|
Staré a zapomenuté odrůdy meruněk, 12.11.2017 Těch příčin bude více.Jsou to většinou náhodné semenáče, které se pěstovaly jen v dané obci, podle které dostaly i jméno.Pěstitelé kteří se o ně starali už dávno zemřeli a noví majitelé zahrad jména odrůd zapomněli.Další příčinou jejich úpadku byla... celý příspěvek > |
|
Staré a zapomenuté odrůdy meruněk, 12.11.2017 Na Brněnsku se začaly množit staré, téměř zapomenuté odrůdy meruněk, Hajanská hraběcí, Viktoria Hamanova, Bohutická, Bohutická ananaska, Miroslavská a Želešická (údajně je v květu mrazuodolná až do -7°C).Možná se v budoucnu objeví i další jako... celý příspěvek > |
|
|
|
Česnek 2017/2018, 12.11.2017 Jelikož na příští týden hlásí nějaké mrazy a sněžení, tak jsem včera zadil Dukát, Unikát,Havran, Karel IV. a Václav po 50 stroužcích. |
|
Koňský hnůj?, 11.11.2017 Tady dávájí pod koně podestýlku taky piliny a pod hříbata seno.Nevidím v tom problém, kobylince se senem zaryju na záhony a ty s pilinama-hoblinama zkompostuju. |
|
Rez marhule, 10.11.2017 Škoda že není vidět vršek stromku.Za mě ten stromek (alespoň to co je z něj vidět) není až tak špatný.Já bych se nebál a klidně bych tu silnou větev na jaře odstranil celou, u nově vysazeného stromku (v rámci povysadbového řezu) by to... celý příspěvek > |
|
Je to začínajúca monilióza?, 1.11.2017 Z toho obrázku toho moc vyčíst nejde, chtělo by to detajlnější foto koruny.Monilie řádí spíše v první polovině vegetačního období a postupuje opačně(přes bliznu do květu a pak dál do dřeva). V úvahu přicházi bakteriozy (Pseudomonas) nebo špatně... celý příspěvek > |
|
Zahorácká marhula, 29.10.2017 Nikde jsem o Záhorácké nic nezjistil, přesto jsem si stromeček z Uh.Ostrohu nechal poslat. |
|
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 29.10.2017 Podařilo se mi vypátrat původ Domácí rané (Wegierka Wczesna).Jedná se se o klon Bystrické, původem z Maďarska - plody jsou střední velikosti 32-38 gramů, dozrávají v polovině srpna. |
|
Podnož St. Julien, 23.10.2017 I ze zákrsku se dá vytvarovat vysokokmen, ale ztratíte tím mnoho času. S podnoží se musíte smířit. |
|
Samosprašnost sunhaven, 22.10.2017 Souhlas, jen doplním meruňka Leskora je jen částečně samosprašná, takže pro větší úrodu je opylovač žádoucí. |
|
|
|
Agenská, 15.10.2017 Stará tolerantní odrůda původem z Francie, kde byla dovezena benediktínskými mnichy z křížových výprav, syn.(plum D' Agen, Ažanská slíva, Wegierka z Ažan.)Plody jsou střední velikosti 25-30 výjmečně 35 gramů.Slupka je tenká, temně červené barvy s... celý příspěvek > |
|
Co chybí ve výživě broskvoně?, 11.10.2017 PPV - šarka. |
|
Jofela, 8.10.2017 Klivia Bratislava-Rusovce. |
|
Royal Glory a spol, 7.10.2017 Parádní stromek. Moje Royal Glory (2013) na té samé podnoži tvar"plnoštíhlé vřeteno"na příliš kyselé půdě vypadá podobně.Výška je přibližně 4 metry a šířku reguluji ještě delším řežem, průměr koruny max. 2,2 metru.Stromek roste zdravě, jen po jarních... celý příspěvek > |
|
Zahorácká marhula, 7.10.2017 Slovenská krajová odrůda "Záhorácká",žádný import. |
|