|
Mandloň jako podnož pro meruňku?, 1.7.2018 Určitě ano, ale záleží na tom v jaké půdě jí budete pěstovat.Mandloň nesnáší studené a utužené jíly.Letos mi zbylo pár meruňkových roubů tak jsem je prdnul do broskvoní a rostou líp než na meruňkových, či slivoňových podnožích. |
|
Škůdce na slivoni - Hálčivec višňový?, 1.7.2018 Na 99,9% to bude ten prevít hálčivec višňový, řadí se mezi roztoče a na ty jsou všechny insekticidy krátké.Proti roztočům se používají akaricidy.Nejlépe je proti ním zasáhnout hned na jaře při nálévání pupenú Sulkou, druhý postřik zhruba po 14 dnech... celý příspěvek > |
|
|
|
Slivoně - určení nemoci, 1.7.2018 Odpověď máte výše, letošní suché a nadprůměrně teplé jaro bylo ideální pro všechny hmyzí škůdce a roztoče (mšice všeho druhu, hálčivce, svilušky),pilatky a obaleči švestkoví se letos mé zahradě vyhli.Teď se zděšením čtu, že nejlepší přípravek proti... celý příspěvek > |
|
Chřadnoucí meruňka, 30.6.2018 Ctělo by to dedajlnější foto listů.Nemusí to být hned ESFY, světlé zelené zkroucené listy jsou i příznakem nedostatku draslíků.Hnědá hniloba je zase příznakem letního napadení moniliovým úžehem.Pokud to nebude zrovna ESFY, tak by to mohly spravit dva... celý příspěvek > |
|
Chloróza nebo skvrnitost?, 30.6.2018 Nejspíš fytoplazma ESFY (evropská žloutenka peckovin). |
|
Nejranější odrůdy slivoní, 30.6.2018 Herman Petře nemám a ani mít nebudu.Pomologicky se řadí mezi slívy.Tu rozbředlou dužinu jsem myslel všeobecně u všech raných polo-švestek.Tenhle výráz přímo nesnáším, pološvestka -hrůza, při jeho zaslechnutí se mi otvírá nůž v kapse (potom se... celý příspěvek > |
|
Springtime, 28.6.2018 Pár fotek z povinného vážení této nedostižné rané broskve. |
|
Nejranější odrůdy slivoní, 28.6.2018 Nejsem Petře příznivcem těch raných rozbředlých slív.Raději bych tu Harbellu.Michale, stromek je na St.Jul.A roste mizerně, takže jestli plody nepřekvapí pevnosti dužiny a nějakou švestkovou (né malinovou) příchutí bude nekompromisně přeroubován. |
|
O jakou chorobu se jedná?, 27.6.2018 Pro "sichr"jsem nakouk do chytrých brožůr, projevy nedostatku hořčíků se nejdřív projevují na spodních listech.Střední nerv listu a část listové čepele u řapíku ve tvaru obraceného "V" si zachovávají zelenou barvu nejdéle.Nedostatek hořčíku lze... celý příspěvek > |
|
O jakou chorobu se jedná?, 27.6.2018 Chloróza, nedostatek draslíku nebo některého z mikroprvku (hořčík, železo,bór).Šarka má v té spleti žluti celkem dobré maskování (může tam být a nemusí). |
|
|
|
Nejranější odrůdy slivoní, 27.6.2018 Pánko z Klívie si ze mě udělal "dobrý den",je zcela jasné že tohle nebude pozdní Harbella.Ta by měla zrát až po Durancii, jenže ta má do zralosti ještě spoustu času.Typuju jí na skorou Junu. |
|
Dolanka, 27.6.2018 Časem určitě ano, roubovanci musí kapánek zesílít, takže nejdřív napřesrok. |
|
Velmi rané broskve, 24.6.2018 Dozrávání velmi raných broskví se kapánek zarazilo, přesto by to některé Favority Morettini 3 a Royal Glory mohly v červnu ještě stihnout.Ono i pozdní broskve se začínají nalévat a žloutnout, Symphonia hnědnout.Ještě jsou k mání vytečné... celý příspěvek > |
|
Princess nahrada za Suncrest?, 24.6.2018 Souhlasím s Mimmem, další problém vidím v podnoži BVA-2,kerá se hodí do záhřevných lehkých zemin.V utuženém a studeném jílu broskvoně zpočátku bujněji rostou na úkor kvetení a plodnosti, letorosty špatně vyzrávájí a květní pupeny a květy jsou častěji... celý příspěvek > |
|
Princess nahrada za Suncrest?, 24.6.2018 Prostě tady Flamingo nedozraje do přijatelné kvality i kdydy jsi se Petře na hlavu stavěl a můžeš s tím nesouhlasit jak chceš.Co se týká Princess, tak jsem jí i s Vistrarychem vykopal.Nepovedené zmetky, nízká mrazuodolnost, náchylné k monilii a... celý příspěvek > |
|