|
Konference na kdouli, 27.11.2019 Teorie říká, že vegetativně množená kdouloňová podnož koření mělce. Zvláště když je pravidelně zalévaná. V teple a suchu se však snaží jít za vodou. Dojde tedy i do větší hloubky, když jí v tom nebrání velmi tuhá zemina nebo skála. V neděli jsem se... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2019, 26.11.2019  Možná, že někoho bude zajímat, jak vypadají papriky u profesionálních pěstitelů v paprikové oblasti na samém konci sezóny. Papriky letos ještě nezmrzly, ale to je spíš náhoda. Stromy jsou už odlistěné, ale podzimní zelenina (zelí, pór) se ještě tu a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Podnože - očkování - dřeviny a růže, 24.11.2019 Do staré podnože se vám očko nechytne. Možná roub. Pokud naočkujete mladší boční větvičku, kmínek nebude rovný. To už je lepší ostříhat úplně všechny výhony u země a zasadit jen kořen. Na jaře z něj rychle vyraší několik silných a naprosto rovných... celý příspěvek > |
 |
Globální oteplování, 23.11.2019 Ovocné druhy snad zůstanou stejné. Jen odrůdová skladba včetně podnoží se v případě velikého zvýšení letních teplot bude měnit. Např. přibudou zimní hrušky a pozdní broskvoně. Angrešt se přesune do polostínu pod ořešák. Sklizeň zeleniny se načasuje... celý příspěvek > |
 |
Podnože - očkování - dřeviny a růže, 23.11.2019  Uhlíková ocel je asi opravdu lepší, protože lépe drží ostří. Červen je optimální doba pro štěpování růží, které mají ještě vyrašit. Nejvíce se mi u růží osvědčilo Forkertovo očkování a roubování do rozštěpu. K zapěstování pravého výhonu je nutno... celý příspěvek > |
 |
Bofix v česneku, 23.11.2019 Nemělo by to vadit. Bofix ničí jen dvouděložné rostliny. Česnek ne. |
 |
Česnek 2019/2020, 23.11.2019  S tím vyčkáváním to nebyla špatná rada. Já jsem ho vysázel začátkem listopadu a bylo to brzy. Teplejší listopad způsobil poněkud předčasné rašení. Ale česnek to snad přežije. |
 |
Podnože - očkování - dřeviny a růže, 22.11.2019  Každoročně roubuji a očkuji různé růže na (obyčejné) šípkové podnože. Mělo to pro mě původně stejný smysl jako trnitý angrešt - obrana proti koťatům. Ty na trnité stromky nelezou a nelámou je. |
 |
Globální oteplování, 22.11.2019 Nečetl jsem, ale trávím většinu roku na své zahradě v SZ Bulharsku, 60 m. n. m. Zima je tu studená, ale krátká. Zatím nemrzlo, ale dnes byly jen 3ºC. Léto suché a teplé. Shořela mi letos jabloň Rubín a angrešty na meruzalce na plném slunci... celý příspěvek > |
 |
Banánovník chřadne, kroutí listy a usychá, 19.11.2019  V topné sezóně se v obytné místnosti prudce snižuje vlhkost vzduchu. Taky to osvětlení nebude nic moc. Teplota to nezachrání, spíše naopak. I banánovníky, které se pěstují venku, už to mají spočítané. Dneska jsem jeden viděl v popelnici. Zkušení... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mahalebka vs. vtacnica, 19.11.2019  Řekl bych, že silnější růst příliš nesouvisí s termínem květu. Kvetení je nejspíš dáno odrůdou. Mahalebka sama raší brzy z jara asi jako ptačí třešeň. Její nejedlé plody však zrají později přestože jsou menší než ptačí třešně. |
 |
Broskvoň zasazena 7.4. - schnou listy, černé, 18.11.2019 Dopadlo to smutně. Netroufnu si určit, na co stromek zašel. Není proto možné posoudit, co je v zemině špatného. Jednou z možných příčin může být ta jílová zemina kolem. V jílové jámě je podnož jako ve vaně. Pokud se přelije, může se utopit. Na druhý... celý příspěvek > |
 |
Stratifikace peckovin, 18.11.2019 Zasadit v interiéru do truhlíku, optimálně v zimní zahradě při nižší teplotě. Rostlinky už nepotřebují zimovat. Mohou růst po jarním přesazení až do dalšího podzimu. Já jsem udělal letos to samé s meruňkami. Mám asi 10 sazeniček v garáži na okně a v... celý příspěvek > |
 |
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 17.11.2019  Já jsem dneska zlikvidoval všechny venkovní papriky i na jižní-balkánské zahradě. Plody jsou už jen malé a podle kalendáře už jsou na programu jiné činnosti. V interiéru mám jednu silnou papriku přeroubovanou na chilli (roub zatím žije), dvojpapriku... celý příspěvek > |
 |
Natírání kmenů vápnem 2020, 17.11.2019  Právě jsem dobílil tak, aby mi to do března vydrželo. Stromům peckovin to dělá dobře. Méně chytají parazity a méně praskají. |
 |