|
Kaštanovník - semenáč, 29.9.2019 Tím roubováním bylo zřejmě míněno tzv. "roubování do rozštěpu". Najděte si to někde s obrázkem. Dá se použít i roubování kopulací. Plody (semena) bez opylení poznáte podle toho, že neklíčí.
Kdysi jsem koupil pro známé dvě rostliny kaštanovníku v... celý příspěvek > |
|
Obaleč švestkový 2019, 29.9.2019 Opravdu perfektní houseník. Nás budou zajímat spíše ti malí "červíci". Sytě růžoví až načervenalí jsou vykrmení obaleči švestkoví. Jejich ranná stadia jsou však bílá až mírně nažloutlá. Časem zrůžoví. Obaleči východní jsou spíše jen lehce okroví až... celý příspěvek > |
|
|
|
Kam se poděl Šampion?, 27.9.2019 Já mám Šampion velmi mladý. Měl asi 20 malých, ale chutných plodů. Jenže znovu vykvetl. Tak jsem dneska všechny květy odstranil. Mohl by na jaře znovu vykvést? |
|
Pěstování raných rajčat v nádobách, 27.9.2019 Při osmihodinovém dnu (prosinec) a 24ºC rajčata asi nepřežijí ani na jižním okně. Možná budou jen trpět až do února a bude to na nich vidět. Já jsem používal alobal u rajčat při 15st. v březnu a líbilo se jim to. Pokud jde o nádoby: trhovci... celý příspěvek > |
|
Obaleč švestkový 2019, 27.9.2019 V ČR i v SR jsem si všiml, že jableční obaleči se v květnu projevují poměrně malým množstvím motýlků, ale v září je z nich (bez insekticidů) velmi mnoho housenek. V teplých oblastech mají až 4 generace za rok, i když ta... celý příspěvek > |
|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 27.9.2019 K minulému příspěvku přikládám obrázky. Stačí na pár dní odjet a svilušky mohou zcela zničit pěkné rajče.
Právě testuji víkendové zavlažování dvou rostlin jednou tkaničkou ponořenou uprostřed. Za prvních 24 hodin zmizlo 0,8 litru a teď to bude... celý příspěvek > |
|
Pěstování raných rajčat v nádobách, 27.9.2019 Rozdíl mezi denní a noční teplotou je vhodný hlavně při nedostatku světla. Rostliny jsou pak silnější. Ale sám jsem vypěstoval dobrou sadbu mnoha odrůd rajčat v interiéru bez významného nebo žádného kolísání teplot. Některá rajčata mám v... celý příspěvek > |
|
Pěstování raných rajčat v nádobách, 25.9.2019 Na jaře závisí rychlost růstu a zrání rajčat hlavně na tepelných podmínkách. Rozdíly v délce dne a v osvětlení jsou v březnu až dubnu v různých lokalitách nebo i zemích málo významné. Podle mých zkušeností, rajčatům vyhovují nejlépe... celý příspěvek > |
|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 24.9.2019 Ta infekce je zlá věc. Před dvěma týdny jsem přenesl z exteriéru rajčata v truhlících a za pár dní uhynula. Napadly je svilušky, kterým se uvnitř dařilo daleko lépe než venku. Něco podobného se mi stalo v loňském roce... celý příspěvek > |
|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 18.9.2019 Rostliny venku v květináčích (Vilma a Aztek) mi už taky odcházejí. Napadá je hmyz a ničí plody i listy sekundární infekcí. Letošní Vilmy mám v interiéru i na Vysočině v Třebíči. Zatím dobrý. Musím však s nimi třepat, aby se opýlily květy. Rugby... celý příspěvek > |
|
|
|
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?, 18.9.2019 Našel jsem na zahradě plodící semenáč. Hrozny jsou už přezrálé a okousané hmyzem a ptactvem. Chuť výborná. Na rozdíl od vinohradů v okolí, tato rostlina nebyla chemicky ošetřovaná a nerostla na osluněném místě. Popřemýšlím, co s tím. |
|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 18.9.2019 Je pěkné, že vás to taky zajímá. Já jsem původně nechtěl Vilmu pěstovat. Jeden známý mě však požádal o semínka a v únoru je vysil v Sofii na okně. Ani jedno rajče mu však nevzešlo. Protože mu několik semínek zbylo, předvedl jsem mu, jak se semínka... celý příspěvek > |
|
Ochrana stromků před mrazem, 17.9.2019 Stromy nepoškozuje mráz, ale sluníčko!!
ale to tam přece bylo taky:
...chrání proti okusu i před jarním sluncem |
|
Ochrana stromků před mrazem, 17.9.2019 Ta ochrana proti výkyvům teplot je jasná věc. Ale myslel jsem si, že stromek i studenokrevná zvířata určité teplo produkují. Rostliny dýchají nejen za krátkých letních nocí, ale i ve dne a dokonce i v zimě. Každá reakce nebo cyklus, při kterých... celý příspěvek > |
|
Koupě Palírny, 17.9.2019 Technicky to vypadá velmi dobře. Ačkoliv ne každý důvěřuje polským výrobkům zakoupeným bez záruky v bazaru. Legislativně to v dotyčných zemích myslím vypadá tak, že se koupě přístroje nahlásí na obecním úřadě spolu s prohlášením, že přístroj bude... celý příspěvek > |
|