|
Stará hrušeň - odrůda?, 27.7.2018  Staré ba i prastaré hrušky se v naší krajině stále vyskytují a je radost je objevovat.
Zrovna jednu takovou můžete potkat ve Vysokém Mýtě u autobusového nádraží. Pokud pomineme možnost, že jde o náhodný semenáč, podle literatury (konkrétně... celý příspěvek > |
 |
Zimné hrušky, 17.2.2018 Loni na jaře jsme degustovali jeden plod Toulonské pozdní ze stromu nacházejícího se na kraji Prahy. U nás podle literatury vůbec nemá dozrávat. Byla zelená jako brčál a tvrdá jako beton. Třeba by v ideálních pěstebních podmínkách pana Hlavatého měla... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zákrsek, špičák, polokmen, čtvrtkmen, 18.12.2016 Dobrý den,
jednoletý špičák je loni naroubovaný stromek. To znamená, že bez korunky. Čtvrtkmen bude starší s korunkou. Špičák je vhodný jen, kdybyste si chtěla korunku založit v jiné výšce než, co odpovídá čtvrtkmenu (80-120 cm). Jinak kupte ten... celý příspěvek > |
 |
Jakou jabloň na tuto dobu, 10.9.2016 Asi nejlépe na stromě držící jablko z těch, co jsem viděl, je odrůda Boikovo. Ještě v prosinci, když je listí dole, visívá spousta velký žlutých jablek na stromech. Ovšem není to jablko na konzum. Je to kyseláč. Hodí se zvláště na moštování. |
 |
Tatarova hruška, 8.9.2016  Naprosto opačná zkušenost. První úroda - chuť a vůně skvělá, sladkost vysoká. U nás jedno z nejpříjemnějších překvapení sezóny. Litomyšlsko.
P.S.: Míťa ochutnával z našich plodů. :-D
|
 |
Kvete jabloň Hana, 2.9.2016 Croncelské je u nás k vidění běžně, ve většině přeživších alejích.
PZ
|
 |
Jakou zvolit odrůdu?, 30.8.2016 Nejbujnější bude semenáč bujného ořechu. |
 |
Špinka, 25.8.2016  Letošní úroda špinek je opravdu povedená. Stromů těchto vynikajících pozdně letních hrušek je u nás kolem polních cest a silnic naštěstí ještě docela dost.
PZ |
 |
Ananaska Courtrayská, 24.8.2016  Přidávám se k fanouškům Alfy. Letošní úroda byla vydařená. Ananaska Courtrayská nám ještě nezaplodila. |
 |
Monchallardova, Amanliská nebo jiná, 22.8.2016 Díky za reakce,
Monchallardova je pro mě taky velká neznámá, ale když člověk hledá hrušky konce srpna, tak se jí v Říhovi či Vaňkovi prostě nevyhne. Z vlastní zkušenosti vím, že v zahradách u starých usedlostí (tento případ) nejsou vždy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Monchallardova, Amanliská nebo jiná, 20.8.2016  Zdravím,
měl bych tady jednu hrušku, kdyby k ní náhodou někdo měl nějaký nápad.
Jde o starý strom s úzkou jehlancovitou korunou, boční větve se poněkud sklánějí dolů.
Z dostupných zdrojů to vychází na dvě možnosti (hlavně kvůli době zrání),... celý příspěvek > |
 |
Co se mi stalo se slivoní?, 9.8.2016 Tak si na kořenech pochutnává nějaký hlodavec nejspíš. Zkontroloval bych jestli tam vůbec nějaké zbyly a stromek případně silně seříznul a přesadil do záhonu s vydatnou zálivkou. |
 |
Co se mi stalo se slivoní?, 9.8.2016 Problém bych hledal u kořenů, ale z fotky těžko říct. Drží stromek dobře v zemi? |
 |
Prosim o identifikaci mirabelky, 26.7.2016 U nás v tuto dobu začíná zrát mirabelka Flotowova. Kyselou slupku nemá nebo to alespoň není znát, protože jsem se na to nikdy pořádně nesoustředil. Velikost i barva plodů odpovídá. Vyznačuje se takovým hřebínkem na pecce. Toť můj tip. |
 |
Je to puchrovitost?, 11.6.2016 Na střemše to bude spíš Taphrina padi.
|
 |