|
Placate broskve?, 11.5.2016 Mám placatou jak broskev, tak i nektarinku. Broskev je bělomasá, pro mě TOP-1. Flatrina – nektarinka je žlutomasá dle mého názoru nic extra. Ale to je jen můj názor. Pro manželku je placatá broskev moc aromatická. Letos ale vymrzly květy na obou. Jen... celý příspěvek > |
|
Jarne mraziky 2016, 26.4.2016 Poslušně hlásím Byskydy - Nýdek -5,3! |
|
|
|
Úprava PH, 14.4.2016 Stačí dát do jedné konve asi deci obyčejného octa a máte vystaráno. Navíc nepotřebujete k tomu ani gumové rukavice |
|
Podnože pro slivoň - Marunke (Prunus Ackermani), 11.4.2016 Stando, napište jak jste dopadl. Moc by mě to zajímalo.
Dělal jsem toto kdysi s révou a úspěšně. Akorát réva dle mého názoru lépe zakořeňuje než švestka.
|
|
Plastový kompostér a žížaly, 9.4.2016 Nevychcípají, ale o kaliforňanky se je třeba trochu strat. Pokud nemají ty správné podmínky, tak začnou hibernovat, „smrsknou se“ a jakoby se vytratí. Až zase podmínky budou příznivé „z ničeho nic“ se objeví.
K základním podmínkám patří:
1)... celý příspěvek > |
|
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko, 15.3.2016 Připojuji svoji zkušenost s kvašením jablečného mače ušlechtilými kvasinkami a to konkrétně VODKA STAR – Turbo yeast od firmy Alcotec – UK.
Dělal jsem to poprvé, protože mi „obyčejný“ kalvádos nechutná a pokud ho piji tak ne proto, že... celý příspěvek > |
|
Ploché broskve, 24.9.2015 Nebojte se plochých broskvoní a klidně pěstujte. Ploché patří k těm nejotužilejším. Mám Saturna (negarantuji, že to je skutečně Saturn), rodí krásně. Beskydy, mrazová kotlina 400 mnm, hned vedle jsou hory přes 1 tis. |
|
Kvas s hrusiek a jablk, 18.9.2015 Hrušky mixuji vrtačkou se speciální samodomo vrtulí. Na rozředění hrušek používám čerstvou jablečnou šťávu – mošt. Moštu může být až 1:1 s hruškami. Máč lépe kvasí a hruška je výborná. Vůbec nejsou cítit jablka. Cukr zásadně nepřidávám. Pak to... celý příspěvek > |
|
Lis na ovoce, 10.9.2015 Taky jsem kdysi používal ždímačku - není to ono...
Tady: jak to dělají profíci
|
|
Jurrský ovopark, 9.9.2015 Když tady vytahujete ty své ovocesaury, zkusím štěstí. Už dlouhou dobu se pídím po jablku mého mládí. U nás na Slezsku jsme mu říkali „Cebulónka“ – Cibulónka???
Bylo to poměrně malé, zploštělé, zelené – bez líčka, zářijové jablko výborné kořeněné,... celý příspěvek > |
|
|
|
Letní jablka dozrávají, 8.9.2015 Tož jsem Googlil o sto šest a našel jsem Fraasovo letní. Páni odborníci, mohlo by to být? Popis i fotky jsou jako šité na míru?!
Na tomto webu je č. 12. |
|
Letní jablka dozrávají, 8.9.2015 Díky za tak rychlou odpověď, ale Signe T by mělo zrát později, než "moje" jablko a schází mu jakékoli žebrování. Čevené líčko u Signe T je dost výrazné. U mého, v plné zralosti je takové jako vidíte na fotkách, tedy nepatrné - skoro žádné.
Asi to... celý příspěvek > |
|
Letní jablka dozrávají, 8.9.2015 Nevěděl by někdo určit odrůdu jablka. Zraje od poloviny srpna postupně až do poloviny září. Nemoučnatí, dužina je pevná, šťavnatá. Na slunečné straně vzniká u dozrání nepatrné načervenalé líčko. Na fotkách to není moc vidět. Barva slupky je skoro jak... celý příspěvek > |
|
Reliance (-30°C, žádný problém), 5.9.2015 Reliance mám, rodí pěkné ovoce, ale letos "kučeravost" byla na ní jako na každé jiné broskvoni. Takže stříkat, stříkat a ještě jednou stříkat!!! |
|
Očkování / roubování broskvoní, 25.8.2015 Na popud zdejšího Mimma (díky) jsem letos na jaře poprvé rouboval broskvoně. Rouboval jsem plátkováním s dvojitým jazýčkem. (něco mezi anglickou kopulací a plátkováním). Musím podotknout, že táto metoda je účinnější, než anglická kopulace, kterou... celý příspěvek > |
|