|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 10.9.2017 Taky jich mám povícero a i mezi Bystrickými jsou velké rozdíly, doba zrání, velikost a tvar plodů.Maďaři je ještě prošlechtili a na trh se dostaly minimálně čtyři klony Besztercei Nm -122 (Nm-150,Bt-2 a Bb-398),jako náhodné semenáče jsou v Maďarsku... celý příspěvek > |
|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 9.9.2017 No, já si myslím že p.Hlavatý má některou z původních typů D.V.Švestky tohoto typu se k nám dostaly dvěmi cestami.Do střední Evropy je dovezl Karel IV.,odtud pochází i název (Karlátka, Kadlátka atd).Na Slovensko, Moravu a do Polska se dostaly... celý příspěvek > |
|
|
|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 9.9.2017 Já je mám pane Milane za plotem a nenechavcům chutnají taky náramně.Drobotině taky chutnají ze všech odrůd úplně nejvíc, říkají jim "mňamky". |
|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 9.9.2017 Na ty D.V u cesty, (které většinou ani nejsou D.V) ošetřovány jen olovem a v zimě cestářskou solí, si nechám zajít chuť. |
|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 9.9.2017 Domácí Velkoplodá- pán Mikeš jí ve vlákně slivoně 2017 trefně označil "plničem úrod" já jen dodám nejkvalitnější plnič úrod. |
|
Mirabelky - Miragrande a Bellamira, 9.9.2017 Miragrande má dobrou odolnost na jarní mrazy, to je její jediné plus.Bellamira pomrzla kompletně v květu, takže obje příjdou přeroubovat mnohem kvalitnější Nancyskou. |
|
Toptaste, 8.9.2017 Poslední Toptasty narostly do obludných rozměrů (68 gramů),nabraly ještě víc cukrů (refraktometr do 32 Brix se nechytá),vytratila se i ta trocha aromatu, takže další krastalový cukr. Odlučitelnos špatná. |
|
Broskvoň O´Henry, 8.9.2017 "Kde nic není, ani smrt nebere".Na nějaké Ó Henryje dovezené z Itálie jsem dnes náhodou narazil.Trošku mi v chuti schází "havenovský"šmrnc ale i tak je výborná, pevná hutná dužina, vyšší cukernatost na kompoty jak dělaná.Škoda že se tady prodavájí... celý příspěvek > |
|
Slivoň President, 7.9.2017 Dejte si do vyhledávání, moniliová hniloba plodů peckovin (monilia fructigena). |
|
Slivoň President, 7.9.2017 Odrůda se jmenuje Presenta a ta "bílá krupička" bude nejspíš moniliová hniloba. |
|
|
|
Broskvoň O´Henry, 6.9.2017 BVA-2 prospívá v lehčích a záhřevných půdách což tady není.Dobré zkušenosti mám s řadou BSB, GF-677,St.Julien a Mandžuskou. |
|
Broskvoň O´Henry, 6.9.2017 Moje Elberta i Diana rostou Petře celkem slušně, jen čekám na rok kdy mi nezmrznou.Nevýhodou je podnož BVA-2,broskvoně se tady na ní dožívají max. 8 let. |
|
Benedicte, 3.9.2017 Mrkni Petře na"Googla" možná ta tvoja namydlená krasavica bude pozdní Michelini.Zraje koncem srpna a začátkem září, v odrůdových zkoužkách patřila k nejodolnějším na zimní a jarní mrazy (pár míst před Benedicte).Prodávali jí ve Slupi u Znojma. |
|
Vienská, 1.9.2017 Přikúpíme! |
|
Sklizeň 2017, 30.8.2017 Jo, jo,komu se nelení tomu se "červení"!A až se zima zeptá... |
|