|
Je to šarka?, 30.5.2016  Že by šarka na Katince? |
 |
Třešně zasychání plodů, 30.5.2016 Také mám každý rok spoustu takto neopylených u Kordie, přitom v blízkém okolí (do 40 - 50 m) je minimálně 8 kvetoucích třešní, ale hmyzí opylovači asi dávají přednost jiným druhům kvetoucím ve stejnou dobu. Částečně to řeším vroubováním jiné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatka a obaleč na jádrovinách 2015, 26.5.2016 Tady jsme na 92 %. |
 |
Váš názor - minianketa, 25.5.2016 Kdybych měl vybrat pouze jeden strom, tak by to asi byla "místní" švestka, která se tu po okolí množí z odkopků a má blízko k Domácí. Není ani nejchutnější (i když...), ani největší, ani nejodolnější ba ani nejvýnosnější, ale je... nejlepší. Možná... celý příspěvek > |
 |
Nejpozdnější třešeň - Ladeho pozdní - zralost začátek září, 22.5.2016 Zimolez jsem letos sklízel již 7. května, ale i teď tam ještě pár plodů dozrává. |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 16.5.2016 Pane Petře, ve velkém asi ne - byla to jablka prodávaná v místní prodejně zahrádkářských potřeb, kam dodávají své výpěstky-přebytky zahrádkáři. Těšil jsem se na ty plody Cherry Cox, protože dneska se už moc nevidí, ale chuťově byly podprůměrné.... celý příspěvek > |
 |
Čím dezinfikujete nůžky?, 13.5.2016 Plamen. |
 |
Staré odrůdy, 13.5.2016 Jde o to, jestli chcete sehnat jablka (plody) nebo stromky, příp. rouby. S jablky to bude horší - něco seženete od drobnopěstitelů (zahrádkářů), některé odrůdy vyjímečně i od velkopěstitelů. Stromky i rouby se sehnat dají - rouby třeba od p. Bočka,... celý příspěvek > |
 |
Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatka a obaleč na jádrovinách 2015, 12.5.2016 Přiznám se, že pilatku na jabloni nějak zvlášť neřeším. |
 |
Mráz - malé plůdky broskvoní, 11.5.2016 Nikdy jsem se s tím zatím nesetkal. Přičítal jsem to nejprve neopylení květů. Na jednom stromku se v malé míře vyskytlo odumření konců ještě neolistěných větví (Monilia?). Shodou okolností to postihlo odrůdy se zvonkovitým typem květů. |
 |
|
 |
Zrezivělé květy višně, 11.5.2016 Moniliózu by jste teď poznal podle odumírajících výhonů. Mráz je možný - tedy pokud v té době u Vás byl. Mě to připadá jako reakce na nějaký postřik. Po použití Horizonu se to občas objevuje. Stříkal jste něčím ještě před objevením těch rzivých... celý příspěvek > |
 |
Housenky na švestce, 9.5.2016 Letos je jich hodně. Vloni se pustily do meruněk - do listů i do zelených plodů. Řešil jsem to u malých stromků rozmáčknutím, u velkých Calypsem. |
 |
Jarne mraziky 2016, 29.4.2016 Ledové víno v dubnu...
(omlouvám se za tu trochu černého humoru)
Případný mráz ze soboty na neděli by se dal omezit zadýmováním s odůvodněním nutnosti dodržování tradice pálení čarodějnic :-). |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 29.4.2016 U Boskoopského se mi snad osvědčil letní řez - rodil 5 let po sobě bez výkyvů. Předloni jsem neřezal a vloni nebylo skoro nic. Naopak nemohu nějak sladit plodnost jednotlivých větví Kidd's Orange - kdysi špatně zapěstovaný strom - z jednoho místa 5-6... celý příspěvek > |
 |
Škůdce na jabloni, 27.4.2016 To červené zabarvení listů na listech jabloně vypadá na poškození mšicí jitrocelovou. |
 |