|
Je tohle moniliová spála? Nebo jiná nemoc meruňky?, 9.7.2020  Po seříznutí kůry je vidět dírky. Pátral jsem - měl by to být bělokaz nebo drtník. Něco jako kůrovci. Ten stromek je ale silný a jinak zdravý a vypadá to, že bude za 2 roky zničený. Usychání je rychlé, listy zvadnou v průběhu několika dní a celá... celý příspěvek > |
 |
Palenka z vína, 29.1.2020 A když použijete to nehašené vápno, tak při styku s H2O se vyvíjí teplo a výbušný plyn. No nevím, kolik toho přidáváte, ale v pálírně bývá otevřený oheň a ten (asi) vodík v horkém kotli není dobrý...
|
 |
|
 |
Palenka z vína, 29.1.2020 Já teda nejsem chemik. Ale nezlobte se, ale ten postup s přídavkem vápna do 1D a dolitím H2SO4 před 2D se mi nezdá. Napřed se pracně zbavujete síry vysrážením do nějaké sloučeniny, která je neropustná - no dejme tomu. Akorát bych použil vápno... celý příspěvek > |
 |
Tis cerveny, 21.11.2019 Osobně bych z tisu nic k pití nedělal. Pokud chcete odpeckovat, tak asi v nějaké odstředivce, která nedrtí pecky. Bobule jsou červená a dost malé a uvnitř je ve slizu nějaká pecka. Dužniny tam zrovna moc není, pokud se pamatuju správně. Ale pokud... celý příspěvek > |
 |
Prestepenie slivky Jojo, 7.6.2017 Zdravím. JOJO je reklamní podvod. Náchylnost na monilii a pseudomonu je taková, že v reálu se plodů prakticky nedočkáte. Léčba pseudomony je překvapivě účinná, rychlá a jednoduchá. Stačí na to pila, motyka, rýč a za dvě hodiny je hotovo. |
 |
Botulotox, 9.9.2016 No jestli se to vychytrale neptá nějaká postarší modelka, která botoxovou kůru na vyhlazení vrásek nechce draze platit a místo toho si chce botox vypěstovat v konzervě doma... |
 |
Mam ted zklizenou Aronii a nevim zda je jedla, 8.8.2016 Je rozdíl jedlý/nejedlý/nechutný/jedovatý. Nevím o tom, že by nezralé aronie byly jedovaté. Ale určitě ty nezralé budou chutnat více trpce, tedy asi hnusněji než ty zralé. Asi 3 sezóny je u nás ptáci nechávali na pokoji a úrody byly ze 2 keříků velké... celý příspěvek > |
 |
Vodnář Systém, 18.5.2016 Tak do takového jezírka se hodí ryby nerezové, ty vydrží opravdu hodně. A vedle jezírka se bude dobře vyjímat sádrový trpajzlík s FV-LED lucerničkou. |
 |
Vysazené 2 metrové Thuje po měsíci osychají, 18.5.2016 Tak mě se to zrovna stalo, thuje začaly schnout asi po půl roce. A příčina bylo podhrabání a ožrání hryzcem. Takto zničil 5 vzrostlých thují o výšce asi 2 m. Než budete něco reklamovat, proveďte průzkum možné příčiny. |
 |
Průzkum zmrzlých meruňkových květů, 2.5.2016 Dívaj na Pražáka, zaséjc só na tem oni lepší než my. |
 |
|
 |
Co Vaše réva 2016, 29.4.2016 Prosím, poraďte. Mám skleníkovou révu Kardinál. Ještě nekvetla, stáří asi 2 roky. Letos vyrašily nové lístky a všecky je spálil je mráz. Co s tím? Ostříhat ty zmrzlé části nebo nechat tak? |
 |
Jarne mraziky 2016, 27.4.2016 Předevčírem -6°C, zmrzlo mi víno ve skleníku a asi i kiwi venku, švestky kvetou, zatím jsou květy bílé z nich nic nehnědne. Ředkvičky a špenát vypadají normálně. Včera večer jsem dotěsnil skleník novinami, zapálil 6 olejových lamp a pár svíček. Na... celý příspěvek > |
 |
Zapomenutý název choroby švestek, 18.4.2016 Prohlídka stavu JOJO a Stanley k 17.4.2016: Mrtvých větviček je o mnoho méně, větve se probudily skoro ve stejný čas a naráz. Pěkně to rozkvétá. Nasadím koktejl proti monilii a pilatce... Rovral+Kuprikol+Calypso. Vápno se skalicí ještě zatřu do těch... celý příspěvek > |
 |
Příliš malá a červivá jablka na staré jabloni, 15.4.2016 To bude podobné jako s těmi malými stromky. Prořezávejte opatrně a raději v létě, aby za rok strom nevyhnal mnoho "vlků". Další rok po prořezávce nepočítejte s velkou úrodou. Kmen bych na zimu bílíl vápnem, kolem stromu porýt a pohnojit. Na škůdce... celý příspěvek > |
 |
Zapomenutý název choroby švestek, 5.4.2016 Zdravím, to jsem já 100.238. Letos to vypadá o dost líp. Mám dojem, že předchozí prudké zhoršení stavu nastalo, když jsem před 3 lety stromky stříhal v předjaří. Teď to ponechám až po odkvětu, plus důkladná dezinfekce nůžek. Kmeny jsem letos natřel... celý příspěvek > |
 |