|
Jabloň rubín, 24.3.2017 Ivan Hlavatý : zřejmě se na té stránce jedná o nesprávný překlad. Správně mělo být, že se jedná o výmladek z kořenů semenné podnože, na které byl naroubován Krasokvět Žlutý...
According to a 1907 USDA Yearbook, in 1875 a Yellow Bellflower apple... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 24.3.2017 K původu odrůdy Red Delicious - mnohem pravděpodobnější pro mne je, že se jedná o mutaci odrůdy Delicious viz zde.
Vzpomínám, že ve vláknu Kidd´s orange probíhala před několika roky diskuze, zda kromě Coxovy Renety je druhou rodičovskou odrůdou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kůl ke stromkům, 23.3.2017 Nejlépe ze strany převládajících větrů, aby se stromek neodíral o kůl. |
 |
Opál, 22.3.2017 Středně velké plody Opálu s načervenalým líčkem, koupené v Lysicích, ve mě vyvolaly nadšení z jejich chuti. Nadšení bylo později vystřídáno zklamáním, když jsem se dočetl, že nároky na podnebí a půdu jsou podobné jako u Golden Delicious, vyžaduje... celý příspěvek > |
 |
Nenáročné jabloně, 22.3.2017 M9 je dostatečně mrazuodolná, kupte stromek a zasaďte, pár roků poroste a budete mít první plody na ochutnání. Později z něj můžete odebírat rouby pro roubování na vlastní semenáče, nebo na koupené podnože A2. |
 |
Nenáročné jabloně, 22.3.2017 Na vašem místě bych zkusil bych Honeycrisp. Snáší dobře mrazivé zimy a údajně má lepší chuť z chladnějších poloh než teplých poloh. |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 12.3.2017 Ivan Hlavatý: S tím "pravděpodobně" jsem měl na mysli spíše neznámou druhou rodičovskou odrůdu.
Jak vyplývá z tohoto případu, tak soudruzi z University of Minnesota udělali někde chybu, ze které vzešla odrůda světového významu. Navíc je údajně... celý příspěvek > |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 12.3.2017 Jeden postřeh navíc. U odrůdy Honeycrisp je uvedeno rodičovské křížení Macoun x Honeygold, což bylo v minulosti zpochybňováno a nakonec testy DNA vyvráceno. Jedním z rodičů byla identifikována odrůda Keepsake; (MN447 x Northern Spy), druhý... celý příspěvek > |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 11.3.2017 Souhlasím s názorem p. Vysloužila, že zahrádkář (který pěstuje bez dotací) má stále svobodu volby z dostatečné nabídky odrůd a chutí. Neznám zahrádkáře, který by se bezhlavě zbavil chutné a odolné odrůdy v honbě za nejistými novinkami.
Původnímu... celý příspěvek > |
 |
Kde koupit (zasláním) špičkové nové rezist. odrůdy na A2?, 7.3.2017 Arbia Malenovice... a kterou odrůdu na A2 neseženete, tu můžete naroubovat. |
 |
|
 |
Kam kráčí zahrádkář?, 27.2.2017 Jen můj soukromý názor.
Redakce časopisu Zahrádkář ať hledá nové čtenáře a místo na trhu tiskovin, jak uzná za vhodné. Nevím co bych mohl poradit, tak mohu jen popřát, aby se to podařilo.
Pro mne bylo zázrakem objevení těchto webových... celý příspěvek > |
 |
Obleva, 20.2.2017 Z oblevy určitě nemáte radost jenom vy sám. Oproti nám ostatním ji máte jen o něco dřív. Např. stromy u nás začínají kvést o 3-4 týdny později než na Balkánu.
Slovy Františka Pavlíčka: "V čase předjaří, po měsících kdy jsem si připadal jako... celý příspěvek > |
 |
Karneval, 11.2.2017 Odrůd s bílou dužinou se dnes tolik nepěstuje. Zajímavý by mohl být kříženec Karnevalu s Mc Intosh Red, který by zdědil po Karnevalu odolnost proti strupovitosti a současně by měl chutnou bílou dužinu po rodičovských odrůdách. |
 |
O jakou odrůdu se jedná?, 8.2.2017 Pouze hádám - Spencer? Jiří II |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 6.2.2017 Pro Ivana Hlavatého.
Samozřejmě že všichni vámi jmenovaní otcové zakladatelé jsou současně "potomci zakladatelů", odrůd Grimes Golden, Ribstonské, Esopus Spitzenburg, Fameuse, Delicious, Grimes Golden a j.
Přesnější by také bylo... celý příspěvek > |
 |