|
Řez švestky, 12.11.2015  Jětště jse ten snímek trochu vylepšil aby to bylo jako poučení jak to vypadat nemá. To není řez a s prominutím "amputace". |
 |
Řez švestky, 12.11.2015  Tak jsem si to otočil a zesvětlil a nevím co bych na řekl ale vůbec se mne to nelíbí. |
 |
|
 |
Co je to za ptáka?, 12.11.2015 Co nepokazí nosatec lískový, to sklidí ořešník. Naprosto přemnožený a lísku pěstovat nemá cenu. Ohlašuje se "křikem". Ořechy ztrácí po cestě. |
 |
Založení ořechového sadu, 9.11.2015 Jsem ve stejné nadmořské výšce na Valašsku o ořechy jsou problém. Jenom některé odrůdy a ne každý rok. Buď zmrznou v květu nebo při dozrávání (zčernají a nedají se očistit). |
 |
Toptaste, 15.10.2015 Ze šlechtěných švestek roste už jenom jedna Valjevka a asi 2 Toptaste (habitus už vypadá špatně). Všechno mám podchycené na foto a byla u mne i rostlino -lékářská komise. Samozřejmě vedle rostoucí běžné švestky rodí skoro normálně akorát ta šarka. |
 |
Toptaste, 14.10.2015 Když u mne se objevila neznámé "něco", tak nejprve vyřídila Čačanskou, pak Stanley (později sázena jako náhrada), pak úplná katastrofa bylo JOJO, i Vajlevka je náchylná (už méně) a stejně je na tom i Toptaste.
Stejná choroba vyřídila šeřík,... celý příspěvek > |
 |
Krtek - a je to, 12.10.2015 Mám stejný poznatek. Hryzci využívají chodeb od krtků. |
 |
Nájezdy hryzců = pletivo neúčinné, 6.10.2015 Hryzec je jak vodní, tak zemní a nemusí být vázán na vodu. Chytal jsem je do pastí. Kolmo odkopnout zeminu a nastavit kovovou sklopnou past jak na krysy. Bez návnady a se širokým plíškem. Pokud není nanýtovat. Musí to být umístěné tak aby rovnou z... celý příspěvek > |
 |
Podivně "rozpláclý" rozpraskaný kmen a větvě "zázračné" Jojo, 4.10.2015  Zde je vyfocené JOJO, když jsem jej ještě měl a porovnané s jinými |
 |
Podivně "rozpláclý" rozpraskaný kmen a větvě "zázračné" Jojo, 4.10.2015 Vysázel jsem 3 ks JOJO a bylo to mé největší zklamání v historii sadařství. Větve i pletivo odumírá. Už jsou pryč. Choroba pravděpodobně pseudonomas syringae. Sice asi 3 - 4 roky rodily ale i odumíraly. |
 |
|
 |
Omylem posečené maliny, 4.10.2015 Jeden rok budete bez malin, jinak se nic neděje. |
 |
Určení jablka dle fota, 1.10.2015 Pěstoval jsem Dukát. Má dva význačné rysy. Je skoro jedlý už při česání a vydrží tak do dubna. Má dužinu krémové barvy. |
 |
Toptaste, 28.9.2015 Mne také odchází TOPTASTE a mám podezření, že choroba je jiná a to pseudonomas syringae. |
 |
Ovocné aleje a tradiční odrůdy, 16.9.2015 Mohu dát zprávu z Valašska. Všechny sady v polích mají sice nějakého majitele ale už 30 let do nich nikdo nesahal a tak jsou to dožívající "trosky".
V zahradách kolem domů jsou nové odrůdy kterým se vůbec nedaří a když už se daří, sklidí se do... celý příspěvek > |
 |
Poškodenie na jablku, 5.9.2015 Nemusí to být přímo nedostatek vápniku (v půdě) ale jenom "špatná fotosyntéza" u odrůd k tomu geneticky náchylných. Míval jsem to u Dukátu. |
 |