvy v tom škopíčku by ještě trochu sluníčka potřebovaly. |
 |
Durancie, 19.9.2018 Durancie to je letos velký problém. Totálně přeplozené a i když jsem větve i s plody ostříhal, podepřel stejně jsou zdevastované jak polámáním tak monilií na plodech i ve dřevě. Z osmi stromů jsou čtyři na likvidaci. A to jsem jich měl v minulosti... celý příspěvek > |
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 19.9.2018 Promisi mám cca 6 roků, šarka na listech na plodech málo. Letos plody nehnily, byly velmi málo červivé a chuťově výborné. Hanita byla také dobrá ale mně chutnala Promise víc. Domácí švestka jako každý rok propadák. Hodně šarky na plodech, polovina... celý příspěvek > |
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 16.9.2018 Letos je u mně jednička Promise.Polský klon domácí švestky je výborý. |
 |
Choroba sliviek, 16.9.2018 Leto hodně plesniví již zmíněná Domácí, Thuleu Gras, Hamanova a letos i Wangenheimova. Samozřejmě President ale ten to má jaksi v popisu práce. Ale jiné odrůdy jako Čačanská Rodná, Bystrická Muškátová, Toptaste, Stanley, Hanita a Promise zase... celý příspěvek > |
 |
Choroba sliviek, 16.9.2018 Chci se zeptat odborníků. Myslíte si, že nadměrné plesnivění a hniloba švestek může být způsobena nedostatkem některých látek nebo živin? Jedná se o odrůdu Domácí velkoplodá, stromy jsou 25 let staré. Předem děkuji za radu či odpověď. |
 |
Myrobalan do jílu, 27.7.2018 To je OK, já mám žlutý jíl již pod 10 cm mizerné ornice. |
 |
|
 |
Cukernatost slivoní, 27.7.2018 Lipnická 25%, Špendlík 18%. Valašsko 450 m n. m. taktéž jihozápadní svah, těžká jílovitá půda, zatravněný sad. |
 |
Lipnická švestka, 23.7.2018 První letošní zralé plody lipnické mají 24%, chuťově nejsou špatné. Mohly by být ale o trochu větší. |
 |
Prepad plodov slivky, 4.6.2018 Je vhodnější plůdky švestek protrhat nebo odstřihnout část větvičky i s plody. |
 |
Roubování, 3.6.2018 Tak děkuji za tipy, musím v zimě obstarat nějaké rouby. Doufám, že se dají někde koupit. Nejdříve zkusím Holovousy. |
 |
Co je to za škůdce?, 3.6.2018 Nemyslel jsem na ohni. Já to pálím v kotle na ústřední topení. |
 |