|
Talisman - jaký opylovač použít?, 14.1.2010 Problém může být někdy i v tom, že pokud vám v jeden rok opylovač zakvete přesně v tu dobu jako Talisman, v příštím roce se mohou při květu potkat jen okrajově. |
 |
Prodej sazenic - Krausovi Mělník, 29.12.2009 U Krausů jsem si před 2 roky objednal na dobírku sazenici odrůdy "Marlen". Přišlo mi to pomačkané, zabalené v obálce se 3 vybledlými vytáhlými výhony a 4 1-centimetrovými pahýly kořenů. - Několik měsíců po zasazení (ke konci okurkové... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jílovitá půda, 16.11.2009 Žiju, bydlím a pracuju na Hané a jíl je tady naprosto všude - a nedá se říct, že by tu rostlo jen "máloco". Je všeobecně známo, že naplaveniny z řek (např. Eufratu a Tigridu) byly pro úrodu spíše přínosem. On taky není jíl jako jíl... |
 |
Kravský hnůj - kam s ním?, 16.11.2009 Zdravím Vás pane Vysloužile,
v jednom ze svých příspěvků se zmiňujete o nutnosti vpravování hnoje do země. Konkrétně o mizení některých živin. Možná máte na mysli dusíkaté sloučeniny - ale těch je i tak vždycky dostatek. Já osobně kravský hnůj... celý příspěvek > |
 |
Sušené Baco Noir, 12.11.2009 Odrůda Baco Noir je obdivuhodná už tím, že zatím žádná jiná odrůda nevyvolala tolik diskuzí, obav, pochybností, ale i nadšení. Dost často se v diskuzích objevuje zpráva o její škodlivosti, ale zatím nikdo nepojmenoval látku, která je škodlivá.... celý příspěvek > |
 |
Kravský hnůj - kam s ním?, 16.10.2009 Dobrý den pane Vysloužile,
přečetl jsem si Váš článek a rád bych se pozeptal, jakým způsobem se při mulčování hnojem ztrácí část živin, jak ve svém článku uvádíte. Už několikátý rok mulčuju kravským hnojem papriky a mám s tím pouze dobré... celý příspěvek > |
 |
Hnojenie vinica konskym hnojom, 5.10.2009 Teď rozhodně ne - víno se pomalu chystá k odpočinku a není dobré ho burcovat k nové aktivitě. Když, tak počkejte, až opadne listí (November). |
 |
Jednorocne vyhony, 2.10.2009 Vyzráté dřevo znamená, že má souvisle hnědou barvu. Někdy se během sezony podaří vypěstovat vyzrálý celý kmínek, jindy jen jeho část. Nejlépe je, když se to podaří i s případným tažněm (obr."ohyb").
Ale stalo se mi také, že i... celý příspěvek > |
 |
Neroste a neroste, 2.10.2009 Souhlasím s Wimpim, akorát že 150 korun za sazenici je trochu moc. Letos mi poprvé plodila BG1 (neví někdo civilní název - pokud už existuje?) a ta byla raná a chuťově naprosto vynikající s většími bobulemi. Ale pokud byste chtěl svoji stávající révu... celý příspěvek > |
 |
Neroste a neroste, 26.9.2009 To, že je réva mělce zasazena, není podle mě ten zásadní problém. Problém je podle mého ten, že mladá réva pořebuje k dobrému startu propustnou půdu a přiměřené prohnojení. V jílové nebo slínové půdě (jak máme na Hané) se bez prokopání révě moc dařit... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Neroste a neroste, 24.9.2009 Možná je to perenospora, ale nejsem si tím úplně jistý. Jsou-li na povrchu listů žluté "rozlévající se" skvrny a zespodu skvrn bílé houboví, pak je to perenospora. V tom případě to skutečně chce postřik, ale stříkat na jaře je... celý příspěvek > |
 |
Cernani a krouceni listu, 11.5.2009 Tento problém mívám i já a to po postřiku Omitem. Podle vlastního pozorování se domnívám, že listy černají několik dní po postřiku a to právě ty, které byly předtím poškozeny hálčivcem. Je to moje domněnka, která přesně pasuje na průběh po sobě... celý příspěvek > |
 |
Hlavní versus vedlejší očka, 21.4.2009 Taky se mi stává, že ten samý rok, kdy zasadím roubovanou sazenici se mi objeví násada na květ. - Já osobně to nechávám vykvést a odplodit. Ne vždy však bývají první plody ve velikosti a kvalitě, kterou bychom si přáli. |
 |
Je to škůdce? (a co s ním?), 21.4.2009 Ničeho se nebojte - není to škůdce - nic s tím nedělejte |
 |
Střih ve druhém roce, 10.4.2009 V téhle době se sazenicí nedělejte nic. Jinak záleží na tloušťce kmínku - je-li dobře rostlý, po vypučení zastřihněte v místě, kde se vám "přestává líbit" a nechejte pokračovat pro růst kmínku pouze jedno (nejvrchnější) očko. K tomu, abyste... celý příspěvek > |
 |