|
Benedicte, 29.8.2016 Ano, až teď. Jeden plod jsem zkusmo ochutnal už před týdnem a dal se. Vloni jsem je sklízel 29. 8., takže prakticky ve stejnou dobu. |
 |
Benedicte, 28.8.2016  Benedicte snad věkem získává na kvalitě - letos velice dobrá. Bohužel ale 70 % úrody zničila monilie po nabodnutí včelami, které jsou všude. Ani síťka na plodech je nezastavila. |
 |
|
 |
Těchobuzická, 28.8.2016 Tady se pomalu rozplozuje. Zatím ještě zralá není, jen pár plodů jsem ochutnal - chuť je jakákoliv, jen ne kyselá. |
 |
Čačanská Rodna, 20.8.2016 Dnes jsem začal se sklizní Č. rodne probírkou. Násada byla vysoká, tak jsem v průběhu roku přistoupil k probírce plodů a doufal i v pomoc obaleče. Chuťově jsou standardtní plody velice dobré, ale některé menší (asi i díky nadúrodě) nejsou tak... celý příspěvek > |
 |
Chrudimská, 20.8.2016  Ano, monilióza u Chrudimské řádí. Některé plody při nadúrodách jsou bez chuti, dost chutnají i obalečům, ale ta chuť zdravých plodů mi stojí za to si tuto odrůdu zatím ponechat. |
 |
Listy se kroutí a zasychají - co stromu chybí?, 17.8.2016 Snad nedostatek hořčíku. |
 |
Jablon Gravštýnské, 15.8.2016 Ano, jak píše pan Miloš, ty spadlé jsou už teď jedlé. Padají ale zatím jen ty červivé. |
 |
Jablon Gravštýnské, 14.8.2016  A Grávštýnské padá a padá... |
 |
Špendlíky, 14.8.2016 Špendlíků bylo letos dost, ale také velké procento z nich bylo napadeno hnilobou. Každopádně jsou plody dobré na pečení a znamenitý je džem ze špendlíků a zelených rynglí (zhruba půl na půl) s výbornou povidlovou příchutí. |
 |
Opál, 14.8.2016  Tak St. Jul. A to nebude. Chuť plodu je slívovitá - nic moc, pecka jde dobře oddělit od dužniny. |
 |
|
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 14.8.2016 Hanita standardně chutná, i když letos s menším výnosem. Navíc plody dost chutnají obaleči i monilii. |
 |
Tipala, 13.8.2016 Tady je špendlík monilií napaden dost. Šarku jsem nezaznamenal. |
 |
Vhodné moderní odrůdy jabloní pro extensivní způsob pěstování na vysokokmenu, 11.8.2016 Nastavitelné žebříky i štafle do svahů se u nás běžně prodávají. Mám to také s normálními štaflemi ve svahu "o hubu" a párkrát už jsem šel k zemi :-). |
 |