|
Předpěstování slivoní v jutových pytlích, 24.3.2019  Zdravim,
potřeboval bych předpěstovat tři stomky slivoní, abych je za 2 roky mohl zasadit na jejich trvalé místo.
Našel jsem na internetu pod heslem "fabric tree pot", že v americe se používa metoda, kdy jsou stromky zasazené v tkaninovych... celý příspěvek > |
 |
Brouk žeroucí brambory, 22.7.2018 Jo, asi máte pravdu. Když jsem teď prohlížel fotky různých mravenců, tak to vypadá jako mravenec černý. |
 |
|
 |
Brouk žeroucí brambory, 22.7.2018  Na novém stanovišti, kde ještě brambory nikdy nebyly, se v nich začal objevovat škůdce, který je zevnitř vyžírá. Viz fotky. Nevíte, o jakého brouka jde a jak se proti němu bránit?
Dík. |
 |
Otočený motor na Husqvarna 535RX po sečení, 13.7.2018  Tak nakonec stacilo povolit dva sroubky na krytu tlumice vibraci, trochu ho odsunout, a pak povolit sroubek cislo 6 (viz obrazek). Nasledne motor pootocit do spravne polohy a pevne utahnout.
Cela operace trvala 5 minuty a z toho vetsinu casu... celý příspěvek > |
 |
Praskání kůry kolem větevního kroužku slivoně, 12.7.2018 Tak já to budu z povzdálí sledovat, a kdyby začaly větve usychat a nebo se něco dít, tak bych zakročil.
Podle vašich fotek to vypadá, že se Chrudimka, bohužel, takto chová. |
 |
Praskání kůry kolem větevního kroužku slivoně, 11.7.2018  Zdravím,
na stromku Chrudimské švestky se mi objevila podivná choroba. Na terminálu některým větvím praskají větevní kroužky. Mohlo by jít o napadení stromku monilií a nebo jinou houbovou chorobou? Jak stromek ošetřit?
Děkuji |
 |
Nemoc listů zelene ryngle, 7.7.2018 Hezké fotky. Přesně tak to výpadá i u mě. Tak jsem zvědavý, jak dlouho mi stromek, který mám hlavně jako opylovače pro Althanovu, vydrží. |
 |
Otočený motor na Husqvarna 535RX po sečení, 7.7.2018 Zdravim,
po běžném nárazu kotoučkem do pařezu v trávě nebo kmenu stromu se mi opakovaně stává, že se u 535RX pootočí celý motor na hřídeli. Vždy o malý kousek. Po pár sečení je pootočený opravdu hodně a musím vést sekačku do servisu.
Setkali... celý příspěvek > |
 |
Nemoc listů zelene ryngle, 6.7.2018 Díky všem za reakce. Zkusím to postříkat Talentem a uvidím, co se stane a jestli to stromku pomůže.
Jinak na vlhkem místě strom zasazený není. Je na severním svahu, takže lišejník a mech se na stormcích chytí vždy na podzim a jaře. Přes léto je... celý příspěvek > |
 |
Červotoč v kmenu Topazu, 6.7.2018  Zdravim,
v zimě mi srnka odřela kmen 3 roky starého stromku Topazu. Kmen jsem při první příležitosti očistil a zatřel balzámem. Teď jsem si bohužel všimnul, že v jednom místě se kůra odchlýpnula a ve dřevě jsou dírky jako by od červotoče (viz... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nemoc listů zelene ryngle, 6.7.2018  Zdravim,
nevíte prosím, co by mohlo způsobovat žloutnutí a usychání listů na zelené ryngli (viz obrázky)? Jde o 4 roky starý stromek, kterému se ještě do nedávna docela dobře dařilo.
Minimálně jednou za 2 týdny ke stromu naliju 10 litrů vody,... celý příspěvek > |
 |
Odstranění tažné větve roubu, 7.5.2018  Loni jsem narouboval na terminál do koruny staršího stromu dva rouby za kůru. Moc se jim nedarilo. Bylo sucho a z pupenu vyrostly jen listy, ale už ne větve.
Jak je vidět na foto, tak letos už se jim daří trochu líp. Začaly vyrůstat větve a levý... celý příspěvek > |
 |
Planá větev na Hanitě, 14.4.2018 Zdravim,
mám 4 roky starý strom Hanity roubovaný na myrobalán u země, koupený ve školce. Dnes při stříhání jsem si všimnul, že v koruně a na kmenu narostly plané větve. Měly jinou strukturu kůry, mnohem víc vyvinuté listy, které se lišilyí od... celý příspěvek > |
 |
Ochrana kmene pred zveri (ne pletivo), 4.3.2017 Zdravim,
hledam alternativu k ochrane kmene vysazenych stromku pred okusem a poskozeni zveri ve volne prirode v blizkosti lesa. Dnes mam stromky ochranene kralicim pletivem.
Bohuzel se vzrustajicim poctem divokych prasat mi uz dva 3 lete... celý příspěvek > |
 |
Zasychající a černající výhonky, 23.5.2016  Měl jste pravdu, opravdu jsou tam vpichy. Teď jsem to byl zkontrolovat. Jsou dokonce vidět i na nezmenšené fotce. Postižené výhonky tedy spálím.
Díky moc za radu. |
 |